Витамините и микроелементите спомагат за балансирането на храната, недостигът им води до нарушаване на развитието на телето.

Витамините A, D, E и група B са особено важни за малките говеда.

• Витамин А подобрява апетита, ускорява растежа, укрепва имунната система, повишава устойчивостта към респираторни заболявания, насърчава бързото възстановяване на тъканите и поддържа доброто зрение. Животните получават ретинол от прясна храна: моркови, люцерна, детелина, както и висококачествено сено от бобови растения.

• Витамин D3 е необходим за усвояването на фосфор и калций. При неговия дефицит костите и ставите се деформират, остър дефицит води до развитие на рахит и нарушаване на стомашно-чревния тракт. Калциферолът се произвежда естествено от тялото на животните под въздействието на слънчева светлина. Когато се отглеждат в боксове, витамин D трябва да се дава допълнително.

• Витамините от група В подобряват храносмилането и усвояването на храната, укрепват нервната система на животното и намаляват агресивността. Фуражната мая е високопротеинова добавка, богата на биологично активни вещества. Прясна трева, висококачествено сено, трици също са източници на витамин В.

Витамин Е подобрява имунитета на животните, насърчава отстраняването на токсините от тялото, стимулира метаболитните процеси, подобрява функцията на черния дроб и има благоприятен ефект върху репродуктивната функция. Токоферолът се съдържа в покълналата пшеница.

Желязото участва в хематопоезата, подобрява метаболизма и укрепва имунната система. Липсата на желязо води до развитие на анемия, забавяне на растежа, лошо усвояване на храната и развитие на диария.

Телетата се нуждаят от калций и фосфор за развитието на костите, ставите и хрущялите.

Витаминните комплекси се дават на телетата под формата на премикси или се прилагат мускулно.