Харесва ли ви да похапвате люто? Да, особено през зимата е препоръчително, нали? Най-вероятно наблягате на чушчиците и чесъна. Все пак те са най-известните източници на пиперливия вкус у нас. Ако сте фенове на лютото, то сигурно поне веднъж сте пробвали и така известното уасаби. А знаете ли от какво се приготвя то?

За тези, които не знаят какво е уасаби - доста пиперлива подправка, която обикновено се сервира със суши. В последно време с нея овкусяват още ядки, чипсове, различни разядки и закуски. Уасаби е известен още като японски хрян, но не се бъркайте. Той няма нищо общо с нашия си, добре познат хрян. Е, по лютивина, може би, но като растение, не. Коренно различни са.

Вярно, че в много храни вместо японски хрян, използват европейски, добавят му още овкусители и мъничко боя и хоп! перфектно уасаби, но вие - не се заблуждавайте.

Цялото растение е подходящо за консумация. Стъблата и листата могат да намерят място в рецептите за супи, салати, смутита и други. Хапват се, но с мярка. Използват се главно като акцент и в ястия с риба, картофи, ориз.

За приготвянето на истинския сос или различни други допълнения, се използват ризомите на растението. При това, на двугодишните растения, които вече са узрели. И ако сте градинар, кулинар и експериментатор или просто искате да знаете какво слагате на масата си, то знайте, че можете да си отгледате истинско уасаби и у дома.

Wasabia japonica

не се отглежда лесно до получаването на реколта

Ето защо търговците са намерили заместител. Но не е и невъзможно. Изискванията на растението към факторите на средата са доста специфични. Накратко, трябва му сянка, умерено влажна и леко кисела почва, температура между 7-10 и 20-23 оС, но без резки колебания. Може да се отглежда в контейнер, за да се мести при нужда.

Кратката версия изглежда лесна, сякаш е цвете, но почакайте...

Уасаби не толерира директната слънчева светлина, затова, ако сте решили да го отглеждате, уверете се, че имате място, което отговаря на това изискване. Е, не е добре да бъде разположен и на тъмно. Допълнителна сянка можете да създадете с по-едри растения или специално приспособен засенчващ екран.

При засаждане на ризомите поливката трябва да е обилна, за да се създаде добър контакт между тях и почвените частици. Щом започне развитието, внимавайте с водата. Като ризом, т.е. надебелен подземен орган, уасабито е склонно да загние заради преовлажняване.

Препоръчва се в големите летни жеги, освен допълнителна сянка, да се осигури и повишаване на въздушната влажност чрез периодично оросяване. Така ще се намали и температурата на въздуха.

Интервалът на максималната и минималната температура е доста тесен. Постоянните температури са препоръчителни, но както знаем, трудно можем да им влияем. Минусови температури ще убият растението, както и такива над 28-30 градуса.

Ако листата клюмнат, първо проверете почвената влажност. Ако в зоната на корените всичко е наред, преместете растението на място, което отговаря на изискванията му и повишете атмосфрната влажност.

Ризомите на някои сортове уасаби могат да се консумират още през същата година, но за повечето времето за реколтиране настъпва чак след 15 до 24 месеца. Това всъщност не е толкова лошо, защото самото растение е доста красиво. По време на вегетацията може да хапвате и листа.

За да запазите вида в колекцията си, използвайте дребните грудчици. Настанете ги в малки саксийки в смес от пясък, торф и компост и ги отглеждайте както досега. Размножаването става най-лесно с тях. Семена се намират изключително трудно, а и поникването им е под въпрос.