За да укрепите имунната си система и да избегнете настинки или грип, трябва по-често да се храните с богати на витамини храни с антибактериални свойства. Тези продукти са достъпни, можете да ги ядете пресни, да ги добавите като подправка или да приготвите здравословни и вкусни ястия от тях.

Преди да отворите аптечката и да започнете да посегнете към лекарствата, погледнете в кухнята - там може да има продукти, които могат да облекчат симптомите на простуда. С тяхна помощ можете да укрепите имунната си система и да повишите устойчивостта на организма към вируси и микроби.

Чесън и лук

Не миризмата отблъсква бактериите и вирусите, които ви карат да се чувствате болни. Чесънът и лукът съдържат алицин, активно вещество, отговорно за антимикробните и антибактериални свойства. Проучванията показват, че хората, които често консумират лук и чесън, боледуват по-малко и по-леко изкарват настинките. Лукът има противовъзпалително и бактерицидно действие и подобрява имунитета. Чесънът помага за подобряване на чревната флора, което освобождава тялото от токсини, бактерии и вируси. Алицинът е най-мощен в суровите зеленчуци. За да получите желания ефект трябва да изяждате поне стрък пресен лук или скилидка чесън на ден, като ги добавяте към супата няколко минути преди края на готвенето. Можете също така да направите ароматно чесново масло в италиански стил.

Продукти: 1 парче масло, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. твърдо сирене, сух или пресен магданоз на вкус.

Приготвяне: Прекарайте чесъна през преса, настържете сиренето на ситно ренде и нарежете билките. Поставете всички съставки в купа и разбъркайте добре. Съхранявайте маслото в херметически затворен съд в хладилника. Използвайте като намазка върху пресен или препечен хляб.

Телешко месо 

Ако искате да подсилите имунната си система, яжте телешко месо. Телешкото е източник на цинк, а цинкът играе важна роля в образуването на белите кръвни клетки, които защитават тялото. Освен това, протеинът, съдържащ се в месото, помага за производството на повече антитела за борба с инфекцията. Недостигът на цинк намалява защитната функция на имунната система. Ето защо, за да се предпазите от настинки, яжте повече телешко месо. От него, например, можете да приготвите телешко печено с масло.

Продукти: 500 г телешко филе, 80 г масло, 3 скилидки чесън, 1,5 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. сушена мащерка, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 0,5 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. горчица по желание.

Приготвяне: Смесете омекналото масло, наситнения чесън, соевия сос, мащерката, солта, черния пипер и горчицата. С тази смес намажете парчето месо от всички страни, покрийте със стреч и оставете в хладилника за едно денонощие. След това, преди печене, дръжте месото на стайна температура за 60-90 минути. Поставете парчето върху фолио и печете в предварително загрята на 220°C фурна за 20 минути. Намалете температурата на 190°C и печете още 1 час. Докато месото се пече полейте няколко пъти със соса, който се е отделил. Оставете месото да почине 20-30 минути преди сервиране.

Сладък картоф 

Сладките картофи са отличен източник на витамин А, който играе ключова роля в поддържането на здравето на лигавиците на носа, стомашно-чревния тракт и кожата като цяло. А лигавиците и кожата, както е известно, са първата преграда за вирусите: те предотвратяват навлизането на инфекция в тялото. За да могат кожата и лигавиците да се справят добре със своята функция, въведете сладки картофи в диетата си. Опитайте тези печени сладки картофени филийки с подправки.

Продукти: 3 сладки картофа, 2 суп. лъж. растително масло, 0,5 ч. лъж. лют смлян пипер, 1 ч. лъж. сушена мащерка, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната на 230°C. Обелете сладкия картоф и го нарежете на еднакви по големина филийки. Поставете ги в голяма купа, поръсете с олио и разбъркайте, за да се омазнят добре. Добавете подправки, сол и отново разбъркайте. Поставете резенчета картофи в тава за печене, покрита с хартия и печете до хрупкавост, 20-30 минути. Поднесете готовите филийки с любимия сос.

Листни зеленчуци 

За да предотвратят настинки, много хора консумират цитрусови плодове заради съдържащия се в тях витамин С. Също толкова от този витамин обаче се съдържа в тъмнозелените листни зеленчуци - спанак, манголд и рукола. Ако редовно консумирате храни, богати на витамин С, това ще намали продължителността на настинките и ще предотврати рецидиви. Спанакът може да се задуши с добавка на чесън и подправки.

Продукти: 500 г пресен спанак, 1 скилидка чесън, половин глава лук, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1/4 ч. лъж. сол, 2 ч. лъж. лимонов сок, 1,5 суп. лъж. олио, малко червен пипер по желание.

Приготвяне: В дълбок тиган се загрява олио и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавете спанака, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете да къкри, докато спанакът леко се задуши, 4-5 минути. Свалете от котлона, добавете лимоновия сок и червения пипер, ако е необходимо посолете и сервирайте.

Сьомга 

С намаляването на слънчевата светлина през есента и зимата намалява приема на витамин D. Това вещество активно влияе върху устойчивостта на организма към настинки и грип, така че е много важно да се консумират храни, богати на витамин D. Дивата сьомга съдържа много витамини. Тези, които приемат храни богати на витамин D, са по-малко податливи на инфекции на дихателните пътища. Пригответе си сьомга в меден сос.

Продукти: 500 г филе от сьомга, 60 г масло, лимонов сок, 2 суп. лъж. мед, 1 скилидка чесън, кориандър, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната на 175°C. Застелете тава с фолио и върху нея поставете филето от сьомга. Овкусете със сол и черен пипер от двете страни и поръсете с лимонов сок. В купа смесете разтопено масло, лимоновия сок, мед и смлян чесън. Полейте със сместа сьомгата, покрийте с фолио и запечете за 15-20 минути. След това отворете фолиото и печете още 5 минути. Поръсете с нарязан кориандър и сервирайте.

Пилешка супа 

Сама по себе си пилешката супа няма здравословен ефект, но помага за облекчаване на много симптоми на настинка и ускорява оздравителния процес. Топлият бульон не само успокоява възпаленото гърло, но също така се справя добре с дехидратацията.

Изследователите не са успели да идентифицират точния компонент на пилешката супа, отговорен за борбата с настинките, но предполагат, че перфектната комбинация от всички съставки на супата - зеленчуци, месо и бульон - създава този ефект. Освен това, когато се готви, пилето освобождава аминокиселината цистеин, която е подобна на лекарство, използвано за лечение на бронхит. Пригответе пилешка супа по класическата рецепта.

Продукти: 2 кг пилешко месо, 1 глава лук, 3 моркова, 3 стръка целина, 1 скилидка чесън, 1 корен от пащърнак, 2 суп. лъж. наситнен магданоз, 0,5 ч. лъж. сух копър, 2-3 кубчета пилешки бульон, сол и смлян черен пипер на вкус, фиде по желание.

Приготвяне: Изплакнете пилето и го сложете в тенджерата цяло или нарязано на парчета. Добавете вода, за да покриете напълно месото и изчакайте да заври. Отстранете отделилата се пяна. Добавете нарязаните на кубчета лук, моркови, целина, обелен и наситнен пащърнак, чесън. Варете супата, докато пилето се свари, около 2 часа. След това извадете месото, охладете леко и обезкостете и върнете месото обратно в супата. Добавете магданоз и копър, сол и черен пипер на вкус. По желание добавете фиде, оставете да заври и оставете да къкри още 10 минути. Супата е готова!

Куркума 

Наситеният жълто-оранжев цвят на корена е с високо съдържание на антиоксиданти и може да има противовъзпалителен ефект. Хората, които консумират куркума, са по-малко податливи на настинки, кашлица и хрема. Смленият изсушен корен не губи полезните си качества, така че добавете тази подправка при готвене или опитайте да си направите здравословен коктейл с куркума.

Продукти: 150 г пресен или консервиран ананас, 1 банан, 1 портокал, 0,5 суп. лъж. Прясно мляко, парче пресен корен или 0,5 ч. лъж. смляна куркума.

Приготвяне: Ананасът се нарязва на кубчета, бананът се нарязва на шайби, портокалът се обелва и нарязва на парчета, коренът куркума се настъргва. Поставете всичко в блендер и разбъркайте до гладкост.

Джинджифил и женшен 

Тези подправки са признати за природни средства за профилактика на остри респираторни заболявания. Кореноплодите съдържат дузина полезни съединения, които имат антивирусни свойства. Сред тези съединения основни са сесквитерпените, които се борят с основната причина за настинки: риновирусите.

Ако почувствате първите симптоми на заболяване, изпийте успокояващ чай на базата на корен от джинджифил или женшен. Топлата напитка с мед ще успокои болното гърло, ще потисне кашлицата и като цяло ще подобри вашето състояние. Медът, покриващ гърлото, ще облекчи дразненето, а неговите антиоксидантни и антимикробни свойства ще помогнат в борбата с вирусните инфекции, причиняващи настинка.

Продукти: малко парче корен от джинджифил, 1 пръчка канела, 4 суп. лъж. вода, сока от половин лимон, мед на вкус.

Приготвяне: Обелете и нарежете джинджифила на филийки, поставете в тенджера заедно с канелата, покрийте с вода. Оставете напитката да заври и оставете да къкри 15 минути. След това прецедете, добавете лимонов сок и мед на вкус, сипете в чаши и сервирайте.

Освен консумирането на тези храни си струва да обърнете внимание и на начина си на хранене. Правилната диета може да засили имунната система и да ви помогне да се справите с лекота с настинки и грип.