Отговаряме на въпроса на Маргарита Веселинова от Вакарел

Многото български стопани, които отглеждат асми в дворовете си, прекалено добре знаят, че не е чак толкова трудно поддържането им, но все пак, за да се развиват правилно и да дават редовно сладко грозде, те трябва да бъдат обгрижвани по определени правила и да им се правят съответни резитби.

Какви трябва да бъдат операциите, пита ни Маргарита Веселинова от Вакарел, която ни пише, че е хоби лозар, но има твърде голям двор и сега иска да засади и втора, и трета лозичка, за да изпълни пространството и да направи хубав и сенчест кът за семейството и пътеката.

Пита ни и кога ще е времето за нейното филизене.

Отговор:

Ако отглеждате лозата в дворното място, естествено трябва да се грижите за правилното й поддържане чрез така наречената асмовидна формировка.

А при създаване на новата асма първо трябва

да се определи най-точното и

правилно място за засаждането й

За да изберете най-подходящото разположение в дворното пространство първо трябва да определите в коя част има най-много слънчева светлина. Да знаете, че стените, плочниците и каменните настилки са важен фактор за натрупването на повече захари.

Нагретите настилки през деня излъчват топлина дори след залеза на слънцето, което помага за узряване на гроздето, което е особено валидно за по-студените и високи части на страната.

В повечето градински дворове асмата се изгражда върху носеща конструкция или покривни части от общата площ на двора като алеи и площадки.

За да сте сигурни, че ще формирате правилно асмите, трябва да започнете още от началото, след тяхното засаждане. За да съобразите разстоянието, което дворното място позволява, е добре да знаете, че най-подходящите условия изискват асмите да се засаждат на разстояние около 1,5 метра една от друга.

Ако искате да покриете алея или площадка, трябва да ги разположите така, че единият ред да свършва по средата на срещуположния ред.

Не е необходимо да копаете

отделна дупка за всяка асма

Много удобно е да се направи траншея.
Формирането на асмата е част от майсторлъка, който обаче се научава сравнително лесно от домашния лозар. От всяка лозичка, която е изрязана на чепче с две пъпки (очи) ще израснат по два леторасъла. Необходимо е да се привързват редовно към опорното колче, а страничните израстъци – колтуците, да се премахват.

До есента асмите могат да надхвърлят носещата конструкция, като достигнат и до 2-3 метра дължина в зависимост от сорта. За целта е необходимо да полагате грижи като редовно поливане, подхранване и колтучене. През пролетта по-слабите се премахват, а по-силните се прегъват по хоризонталната или леко сводеста част на конструкцията. До мястото на огъване трябва да се отронят всички пъпки.

Ако пропуснете подходящия момент и ги оставите да се развият, трябва да премахнете младите филизи, докато все още са малки. От мястото на огъване трябва да отброите между 6 и 8 пъпки и да съкратите пръчката. По този начин се поставя началото на кордон. На следващата пролет

трябва да съкратите чепчетата

на израсналите по него пръчки с по две пъпки

Трябва да осигурите около 30 см разстояние между тях, затова ако растат на по-гъсто разстояние, трябва да ги премахнете изцяло. Запазва се само последната, благодарение на която се удължава кордонът. Тя се прегъва хоризонтално и се привързва към теловете на конструкцията. По-късно също се съкращава между 6-тата и 8-мата пъпка. Тези операции се извършват, докато кордонът достигне до дължината, която желаете, но в никакъв случай не трябва да надвишава 2-2,5 метра.

Така ще позволите на кордоните от едната страна да запълнят празните пространства между срещуположните лози. Когато лозите се засаждат на отдалечено разстояние, може да се формират по два кордона за всяка от тях.

За да се поддържат асмите през годините е необходимо да се премахва една от израсналите по две пръчки от чепчетата, а другата да се съкращава до чепче с две пъпки.

Отглеждането на някои сортове позволява да се оставят по-дълги чепове, които имат по 3-4 очи (стрелки) или плодни пръчки с по 10-12 очи. Когато извършвате зимната резитба отстранете напълно стрелките и плодните пръчки.

Кога е времето за филизене?

Най-благоприятният момент за филизене в нашата страна е около средата на май, при дължина на летораслите 15-20 см, когато се очертаят съцветията и се появи първият мустак.

В това състояние лесно се различават плодните от безплодните леторасли. Работата трябва да се извършва навреме и във възможно най-кратък срок, докато летораслите не са станали много твърди и още могат лесно и бързо да се премахнат.

С филизенето не трябва да се закъснява, защото положителният ефект от приложението му намалява, тъй като заедно с летораслите се отделят и хранителните вещества, които са изразходени за тяхното формиране. А това довежда до отслабване на лозите.

Освен това, когато летораслите започнат да се вдървесиняват, трудно се премахват с ръка и трябва да се изрязват до основата.

Времето за филизене понякога съвпада с първото пръскане срещу мана по лозата. Най-правилно е в такъв случай да се ускори и се извърши в кратък срок филизенето, а след това да се пръска.

Когато са паднали проливни дъждове обаче и съществуват благоприятни условия за развитие на мана, филизенето се извършва след пръскането на лозниците.

Колтучене
Колтучене
Премахването на излишните леторасли от главината рано напролет е зелената операция филизене
Премахването на излишните леторасли от главината рано напролет е зелената операция филизене