Анализаторите на EastFruit посочват, че Украйна продължава постепенно да увеличава доставките на замразени малини за САЩ, което е добра тенденция предвид спешната необходимост от диверсификация на износа.

Според Андрий Ярмак, икономист от ФАО, Украйна доставя по-голямата част от малините си за Полша, като оставя там около 100 млн. долара добавена стойност от износа на различни видове горски плодове. Полша реекспортира тези плодове за други страни, предимно за Германия. През последните години обаче Полша редовно създава търговски бариери за украинските продукти, като придобива репутацията на много ненадежден търговски партньор.

В същото време Съединените щати са вторият по големина вносител на замразени малини в света след Германия, а цените на този пазар обикновено са по-високи от тези на пазара на Европейския съюз. Следователно доставките на замразени малини за САЩ са изгодни, дори въпреки по-скъпата логистика.

Трябва да се отбележи, че през първите три тримесечия на 2023 г. Украйна вече е изнесла 84 тона замразени малини за САЩ. Това е сравнително малък обем, но той е 6 пъти по-голям, отколкото през същия период на 2022 г., което означава, че първите пробни доставки на малини са били успешни. Разбира се, в класацията на доставчиците на малини за Съединените щати Украйна не е дори в топ 10, но трябва да се отбележи, че има положителна тенденция в обема на доставките, докато четиримата лидери: Мексико, Чили, Сърбия и Канада междувременно значително са намалили износа си.

Украйна започна да изнася замразени малини за Съединените щати съвсем наскоро - едва преди две години и се нуждае от време, за да се утвърди като надежден износител. САЩ внасят годишно около 45-50 хил. тона замразени малини, като обемът на вноса има тенденция да нараства.