Ваучерът за 1000 лв. за резервни части по избор замина за казанлъшкото село Горно Черковище

Голямата награда от томболата на в. "Български фермер" за абонатите ни - ваучер за 1000 лв. за резервни части по избор замина за казанлъшкото село Горно Черковище. Там тя ще подкрепи в тежките кризи семейния бизнес на Милчо Станчев Милчев и ще помогне за безупречното състояние на агропарка на стопанството, който се състои от 3 комбайна и 6 трактора.

Станчеви обработват около 5000 дка земя в Горно Черковище, от които около 1000 дка са техни, а останалите взети под аренда. Освен със зърнопроизводство на пшеница, царевица, слънчолед, ечемик, овес, ръж стопанството има и 300 дка розови насаждения и 100 дка с лавандула.

Тази година единствено розовият цвят беше с добри изкупни цени, всичко останало е на практика на загуба или на нулата, коментира Милчо Станчев. Той се е принудил да продаде пшеницата на 300 лв./т, за да получи оборотни пари за пролетната кампания. Лавандуловото масло пък от над 100 лв./кг е паднало до 25 лв. и при тази култура преработката вече не си струвала. Фирмата на Станчеви предоставя и агроуслуги с машините си и така се опитва да балансира в сложната пазарна ситуация.

"От 20 години съм редовен абонат на "Български фермер" и винаги участвам в томболата, но досега късметът не ме е спохождал", разказа при награждаването по време на "Агра" Милчо Станчев. Той получи ваучера за резервни части от Ангел Вукодинов, собственик на пловдивската фирма "ВУКИ", която осигури наградата и от главния редактор на "Български фермер" Тихомир Тончев.

"Вашият вестник имаше своя принос да ме насочи към земеделието преди повече от 30 години", сподели Вукодинов. И след успешната първоначална търговска дейност с продажбата на малки тракторчета Вукодинов започва да обработва и земя, а днес е сред фермерите за пример, които прилагат иновативни и успешни практики. От миналата година например той напоява площите си с рапица, за да получава по-добри добиви от маслодайната култура.