Разделянето на функционални зони е една от основните задачи в ландшафтния дизайн. При разработването на проект е необходимо не само да се предвидят всички необходими обекти, но и правилно да се позиционират един спрямо друг, да се отдели достатъчно място за всеки от тях и добре да се планира всяка от зоните.

Сегментите трябва да бъдат поставени в определена последователност, като се вземе предвид влиянието и предназначението на съседните зони.

При поставянето на обекти в градината трябва да се спазват някои правила:

  • Жилищната сграда е центърът на територията и следователно всички останали постройки трябва да бъдат разположени спрямо нея. Когато създавате своя план и дизайн, започнете с местоположението на основното ви жилище.
  • Стопанските постройки трябва да бъдат монтирани далеч от главния вход. По-добре е да направите това в дълбините на парцела.
  • Зоната за отдих може да бъде разположена почти навсякъде. Може да бъде разположена дори в различни ъгли на градината, без да се ограничава до компактна площ.
  • Ако искате да организирате овощна или зеленчукова градина, изберете място с много слънчева светлина.

Вход или предна зона

Намира се между входа на обекта и основната къща. Ако домът е разположен дълбоко в територията, входната част е ограничена и отделена. Това може да стане чрез вертикално градинарство, гъсто засаждане на високи дървета, терасиране или други техники.

В други случаи предната зона е разделена като част от цялостния дизайн на обекта, а след това при зониране е невъзможно да се използват високи елементи, които пречат на експозицията на територията.

Предната част обикновено не е твърде голяма. Представлява до 10% от общата площ на обекта (обикновено около 6-7%). За нея има минимални ограничения. Ако на парцела (не в гаража) ще бъдат паркирани лични превозни средства, трябва да има достатъчно място за две коли. Това пространство трябва да е добре осветено.

Обикновено във входната зона се прави малка павирана площ, по която можете да се разходите до къщата, монтира се доста ярко улично осветление и се поставят декоративни цветни лехи.

Според традиционното оформление дизайнът на предната част е особено пищен и ефектен, така че тя още от пръв поглед, дори от входа, да направи ярко впечатление.

Икономическа зона

Точната цел може да варира: тя се избира според интересите на собствениците. В някои случаи това може да е работилница с инструменти, в други - лятна кухня, в трети - зеленчукова градина. Обикновено в икономическата зона се засаждат поне няколко овощни дървета и храсти и се оформят няколко лехи. Възможно е също така да се монтират оранжерии и парници, както и да се поставят стопански постройки.

Всички тези обекти могат да представляват от 10 до 40% от площта (в зависимост от размера на парцела и намеренията на собствениците).

За овощната и зеленчукова градина е по-добре да изберете слънчево място, защитено от вятъра, далеч от основната къща и декоративните насаждения. Понякога вместо една голяма икономическа зона се формират няколко малки. Например, овощната и зеленчуковата градина могат да бъдат разположени на различни места, а работилницата може да бъде преместена в северната част на територията.

Места за отдих

В тази група има няколко обекта, които могат да заемат до 30-40% от територията:

  • барбекю;
  • зона за отдих за възрастни;
  • тераса;
  • детска площадка;
  • игрище;
  • беседки и гледки.

Терасата обикновено е прикрепена към къщата и има малка площ. Там може да е и зоната за барбекю. Често барбекюто се организира отделно, съчетано с място за отдих и разположено далеч от къщата.

До къщата трябва да се направи детската площадка, така че да се вижда от прозорците. По-добре е да я поставите на частична сянка. Планирайте игралната зона така, че да може лесно да се променя, когато децата пораснат: например, заменете люлките и пясъчниците с градински мебели и създайте допълнително пространство за почивка.

Спортната площадка също е на полусянка. Тя може да бъде отделена от останалата част на обекта с високи дървета или вертикални градински елементи.

Беседки, ротонди, люлки, градински мебели могат да бъдат поставени на места за наблюдение, ако на територията е оформен парк или е създаден пешеходен маршрут.

Могат да се комбинират различни обекти в зоните за отдих: например комбиниране на беседка с лятна кухня и барбекю или спортна и детска площадка.

Декоративни зони

Това могат да бъдат цветни лехи, паркови площи, езера, тревни площи и видови композиции. За да бъде територията хармонична, декоративните предмети трябва да представляват най-малко 20% от нейната площ. Колкото повече пространство можете да разпределите за декоративно озеленяване, толкова по-добре ще изглежда парцелът.

Някои декоративни предмети не се поставят в отделни зони, а се използват като преходни елементи или за украса на други предмети.

Например, можете да засадите ниски цъфтящи храсти по периметъра на детската площадка и да украсите терасата или зоната за барбекю с цветни лехи. Такива елементи трябва да съответстват на основните декоративни зони: за тях трябва да се използват същите стилове, растения, цветове и пропорции. Това ще помогне за по-добро "вписване" на функционалните обекти в дизайна на обекта, образувайки цялостен, хармоничен ландшафтен проект.

Дизайнерите препоръчват поставянето на декоративни насаждения, така че да се виждат ясно от прозорците на къщата. В същото време те могат да бъдат разположени и на разстояние от основната сграда: например буйни насаждения в парковата зона ще изглеждат добре отвън.

Ако градината е малка, струва си да поставите повече цветни лехи, оформяйки пешеходни маршрути с помощта на храсти и други сравнително ниски растения. Ако площта е голяма, можете да създадете пълноценен парк, като засадите декоративни дървета, създавайки място за разходка и почивка.