В Европа пък са определени двата най-подходящи по габарити за обработка на картофи

Инес ЗЛАТАНОВА

През третата седмица от септември 2023 г., изложението за роботика в селското стопанство FIRA ще превърне калифорнийската долина Салинас в демонстрационна арена. Американският форум е от 19 до 21 септември включително, а мястото е известен земеделски център и арена за тестване на най-новите агротехнически продукти. Очаква се присъствието на двойно повече изложители от миналата година (над 60) и на 25 или повече робота, част от които ще покажат на какво са способни на място.

Посетителите ще имат възможността да видят лично представянето на иновативните проекти и интервюта с техните производители в продължение на 3 часа. Там ще бъдат обсъдени важни теми и проблеми като: какво възпрепятства полеви мероприятия, кои покупки са правилни, как изглежда добрата интеграция на фермерите в роботиката и на роботите във фермите. Двата ресора имат изградена база за успешно взаимодействие, това което може да се подобри, е обхватът на търговската верига на повечето компании, които на свой ред включват известни производители като Carbon Robotics, AgroIntelli, Naio Technologies, Guss, Solinftec, The Vine, FarmWise, Hexagon, Ecorobotix, Stout и други. Програмата цели да покаже и как роботизираните земеделски компании работят за разрешаване на проблема с недостига на работна ръка в сектора.

Изложението ще бъде домакин на

над 15 демонстрации на роботи

върху стандартно отглеждани култури в реални условия.

Един от тях е сравнително новодошлият, още ненабрал голяма популярност WeedSpider – платформа за автоматично плевене, пръскане и прореждане на различни култури. Американската компания, която го е разработила (SeedSpider), казва, че фермерите могат да избират измежду напълно автономна версия на услугата, или прикачна към трактор конфигурация. Платформата дава на производителите представа за здравето на културите посредством автономно включващи се насочване и мониторинг. Тя е изцяло електрическа и захранвана от слънчева батерия, използва механично плевене и рамена за изтъняване. Обхваща до три 200-сантиметрови семенни легла и може да замени екип за плевене от до 20 души. 

Американската компания Farm-ng ще демонстрира своя робот Amiga, изцяло електрически микротрактор, който може да се адаптира към системата за отглеждане на култури във всяка ферма. Земеделци вече са персонализирали бота за набор от задачи, включително повдигане, засаждане, засяване, прибиране на реколтата и други дейности, които са неподходящи за скъпи трактори или специални приспособления. 

Bluewhite показва своята технология Pathfinder, която е способна да трансформира всяка марка съществуващ овощен или лозарски трактор в напълно автономно превозно средство, способно да изпълнява множество задачи, като пръскане, дискуване, косене или прибиране на реколтата, с висока точност. 

Дебют прави и новият, напълно електрически, трактор MK-V с опция за водача от базирания в Калифорния Monarch в действие, както и прикачен инвентар на Verdant, който е в състояние да се справи с плевелите с точност до милиметър с течности за растителна защита и лазер, докато изрязването е моделирано в движение. 

Присъствие в списъка с изложители има и пръскачката ARA на Ecorobotix, наградена с първо място за иновация в категория „Роботика и бордова електроника“ на изложението SIMA 2022. В основата на процеса на високопрецизната пръскачка стои концепцията за пръскане растение по растение, позволявайки приложението на селективни и неселективни хербициди, инсектициди, фунгициди и течни торове с ефективност на разпръскване до 95%. С нея могат да бъдат третирани различни видове култури по всяко време от денонощието, защото покривни панели предпазват роботизираната машина от високите дневни и ниските нощни температури. При максимална скорост от 7 км/ч, производителността се равнява на около декар за денонощие. На всеки 4 см по протежение на работната ширина от 6 м са разположени 156 дюзи с точност на пръскане 6х6 см. Робопръскачката има двоен резервоар, побиращ 500 л вода и 200 л продукт за пръскане, и съответства на екологичните норми. Оборудването е с мобилно приложение за лесна употреба, при задаване на вида на културата и обработката, а въвежданите данни се съхраняват и могат да се прехвърлят на всякакъв вид информационни носители. (Снимка: 9)

Компанията Carbon Robotics, която предприемчиво затвори финансиране от 30 млн. долара за разширяване на регионите за продажби, оптимизиране и мащабиране на производството, разработване на нови софтуери, също ще има участие на изложението. Тя използва AI, компютърно зрение, роботика и

лазери за безвреден контрол на плевели

с роботът LaserWeeder, който идентифицира вредната растителност и я отстранява с лазер. 30-те мощни CO2 лазера на приставката използват топлинна енергия, за да унищожат меристемата на плевелите с милиметрова точност, без да увреждат близките култури или да нарушават почвата. Машината се справя с много предизвикателства пред традиционните методи на плевене – скъпа работна ръка и хербициди, бавно и трудно изпълнение, увреждане на почвата с препарати. Към днешна дата LaserWeeders на Carbon Robotics са унищожили успешно повече от 500 милиона плевели в 40 различни култури. Лазерното насочване към плевелната меристема е много точно и прецизно удряне в движение на правилното място с 20 джаула енергия. Компанията използва прецизно заснемане на изображения, съчетано с усъвършенствана система за изкуствен интелект, за да свърши работата. Много производители, които отглеждат специални, огранични, високостойностни култури оценяват подхода за спиране на паразитната растителност без химикали.

Наскоро компанията разширява характеристиките на решението с възможността за насочване към площи със зеленчукови култури, които целенасочено се презасяват и след това се разреждат за оптимално разстояние между културите, растеж и добив. Разреждането е обичайна практика за култури с директно засяване, включително зеленолистни култури, като зеле, марули и броколи. Това повишава нивото на прецизност на системата, тъй като тя не само идентифицира плевелите, но също така анализира модела на засаждане на културата, за да я прореди с прецизност. Компютърното зрение и прецизната система

помагат да се избегнат 

грешки в идентифицирането

на полезните култури. Невронната мрежа на системата може да бъде обучена за всяка култура само за 24 до 48 часа. Обучението често изисква излагане на хиляди компютърни изображения, така че системата да знае към какво да се насочи. Ботът може да бъде настроен на режим на плевене и/или режим на изтъняване с помощта на собствен интерфейс. През 2023 г. Carbon Robotics планира разпространение на производството си на изток от Америка. Системата изисква около 60 киловата мощност и може да се управлява от трактор със 110 к.с. или по-голям. Има и автоматизирана версия, която компанията използва като демонстрационна машина, но засега фокусът на пазара е устройство с издърпване. (Снимка: 6 )

По света

също има други интересни роботи, които заслужават внимание. Такъв е шведският Ekobot WEAI, проектиран за борба с плевелите и показан за първи път на нидерландска демонстрация в лукови насаждения. Очаква се да излезе в подобрена версия през 2025 г, която също да демонстрира възможностите си. Новият модел ще включва два (жълти) радарни сензора отпред, сканиращи околността за хора, животни и други препятствия с по-голям от предишния обхват от 1,5 м. Друго ново допълнение е камерата, разположена в горната част на превозното средство, позволяваща на потребителите да наблюдават дистанционно посоката на движение на робота, предоставяйки представа за натиска на плевелите и развитието на културите. Напредъкът „под капака“ включва собствени елементи за окопаване в допълнение към движещите се ръце, оборудвани със сменяеми инструменти за отстраняване на плевели. Тези елементи са окачени на успоредник и могат да се използват за плевене между редовете. Контролът на плевелите с рамената може да достигне максимална скорост от 0,54 км/ч, докато елементите за окопаване могат да постигнат до 1,8 км/ч. Компанията планира да разработи собствено

ново шаси с променлив просвет до 50-60 см

Настоящият дизайн с 25 см пътен просвет среща ограничения при шофиране през дълбоки коловози. Предстоящият модел ще включва и слънчеви панели.

Започвайки от 2025 г., роботът WEAI има за цел да може да се използва в култури извън лука, като моркови и захарно цвекло. За работа е необходим минимален синор от 2,5 метра. Ekobot WEAI в момента работи с две взаимозаменяеми стандартни батерии, които обикновено се намират в трактори, камиони и подобно оборудване. Агроботът изисква 1 kW мощност, а според производителя едно зареждане на батерията позволява приблизително 9 до 10 часа работа. Веднъж изтощени и двете батерии могат да бъдат сменени с предоставен втори комплект.

Досега Ekobot е построил пет робота, като три от тях са наети в Швеция и два в Холандия. Текущата продажна цена е 90 000 евро, а роботът може да бъде нает и за 300 евро на декар. През 2024 г. Ekobot има за цел да увеличи производството от 25 до 30 единици, а компанията вече има растящ списък от чакащи заинтересовани клиенти.(Снимка:7)

Скорошно германско проучване хвърли светлина върху

най-добрите полеви роботи,

налични на европейския пазар

за отглеждане на картофи - Robotti LR и Robotti 150 D. Проучването оценява около 35 различни европейски полеви робота въз основа на тяхното съответствие с изискванията за развитие на растенията, с особен акцент върху геометричните размери. 17 от тях са налични в пазарната мрежа, 4 са в тестова фаза, и 14 - във фаза на разработка. Анализът се фокусира върху европейския пазар поради настоящите търговски ограничения. Проучването идентифицира минималните изисквания за AFR, които да бъдат приложими в полетата с картофи и се отнасят предимно до геометричните аспекти на роботите, като се има предвид структурата на билото и естествения хабитат на картофените растения. Съществените изисквания включват ширина на коловоза от 0,75 м или кратна на нея и пътен просвет между 0,35 и 0,8 м.

Резултатите показват, че два полеви робота, а именно Robotti LR и Robotti 150D, са неимоверно подходящи за отглеждане на картофи, като отговарят на минималните изисквания и предлагат допълнителни опционални функции. Култивирането на картофи e специален процес, който включва специфични етапи, включително обработка на стърнища, торене, основна обработка на почвата, подготовка и засаждане на леглото, грижи за растенията и прибиране на реколтата. Роботизацията предоставя нови възможности за автоматизация и подобрена прецизност при интензивно отглеждане на картофи. Освен това те могат да наблюдават здравето на растенията и да улеснят адаптирания контрол на вредителите и болестите, заедно с оптимизирано торене. Този интегриран подход има потенциала значително да намали натоварването на фермерите, да увеличи ефективността и да намали употребата на торове и пестициди с до 25%. 

WeedSpider
WeedSpider
Amiga
Amiga
PathFinder
PathFinder
MK-V
MK-V
LaserWeeder
LaserWeeder
Ecobot WEAI
Ecobot WEAI
Robotti LR
Robotti LR
ARA
ARA
Robotti 150D
Robotti 150D