Пролетта наближава, а с нея и проблемите в градината - изкопани легла и тревни площи, купчини пръст и дупки до тях. Проблемите не свършат дотук. Многогодишните култури, оставени в градината за зимата, могат да започнат да увяхват и изсъхват. Причината за това може да са същите тези „копачи", които са изкопали цялата градина във ваше отсъствие, изгризали са корените на растенията и са повредили луковиците.

Познайте „врага" по очите:

Преди да предприемете каквито и да било мерки, трябва да разберете кой вилнее из градината. За съжаление вредителите са много - от насекоми до малки животни.

  • Къртиците е първият вариант. Но те не са най-лошият вредител, защото: Къртиците са хищници, които се хранят с червеи, охлюви, ларви на бръмбари и други безгръбначни. Те не причиняват пряка вреда на растенията: не гризат корените и не увреждат луковиците. Но могат да наранят кореновата система на растенията по време на процеса на изкопаване на дупки, а също и да развалят декоративния вид на цветните лехи.

Характерна особеност от работата на къртиците са малки купчини пръст в леглата. Самите дупки може да не се виждат: те са скрити под купчините. През пролетта и началото на лятото можете да забележите цели бразди повдигната почва - това също правят къртиците: копаят тунели в повърхностния слой на почвата, богата на ларви и малки насекоми.

Почвата в могилите ще бъде рохкава, ронлива, без корени и ларви на вредители. Ето защо е чудесна за отглеждане на разсад у дома или за стайни растения - чист, лек, без бучки или чужди предмети.

  • Земеровките – други копачи на земя, приличат на външен вид на мишките, но размерът на тялото им е по-малък и муцуната им е по-удължена. През летния сезон малкото животно ражда 2-3 приплода, наброяващи до 14 индивида. Земеровките се размножават с бързи темпове и лесно могат да станат почти основните собственици на ливадата. Земеровките не се хранят с корени на дървета и растителни остатъци. Те, подобно на къртиците, са хищни животни, чиято диета се състои от бръмбари и други насекоми. Следователно те са от полза за градината, като я изчистват от вредители. Но в процеса на преместване малките животни неизбежно увреждат кореновата система на растенията, заравят семена и създават „бъркотия" в корените, което определено няма да се хареса от всеки стопанин още от пролетта.

Земеровките могат да копаят проходи и дупки само в много лека и рохкава почва, те не могат да копаят глинеста почва. Затова най-често се движат през тунелите на къртиците и се настаняват в дупките. Земеровките живеят във влажна почва с изобилие от растителност, по бреговете на резервоари и близо до канавки.

  • Водни и обикновени полевки: Тези малки животни са истински унищожители на реколтата. За разлика от земеровки и къртици те се хранят с растителна храна: семена, корени на растения, луковици, грудки и кореноплодни зеленчуци. През есента те не спят зимен сън, а продължават да се скитат из градините в търсене на храна. През зимата, когато земята е замръзнала и е по-трудно да се намери храна, полевките преминават към надземните части на растенията и гризат кората на овощните дървета.

На външен вид

полевките са подобни на мишките,

но с по-къса опашка

В градините най-често можете да намерите обикновена или водна полевка. Последните също живеят на сушата, а не във водата, както може да подсказва името. През лятото те често се заселват в близост до канавки и езера, а през есента се приближават до храна - градински парцели, където могат да се насладят на луковици на лалета и кора от ябълкови и крушови дървета.

Следите от полевките са различни от тези, оставени от къртиците. Полевката копае дупки в повърхностния слой на почвата или моравата – където винаги има повече храна. Могилите от изкопана пръст са разположени отстрани на проходите, те са полегати и по-равни.

Полевките често заемат окопи, изкопани от къртици: удобно е да се движите по тях и няма нужда да изразходвате енергия за създаване на нови.

  • Лемингите са близки роднини на полевките, които живеят главно в северните райони. Диетата на тези гризачи е подобна. Лемингите също се хранят с растителна храна, но по-скоро с надземни части: листа, плодове, стъбла на култури, зимуващи в градината.

Лемингите предпочитат да се движат по познати утъпкани пътеки, разположени на повърхността на земята. Те се запасяват с храна в дупките си и затова не се отдалечават от своите „апартаменти". През зимата маршрутите на движение не се променят: гризачите правят проходи в снега по познати пътеки. По пътя те няма да имат нищо против да ядат листа от ягоди или боровинки или увяхнала трева.

  • Таралежите са истински санитари в двора. Хранят се с малки насекоми, охлюви, гъсеници и дребни гризачи. Ето защо те са важни помощници за стопаните градинари. Таралежите могат да изкопаят малка дупка в почвата. Защо го правят? В търсене на храна. Дупките в тревата може да са следи от дейността на бодливите помощници.

При никакви обстоятелства не е необходимо да изгонвате таралежите. По-добре се опитайте да ги преместите на по-подходящо място. Това е доста лесно да се направи. Трябва да им построите малка къща от клони и листни отпадъци и да поставите храна вътре - може да е парче месо.

  • Къртици-плъхове – те са по-големи гризачи от къртиците и земеровките. Размерът на тялото им може да достигне 25-30 см. Можете да познаете този вид къртица, когато я срещнете в градината по мощните изпъкнали резци. Именно с тях често правят проходи и копаят дупки, като използват лапите си само за да изхвърлят изровената пръст.

Къртиците са подземни обитатели. Те са много трудолюбиви: за комфортен и добре хранен живот те правят многоетажни проходи и доста големи дупки за себе си. Съответно могилите от изкопана земя ще бъдат доста прилични. Това е друг знак, по който може да се разпознае гризача.

  • Къртиците плъхове се хранят изключително с растителна храна: корени, листа, стъбла. Те могат лесно да влачат грудки, луковици или кореноплодни зеленчуци в дупката си. Любим деликатес за тях са картофите и морковите. За зимата съхраняват до 10 кг храна. Ето защо, ако не искате да споделите реколтата си с тях, изгонете ги.
  • Зокорите са гризачи, чието поведението е подобно на къртиците-плъхове: те също правят многоетажни проходи с отделни „стаи". Но са свикнали да копаят не със зъби, а с дълги и мощни нокти. След копаене оставят могили от пръст, подобни на къртичините.

Вкусовите им предпочитания не са като на къртиците. Зокорите се хранят с растителни храни: луковици на растения, коренища, кореноплодни зеленчуци и много обичат бобови растения и метличина. Те могат лесно да влачат цели малки растения в дупката си.

  • От насекомите най-опасният

„копач" за градината е щурецът-къртица

Вредителят копае проходи и дупки в повърхностния слой на почвата, като едновременно яде подземни части от растения, както и малки насекоми и земни червеи. Трудно е да забележите вредителя: щурецът рядко излиза на повърхността и го прави само през нощта. Може да се разпознае по малки криволичещи земни хребети с малки дупки в различни части от тях. Но той също може да причини вреда на насажденията и тревните площи. Ларвите се хранят с корените на растенията и тревата. Те също оставят проходи с малък диаметър, които могат да бъдат много трудни за забелязване.

Червеите не са очевидни вредители по тревата

Да, те правят почвата по-рохкава и я насищат с хумус. Но в процеса червеите „рециклират" почвата, образувайки малки купчини на нейната повърхност, които в бъдеще, утаявайки се и уплътнявайки, възпрепятстват растежа на тревата.

Основни методи за защита на тревата: Определянето кой работи в земята, оставяйки дупки и проходи в моравата, може да бъде много трудно. Но е важно да се опитате да направите това правилно, така че комплексът от предприети мерки да е ефективен и безопасен за почвата и насажденията.

Земеровките могат да копаят проходи и дупки само в много лека и рохкава почва. Затова най-често се движат през тунелите на къртиците и се настаняват в дупките.
Земеровките могат да копаят проходи и дупки само в много лека и рохкава почва. Затова най-често се движат през тунелите на къртиците и се настаняват в дупките.
От насекомите най-опасният „копач"за градината е щурецът-къртица. Вредителят копае проходи и дупки в повърхностния слой на почвата, като едновременно яде подземни части от растения, както и малки насекоми и земни червеи.
От насекомите най-опасният „копач"за градината е щурецът-къртица. Вредителят копае проходи и дупки в повърхностния слой на почвата, като едновременно яде подземни части от растения, както и малки насекоми и земни червеи.