Колкото повече наближава Коледа, толкова поинсетията (коледната звезда) завладява празниците. Ето, например наблюденията от вчера в ресторант, където дама празнуваше рожден ден. Гостите бяха около десетина. Познайте колко коледни звезди получи рожденичката?! Цели четири! Красиви, опаковани, напудрени – една розова с брокатче, за да е по-шикозна, и три червени в различни размери и с декорации.

однасянето на цветя е чудесно! Правете го и без повод! Хубаво е обаче да помислим за получателя преди да грабнем някое от масовката.

Днес ще разделим страницата на „ДА" и „НЕ", за да изберем най-правилното цвете за получателя й, за да оцелее коледната звезда и след празниците.

Как да изберем цветето?

1. Получателят обича ли да отглежда цветя в саксия?

ДА – купувайте смело, но съобразно предпочитанията, колкото и бегло да ги познавате;

НЕ – заложете на рязан цвят – стръкове с панделка, букет или аранжировка зависи от повода и познанството. Може да добавите вино или шоколад;

2. Има ли любимо цвете?

ДА – купете него без колебание;

НЕ – изберете добре подреден букет със свежи цветя, представяйки си как той би стоял в ръцете на получателя или в дома му;

3. Ярки ли да бъдат цветовете?

ДА – за млади и екстравагантни личности или, ако знаете кой е любимият им цвят;

НЕ – за изискани дами и скромни личности или, ако не знаете кой е любимият цвят;

Каквото и да изберете, мислете за получателя, а не за собствените си предпочитания. И винаги внимавайте за качеството и свежестта на цветята.

ДА за коледната звезда

Знаем, че поинсетията е универсален подарък през този месец. Но също така знаем, че доста често тя не оцелява до следващата Коледа. Ето няколко насоки, които ще ви помогнат да я отгледате. Ако искате, разбира се...

1. Поставете я на светло място с индиректна естествена светлина за поне 6-8 часа на ден;

2. Запомнете, че растението е топлолюбиво. Ако на вас ви е приятно и уютно, то и за него температурата ще бъде подходяща;

3. Поливайте само когато усетите, че горната част на субстрата е суха. Поливайте винаги отгоре.

НЕ за коледната звезда

1. Никога не поставяйте поинсетия в близост до отоплителните уреди в дома или офиса;

2. Не допускайте температурата да пада драстично или да се колебае в големи граници. Проветрявайте през мразовитите дни, но премествайте саксията далеч от студения въздух;

3. Не оставяйте растението в целофанената опаковка. Разопаковайте го веднага!

4. Не допускайте задържане на вода в подложката. Поливайте проточно и винаги изчаквайте излишната вода да се изтече през дренажните отвори преди да върнете на място.

5. Не подхранвайте по време на цъфтежа.

Ако спазвате тези препоръки, след празниците тя все още ще бъде разкошна. Какво следва?

През април започнете да подхранвате с подходящ тор. Щом опасността от ниски температури отмине, може да изнесете цветето навън. Ако прецените, че се налага, може да пресадите. Размерът на новата саксия да бъде с около 2 пръста по-голям от предната.

През юли извършете пензиране, за да стимулирате разклоняване и по-буен растеж. Пазете поинсетията от директни слънчеви лъчи, пресушаване и преполиване.

През септември приберете цветето и го оставете да се приспособи към новите условия. От октомври започнете да затъмнявате. За да се оцветят връхните листа, са нужни около 16 час нощ – непрогледна тъмнина.

През декември се похвалете с успеха си!