Опитните домакини винаги държат запаси от кайма в хладилника, в случай че трябва да приготвят вечеря. Достатъчно е да я запържите и прибавите към сварените спагети и пълноценната вечеря за цялата фамилия е готова.
Възможностите за ястия с кайма не свършват с това. Съществуват куп лесни и бързи рецепти за вкусни ястия с кайма.
Овчарски пай
За да приготвите ястието ще ви трябва: 600 г картофи, 500 г мляно месо, глава лук, морков, един жълтък, 50 мл прясно мляко, 50 г масло, 100 г твърдо сирене, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. доматено пюре, 2-3 суп. лъж. зелен грах, сол, смлян черен пипер и подправки на вкус, билки за украса (по желание).
Приготвяне: Първо трябва да приготвите зеленчуци. Настържете морковите, нарежете лука и ги запържете в тиган, с растително масло, за няколко минути. Добавете каймата, а след три-четири минути – и доматеното пюре и граха. Оставете ястието да къкри около десет минути, овкусете със сол, черен пипер и подправки на вкус.
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, прехвърлят се в тенджера, заливат се с вода и се слагат на котлона да се сварят. Когато са готови, отцедете водата, добавете млякото и маслото и пасирайте картофите. Подправете със сол и черен пипер на вкус, добавете жълтъка и половината настърган кашкавал и разбъркайте добре. Вземете дълбок съд за печене, сипете на дъното задушената кайма, а отгоре разпределете картофеното пюре.
Поръсете с настърган кашкавал и сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 30 минути.
Готовият овчарски пай може да се украси с наситнени стръкчета магданоз, копър или босилек.
Яхния с тиквички
Необходими продукти: 500 г млади тиквички, 400 г кайма, една голяма или две малки глави лук, 3-4 скилидки чесън, 400 мл домати в собствен сок (може да се заменят с обелени пресни домати), 2 суп. лъж. доматено пюре, връзка пресен босилек, 1 ч. лъж. провансалски билки, 1 ч. лъж. захар, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Обелете лука и чесъна и ги накълцайте с нож. Нарежете тиквичките на кубчета (може да не ги белите). Загрейте тиган, сипете малко растително масло, добавете лук и чесън и запържете за няколко минути до златистокафяво. Добавете каймата и гответе около 10 минути при непрекъснато бъркане.
Прибавете доматите, доматеното пюре и около 250-300 мл вода - важно е да покрива напълно съставките, но сместа не трябва да е много течна. Вместо вода можете да използвате зеленчуков или месен бульон.
Добавете тиквичките, подправките и захарта, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте всичко добре. Покрийте тенджерата с капак и оставете ястието да къкри около 15 минути - тиквичките трябва да омекнат, но да не се разпадат.
Преди сервиране добавете листа босилек за вкус.
Домашен леберкез
Необходими продукти: 900 г мляно месо, 80 мл прясно мляко, 50 г галета, глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 яйца, 3 суп. лъж. Кетчуп, 1/2 ч. лъж. пушен червен пипер, чаена лъжичка италиански билки, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Лукът и чесънът се обелват и се нарязват (чесънът може да се прекара през преса). Смесете с каймата, добавете галетата, яйцата, кетчуп, прясното мляко и подправките. Продуктите се разбъркват добре и се прехвърлят в тавичка, предварително намазана с растително масло. Можете да покриете дъното с хартия, за да не залепва каймата за дъното или стените. Поставете тавата във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за 40 минути.
Забележка: За да стане печеното още по-вкусно, поднесете го със сос на основата на кетчуп. Смесете 180 г кетчуп, 1,5 суп. лъж. оцет, 2 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. сух смлян чесън, щипка сол и смлян черен пипер. Намажете леберкеза отгоре със соса и печете още 15-20 минути.
Бифтек с яйце
Необходими продукти: 800 г телешка кайма, 100 г сланина (за предпочитане свинска), една средно голяма глава лук, 2 суп. лъж. кетчуп, 1 суп. лъж. майонеза, 4 яйца, 4 суп. лъж. масло, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Това ястие е пряк предшественик на хамбургера. Всъщност, ако го поставите в питка и добавите няколко придружаващи съставки - например сирене и домати, ще получите хамбургер.
Обелете лука и го нарежете на малки кубчета или го настържете, смесете го с каймата. Добавете сол, черен пипер, кетчуп, майонеза и 3-4 суп. лъж. вода, за да не е много гъста каймата. Разбъркайте добре до гладкост. След това добавете последния компонент – нарязаната сланина. Разделете каймата на четири равни части, оформете ги на плоски питки с диаметър около 14-15 сантиметра, наредете ги върху дъска за рязане и оставете в хладилника за половин час, за да се охладят добре.
Вземете тиган с дебело дъно (може и чугунен), загрейте го добре и изпържете бифтеците на два пъти от двете страни. Имайте предвид, че тиганът трябва да е сух, така че е по-добре да използвате съдове с незалепващо покритие.
Вземете тава за печене, покрийте я с хартия, намажете я с олио и поставете бифтеците. Загрейте фурната до 120 градуса и печете месото около 5-7 минути. През това време, в същия тиган, само намазан с масло, изпържете яйцата. Посолете, поръсете с черен пипер и накрая наредете върху готовото месо и сервирайте.
Отлична идея за обилна закуска, която върви с пресни зеленчуци.
Чили кон карне
Продукти: 500 г кайма, глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 червени чушки, люта чушка, 300 мл телешки бульон, 400 г консервиран боб, 400 г домати в собствен сок, 50 г паста от домати, по 1 ч. лъж. кимион, смлян лют червен пипер, червен пипер, 1/2 ч. лъж. майорана, сол, захар и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Загрейте на котлона дълбок тиган, намажете дъното му с растително масло и запържете лука до златистокафяво. Добавете чесън, прекаран през преса, както и останалите подправки, посочени в рецептата. Добавете каймата и гответе около 8-10 минути, при непрекъснато бъркане - трябва да придобие красив кафяв цвят, да е еднородна, без големи бучки.
Прибавете телешкия бульон, нарязаните домати и доматеното пюре. Разбъркайте добре и изчакайте сместа да заври. Намалете котлона, покрийте тигана с капак и оставете да къкри около 20 минути. След това добавете боба и оставете да къкри на слаб огън под капак още 10 минути. Чили кон карне може да се сервира с паста, ориз, картофено пюре или да се яде като самостоятелно предястие.
Зрази или пълнени кюфтета
Ще ви трябват: 500 г мляно месо, 2 яйца, 2 средно големи глави лук, 7-8 средни картофа, 2-3 скилидки чесън, 1 яйце, 250 г брашно, растително масло за пържене, 5-6 суп. лъж. галета, подправки, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Обелете картофите, нарежете ги на произволни парчета и ги сварете в подсолена вода. Отцедете водата и ги смачкайте с преса до пюре. Добавете яйце, подправете със сол, черен пипер и подправки и разбъркайте добре. Постепенно добавете брашно - може да ви трябва малко повече или малко по-малко, регулирайте сами плътността на тестото, не трябва да лепне много за ръцете ви.
Докато пюрето се охлажда, запържете лука и чесъна до златистокафяво, добавете каймата, сол и черен пипер. Гответе плънката, докато каймата покафенее и стане сипкава.
Намокрете ръцете си с вода и започнете да оформяте котлетите. От картофеното пюре направете питка, в средата поставете от каймата, съберете краищата и леко разточете в дланите си, за да оформите продълговато кюфте.
Всяко кюфте се овалва в галета и се пържи в тиган с олио до златистокафяво. Можете да поднесете готовата зраза с майонеза, сметана, кетчуп или друг сос по ваш вкус.
Коментари