Франция нареди да се приложи трета доза ваксина срещу птичи грип върху патиците в най-рисковите райони, позовавайки се на "нови научни доказателства" и за да се избегне скок на заболяването, предаде Ройтерс.

На 5 декември страната повиши нивото на риск от птичи грип до "високо" от "умерено", след като бяха открити нови случаи на болестта, принуждавайки птицефермите да държат птиците на закрито, за да спрат разпространението на силно заразния вирус, съобщи БТА.

Инфлуенцата по птиците, известна като птичи грип, доведе до умъртвяването на стотици милиони птици по света през последните години. Тя обикновено връхлита през есента и зимата, а през последните седмици се разпространи в много европейски страни, включително Германия, Нидерландия, Белгия и България.

Франция съобщи миналата седмица, че е открила първото огнище на птичи грип във ферма този сезон в Бретан, на северозапад.

Друго огнище беше открито сред пуйки в департамента Сома в Северна Франция миналата седмица, каза Ян Неделек, директор на френската група за птицевъдство "Анвол" (Anvol).

"Навлизаме в най-рисковия период от ноември до февруари/март с понижаващи се температури и активни миграционни потоци", подчерта Неделек.

"Високото" ниво на риск предполага, че всички домашни птици трябва да се държат вътре във фермите и да се вземат допълнителни мерки за сигурност, за да се избегне разпространението на болестта.

Въпреки че птичият грип е безвреден в храните, разпространението му е проблем за правителствата и птицевъдната индустрия поради опустошението, което може да причини на стадата, възможността за ограничения на търговията и риска от предаване от хора.

За да се противопостави на болестта, Франция стартира кампания за ваксиниране в началото на октомври, първоначално ограничена до патици, които могат лесно да предават вируса, без да показват симптоми.

Избухването на птичи грип този сезон постави индустрията под наблюдение, за да види дали стратегията на Франция за ваксиниране на птици ще се окаже ефективна.

Франция има за цел да ваксинира над 60 милиона патици, но само 70 на сто са получили първа ваксина, а 40 на сто са били напълно ваксинирани до края на миналия месец, каза пред Ройтерс Мари-Пиер Пе, директор на френската асоциация за производство на патици и гъши дроб CIFOG.