Печеното птиче месо е достъпно и лесно за приготвяне ястие, което може да се сервира дори на празнична трапеза. Когато искате да изненадата гостите си, направете цяло пиле с интересен пълнеж или в изискана марината. Днес ще ви разкрием тайните как да печете пиле във фурната, така че да стане сочно и ароматно.
Как да изберем и изпечем пилето
Първата и основна тайна за готвене на перфектно пиле във фурната е добре подбраната птица. Трябва да е умерено голяма и възможно най-прясна. Месото трябва да е с мек розов оттенък, фин, едва доловим сладникав аромат и еластично на допир. Ако натиснете месото с пръст, то бързо възвръща първоначалната си форма.
За печене е най-подходящ тиган с дебело дъно и стени, за предпочитане от чугун. Висок керамичен топлоустойчив съд също ще бъде подходящ. Те се загряват равномерно и поддържат постоянна висока температура по време на печенето. Но трябва да внимавате със стъклените и тънки метални форми. Ако се разсеете за минута, птицата може да изгори.
Времето за готвене на пиле във фурната се изчислява на принципа: 40 минути за всеки килограм тегло. Достатъчна е температура от 180–200°C. Има обаче и друг трик. Пилето се пече на максимална мощност първите 30-40 минути, за да получи хрупкава златиста коричка. След това намалявате температурата до 200°C и се готви до готовност. За да се изпече равномерно пилето, то се обръща на равни интервали. Не забравяйте да го поливате с отделящия се сок.
Тайните на сочното пиле
Основното нещо при печенето на пиле е месото да не стане сухо и безвкусно. То е естествено с малко мазнини и няма изразен вкус, за разлика от телешкото и свинското. Лесен начин да направите пилето по-вкусно е да поставите парченца масло с подправки под кожата на гърдите.
И за да се запази сочността и мекотата на месото, месото трябва да бъде осолено преди готвене. Пригответе саламура или, както се нарича още, „солинада": вземете 50 г сол за 1 литър вода, можете да добавите любимите си подправки на вкус. Пилето трябва да се държи в саламурата за 6-8 часа.
Ако просто натриете сол върху птицата, тя ще изтегли водата от кожата, което ще я направи по-хрупкава. Можете да комбинирате тези две стъпки за перфектно пиле със златиста коричка и сочно месо. Ако планирате да натриете кожата със сол, направете саламурата по-малко концентрирана, така че птицата да не стане прекалено солена.
РЕЦЕПТИ:
* С цитрусово-джинджифилова марината
Как се пече цяло пиле във фурната? Първо, вече изкормената птица трябва да се изплакне обилно под течаща вода и да се подсуши с домакинска хартия. За да стане сочно и нежно, ще направим цитрусово-джинджифилова марината.
Продукти: 1 пиле, 3-4 см корен от джинджифил, 2 скилидки чесън, 2 портокала, 1/2 лимон, 2 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. соев сос, сол, черен пипер и сладък червен пипер - на вкус.
Метод на готвене: Смелете корена на джинджифила, прекарайте чесъна през преса, изстискайте сока на 1 портокал и половин лимон. Смесете всички съставки в купа и разбъркайте. Намажете птицата с получената марината отвътре и отвън, завържете бутчетата с памучен конец и поставете в хладилника за 1 час. След това прехвърлете пилето в плик за печене и го поставете във фурната на 200°C за около 80-90 минути.
За сервиране нарежете още един портокал на кръгчета и го запържете в тиган с масло. Този декор ще направи ястието още по-апетитно.
* С картофи
Много домакини са сигурни, че най-вкусната рецепта за пиле на фурна не може без картофи.
Продукти: 1 пиле, 1 кг картофи, 10 чери домати, 3 скилидки чесън, 2 стръка розмарин, 4 суп. лъж. зехтин, соев сос, сол, подправки за птици и черен пипер - на вкус.
Метод на готвене: Натрийте почистеното пиле със сол и подправки за птици, намажете със зехтин отвън и отвътре. Обелете картофите, нарежете ги на едри филийки и ги сварете във вода за 5-7 минути. Отцедете водата и овкусете със сол и черен пипер. Добавете чесън, розмарин, 2 суп. лъж. зехтин и разбъркайте всичко с ръце. Поставете част от картофите вътре в пилето. Затворете дупката с клечка за зъби, завържете краката заедно и увийте върховете на крилцата във фолио, за да не изгорят. Сипете останалите картофи в съд за печене и върху тях поставете пълненото пиле и чери доматите. Поставете тавата във фурната на 180°C за 1,5 часа. От време на време мажете трупа със соев сос, за да получите красива коричка. Преди сервиране не забравяйте да махнете клечката за зъби, връвта и фолиото.
* Върху бутилка
Идеалното ястие за празник е пиле на фурна, изпечено на бутилка. Трябва да вземете стъклена бутилка, за предпочитане с широко гърло. Налейте в него студена вода около 3-4 см. и разтворете 1 ч.лъж. сол.
Продукти: 1 пиле, 40 г масло, 4 стръка босилек, 150 г кисело мляко, 4 скилидки чесън, сол и провансалски билки - на вкус.
Метод на готвене: Поставете няколко резена масло и стрък босилек вътре в почистеното пиле. Външната страна намажете обилно с марината, приготвена от натурално кисело мляко, наситнени скилидки чесън, сол и провансалски билки на вкус. Поставете птицата върху бутилката, увийте крилцата във фолио и поставете пилето вертикално в дълбока тава, пълна една четвърт с вода.
Сложете тавата в студена фурна, в противен случай бутилката ще се спука. Печете птицата на 200°C за 90 минути. Сервирайте печеното пиле заедно с бутилката, като добавите отстрани резени печени картофи и стръкчета розмарин.
* С билки
Хармонично подбран букет от ароматни билки е идеалното допълнение към птицата.
Продукти: 1 пиле, 3 стръка рукола, 3 стръка мащерка, 5 стръка магданоз, 5 стръка босилек, 3 скилидки чесън, глава лук, морков, стрък целина, листа пресен градински чай, 1 ч. лъж. едра сол.
Метод на готвене: Поставете рукола и мащерка, магданоз и босилек и листа градински чай в купата на блендера. Добавете сол и чесън и накълцайте.
Намажете пилето с билковата марината от всички страни и отвътре и го оставете в хладилника за 1 час.
През това време сварете зеленчуков бульон от 1,5 л вода, главата лук, моркова и стръка целина. Прецедите добре и сипете топлия бульон в съд за печене с дълбочина около 5-7 см, поставете птицата по гръб и сложете тавата във фурната на 180°C за 90-95 минути.
Не забравяйте периодично да поливате месото с бульон. Преди да сервирате, поръсете изпеченото пиле с пресни билки.
* Пълнено с гъби
Гъбите са идеални за пълнеж на печеното пиле.
Продукти: 1 пиле, 200 г гъби, 6 картофа, 150 г броколи, глава лук, 100 г кашкавал, 8 чери домата, растително масло и соев сос на вкус, подправки за птици, сол и сушени зелени подправки на вкус.
Метод на готвене: Лукът и гъбите се нарязват на кубчета, запържват се в олиото до златисто и се смесват с настъргания кашкавал. С получената смес напълнете почистеното пиле. Зашийте дупката с конец и завържете бутчетата с кухненски конец. Натрийте външната страна с подправки за птици и поръсете със соев сос.
Нарежете картофите на филийки и ги запържете леко в тиган. Бланширайте броколите във вряща вода и ги разкъсайте на розички. Направете канапе от картофите и броколито в тава за печене, подправете със сол и сухи билки по ваш вкус. Поставете пълненото пиле, покрийте с фолио и печете във фурната на 220°C за 45 минути. След това отстранете фолиото и продължете да печете още 20-25 минути.
Сервирайте пилето с хрупкави резенчета картофи, броколи и цели чери домати.
* С лимон и ароматни билки
Лимоните, съчетани с чесън и пресни билки, също хармонират добре с бяло месо.
Продукти: 1 пиле, 4 скилидки чесън, 2 лимона, 2 стръка мащерка, 2 стръка розмарин, сол и черен пипер на вкус, 1 суп. лъж. растително масло.
Метод на готвене: Първо, с остър нож, направете няколко разреза върху трупа. Поставете в тях тънко нарязан чесън. Оставете няколко скилидки чесън цели и ги поставете вътре в пилето, заедно с прясна мащерка и розмарин.
Натрийте месото отвън със сол и черен пипер, поставете го в намазнена тава и полейте със сока на един лимон. Нарежете втория лимон на кръгчета.
Поставете няколко резена вътре в пилето, а останалите разпределете отстрани. Поставете тавата във фурната и печете: първите 20 минути на 220 °C, след това намалете температурата до 180 °C и печете още 60-70 минути. Не забравяйте да използвате запечените резенчета лимон за сервиране.
* С картофи, моркови и смокини
Искате ли да впечатлите гостите си с необичайна комбинация от вкусове? Тогава това е правилната рецепта за вас.
Продукти: 1 пиле, 4 картофа, 1 морков, 5 смокини, 1 лимон, 2 ч. лъж. смлян кориандър, 1 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. червен пипер, щипка сол, щипка черен пипер, 1 суп. лъж. растително масло, 200 мл сухо червено вино.
Метод на готвене: Отстранете кората от лимона с помощта на фино ренде. Смесете 1 суп. лъж. лимонова кора, смляния кориандър, кимиона, червения и черния пипер и солта. Втрийте получената пикантна смес отвътре и отвън на пилето и оставете за 1 час в хладилника.
Сварете картофите и моркова до полуготовност, нарязани на красиви филийки. Нарежете пресни смокини на няколко части. Прехвърлете всичко в тава за печене, след като я намажете с масло. Отгоре поставете подправеното пиле и го полейте с 200 мл сухо червено вино, поръсете с лимонов сок и завържете бутчетата с кухненски канап.
Печете пълненото пиле 80 минути на 200°C, като поливате периодично с вино, ако е необходимо. Поднесете в голямо плато, гарнирано с картофи, моркови и смокини.
Коментари