За Нова година или за бърза вечеря - най-добрите рецепти
Новогодишните празници идват, което означава, че е време да изберете рецепти за закуски, които ще изненадат приятно вашите близки и приятели. Рулцата от лаваш за Нова година отдавна са се превърнали в традиционно ястие в много семейства. Нискокалорични, те са по-здравословни от хляба, а благодарение на разнообразния пълнеж, тези хапки ще се харесат на всеки.
За да направите лаваша по-вкусен, най-добре е преди да го приготвите да го поставите в хладилника за няколко часа. Готовото руло е по-добре да нарежете на порции с кухненска ножица, а не с нож. Понякога лавашът с пълнеж се сервира горещ, веднага след готвене, леко запържен от двете страни в растително масло.
Споделяме рецепти за рула от лаваш с различни пълнежи и даваме прости съвети как да запазите ястието свежо.
Кой е измислил лаваша
Думата идва от арменското lawaš , въпреки че в средновековната литература се споменава като lawš - „тънък плосък хляб". Близкият изток се смята за родина на лаваша. Някои експерти отбелязват, че лавашът принадлежи към арменската кухня, а Иран се нарича място на произход. Учени от Оксфордския университет определят хляба като древно ястие, произхождащо от района на Кавказ и Иран. Подобни безквасни питки от гъсто зърнесто брашно са приготвяли древните шумери, вавилонци, египтяни, асирийци и перси, след появата на хаванчетата и ръчните мелници.
Рецептата за лаваш не се е променила от векове - днес хлябът се приготвя по същия начин, както преди пет века. Различава се само оборудването за приготвяне на тези тънки ориенталски плоски питки. Например появиха се преси за тесто.
Истинският лаваш се пече в тандур при температура около 300-350 °C. Именно благодарение на тази технология древните и средновековните пътешественици са запазвали хляба годен за консумация и вкусен в продължение на много седмици.
Как да увиете пита хляб, за да не се разкъса
• Първо намажете с майонеза, заквасена сметана или сос и изчакайте малко, докато тънкият лист се напои. И едва след това добавете плънката - така ще се навие по-лесно.
• Увийте храна с много сосове, кетчуп или майонеза в по-дълъг пита хляб с няколко слоя, добавени отстрани (тоест отгоре и отдолу).
• Ако пълнежът е по-сух без много масло, майонеза, сосове, няма нужда от много слоеве.
• Не слагайте твърде много пълнеж - тънките сладки може да се разкъсат.
• Нарежете храната на малки парчета. Питата може да се разкъса поради големи твърди парчета храна.
• Не навивайте твърде стегнато.
Как да запазим рулцата свежи възможно най-дълго
• Основното нещо е да купите пресен лаваш. Ако е стар, лесно ще се скъса. Ако все пак питата е малко остаряла, внимателно я намажете с избрания сос и изчакайте, докато се напои малко. Можете да възстановите свежестта, като държите тънките питки над вряща вода или чайник. Влагата бързо ще освежи хляба.
• Не оставяйте хляба отворен продължително време - това ще го изсуши бързо.
• Предварително подсушете всички мазни продукти със салфетка, подсушете зеленчуците (домати, краставици и други). В противен случай тънките кори могат да се овлажнят много и да се разпаднат.
• След като приготвите рулото от лаваш, го поставете в чиния, опаковайте го в найлонов плик и го поставете в хладилника.
• Нарежете пита рулцата с остър нож или по-добре с кухненска ножица преди сервиране.
Самият лаваш е мек и има неутрален вкус, който може да се подобри, ако изберете правилния пълнеж. Има много рецепти за пълнежи. Най-често домакините приготвят любимата си салата и я увиват в тънък хляб. Събрахме най-вкусните рецепти за закуски за Нова година.
Лаваш-шаурма
Ще ви трябват: 4 листа арменска пита, 2 варени пилешки филета, 4 домата, 2 авокадо, майонеза, маруля и билки на вкус.
Приготвяне: Поставете листата лаваш на масата и ги изправете малко. Намажете цялата повърхност с майонеза. Обелете авокадото и го нарежете. Пилешкото филе и доматите се нарязват на ситно.
Разпределете върху майонезата зелената салата, наситнените свежи подправки и нарязаните продукти за пълнежа. Завийте питата на рула, като сгънете противоположните краища навътре, така че пълнежът да не изпадне. Запържете леко шаурмата в добре загрят сух тиган.
С меко сирене, чесън и билки
Ще ви трябват: 1 пакет лаваш, 200 г меко сирене или извара, 2-3 скилидки чесън, 1 суп. лъж. неподсладено кисело мляко, 1 суп. лъж. майонеза, сол и свежи зелени подправки на вкус.
Приготвяне: Поставете всички продукти за пълнежа в блендер и пасирайте до хомогенна маса. Разпределете тази смес равномерно върху повърхността на лаваша. Завийте на руло и приберете в хладилника за 2-3 часа. След това нарежете и сервирайте.
С червена риба
Ще ви трябват: 1 лаваш, 300 г червена риба, 1-2 топено сирене, 2 суп. лъж. майонеза, зелени подправки на вкус.
Приготвяне: Нарежете червената риба на парчета. Измийте и нарежете зелените. Поставете пита хляба на масата и го намажете с топено сирене, а след това с майонеза. Поставете парчета червена риба и нарязани билки върху повърхността. Навийте пита хляба на руло, оставете в хладилника за 2-3 часа и нарежете по желание.
С рачешки рулца (суруми)
Ще ви трябват: 1 пакет лаваш, 200 г суруми, 100 г твърдо сирене, 2 варени яйца, билки и майонеза на вкус.
Приготвяне: Нарежете рачешките пръчици на малки парчета. Настържете сиренето и сварените яйца на едро ренде, а зелените подправки накълцайте. В дълбока купа смесете всички съставки за пълнежа с майонезата.
Развийте хляба и разпределете пълнежа равномерно върху повърхността му. Завийте на руло и приберете в хладилника за 2-3 часа. След това нарежете на порции и сервирайте.
Със задушено месо и гъби
Ще ви трябват: 1 пита хляб, 200 г задушено месо, 100 г твърдо сирене, 2-3 варени яйца, билки на вкус.
Приготвяне: Настържете сварените яйца и твърдото сирене на едро ренде. Развийте лаваша. Разпределете желето от задушеното месо равномерно по повърхността му. Условно разделете лаваша вертикално на три части. На едната трета сложете месото, на другата - твърдото сирене, а на третата - сварените яйца. Навийте хляба на руло. Можете да го сервирате веднага или първо да го поставите в хладилника за няколко часа.
С шпроти и омлет
Ще ви трябват: 1 пакет лаваш, 1 сурово яйце, 1/3 чаша прясно мляко, 100 г шпроти, сол и зелени подправки на вкус, растително масло за приготвяне на омлета.
Приготвяне: Пригответе омлета - разбийте яйцето с мляко и сол и го изпържете в тиган в растително масло.
Развийте пита хляба. Върху него се поставят омлета и цели рибни филета. Поръсете със свежи зелени подправки и навийте на руло. Нарежете и сервирайте веднага или оставете в хладилника за 1-2 часа.
С колбас и моркови
Ще ви трябва: 1 лаваш, 2-3 топено сиренца, 300 г колбас, 200 г моркови, настъргани на дълго, майонеза на вкус.
Приготвяне: Поставете лаваша на масата и го намажете с топено сирене, а след това с майонеза. Отгоре разпределете настърганите моркови и колбаса, нарязан на ивици. Завийте лаваша и го охладете за 2-3 часа. След това нарежете и сервирайте.






Коментари