Земеделски производители блокираха пътя София - Русе на детелината при село Ясен край Плевен днес от 11:00 часа. Така те се присъединиха към националния протест, обявен от инициативен комитет, съставен от повече от 24 организации в земеделския сектор, съобщава БТА.

Това е ден първи от общонационалния протест за спасяване на българското земеделие. Протестът ни е с пет искания. Най-главното е да се вземе решение за забрана на вноса на земеделска продукция от Украйна – слънчоглед, пшеница, царевица, обезмаслено мляко, рафинирано и нерафинирано олио, замразени и свежи плодове, мед, яйца и други продукти, които ще направят дъмпинг на българските производители, каза пред журналисти Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той подчерта, че протестът е безсрочен, няма да бъде прекратен, докато "не се спре геноцидът и убиването на българското земеделие".

Милев е категоричен, че ако се стигне до преговори, то те трябва да се водят с представителите на партиите в Народното събрание, които по думите му са взели това убийствено за земеделието в България решение.

В отговор на коментарите на министър-председателя акад. Николай Денков, че ще се прави реформа в плащанията към земеделския сектор, Милев коментира, че тези плащания, които съществуват в България, са единствено по правилата на Европейския съюз (ЕС). Правилата не сме ги измислили ние, а се дават готови от ЕС и се изпълняват, добави той.

"Ние не сме терористи, ние сме браншът, който храни цяла България, произвеждаме 10 процента от брутния вътрешен продукт, всеки седми лев в нашата икономика е изработен от нас. Подобно отношение ние няма да търпим“, подчерта Милев. Той добави, че инициативният комитет, който организира протестите, обмисля дали да не бъде поискана оставката на министър-председателя.