Спазвайте правилата, осигурете защита за младите фиданки

В края на есента, а при подходящи условия и в началото на зимата, продължава засаждането на овощни култури. Могат да се засаждат почти всички видове, но е препоръчително да се избягва това на ореха.

При климатичните условия на нашата страна засаждането на овошките трябва да приключи до средата на декември, т.е. около 15-20 дни преди настъпване на големите зимни студове.

Посадъчен материал

По възможност винаги избирайте овощни дръвчета или храсти от най-близкия до вас овощен разсадник. Така гарантирате по-доброто им развитие, тъй като цяло климатичните условия са най-близки до тези, в които са се развивали до момента. Освен това в случай на несъответствие със сорта, който сте избрали, може да направите рекламация към производителя.

Фиданката

Преди засаждането дръвчетата трябва да се прегледат внимателно. Задължително е те да са здрави и да отговарят на определени изисквания:

  • да са с височина над 100-110 см;
  • да са с най-малко 3 скелетни клони;
  • да имат минимум 3 корена с дължина 30-35 см.

Посадъчни ямки

Засаждането на овошките се извършва в предварително изкопани посадъчни ями. Дълбочината им зависи от механичния състав на почвата. При леки, пропускливи и топли почви те са с размери 50х50х50, а при тежки почви - са с по-голяма дълбочина.

Минерални и органични торове

Ако не е направено предпосадъчно торене на градината, десетина дни преди засаждането на фиданките в изкопаните ями се внася: 100-200 г суперфосфат, 80-100 г калиев сулфат (за леки и песъчливи почви) и 10-12 кг угнил оборски тор, който се примесва с почва от повърхностния слой.

Опресняване на корените

При наличие на повреди по кореновата система е задължително отстраняването им до здрава тъкан. Непосредствено преди засаждане се препоръчва опресняване, т.е. съкращаване на корените с 1-2 см. С тази операция се цели предотвратяване засъхване на отрезите и ускоряване зарастването им.

Препоръчително е корените на фиданките да се потапят в почвена каша, която е приготвена от 1 част пресен говежди тор и 3 части глина, разредена с вода.

Основните правила

  • При разполагане на корените в посадъчната ямка кореновата шийка трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност.
  • Спойката между присадника и подложката е препоръчително да сочи в посока юг.
  • Заедно с дръвчето в близост се поставя и опорното колче - на 8-10 см от стъблото, което ще го придържа в първите години от нарастването му. Прави се хлабава превръзка.
  • Запълването на посадъчната ямка с почва се извършва постепенно. След като пръста покрие корените на дръвчето трябва да се направи уплътняване на почвата, от периферията към центъра.
  • Веднага след засаждането фиданката се полива с 10-15 литра вода.
  • Задължително е стъблото да се защити от повреди от гризачи или други неприятели. За целта може да се използват готови протектори, които се предлагат в агромагазините, както и ръчно направени от мрежа или други подръчни материали.
  • Ако засаждате по-капризен вид, може да покриете почвата и част от стъблото, за да го предпазите от евентуални мразове.