Как да разнообразим храненето, особено ако имаме ученик в къщи

Нова учебна година означава нови открития, знания и впечатления. Менюто за ученика също може да бъде „актуализирано“. Всеки родител знае колко е важно детето да се храни пълноценно, балансирано и на време, когато е извън дома. Правилното похапване играе специална роля.
Учениците прекарват по-голямата част от годината на бюрата си, а ученето е „сериозна работа, защото децата трябва да решават сложни задачи и да дават всичко от себе си в часовете по физическо възпитание“, твърдят педиатрите. Ето защо всеки ученик има нужда от богата, балансирана и вкусна закуска. Децата, които се хранят правилно, учат добре, боледуват по-рядко, чувстват се весели, радостни и енергични, а също така не страдат от затлъстяване.

Явно „закуската е всичко“! Или почти всичко...

Чийзкейк за добро утро 

Изварата е една от най-здравословните закуски за ученици! Организмът на детето се нуждае от протеини, балансиран състав от незаменими аминокиселини, както и калций, който предпазва мозъка и другите органи от инфекции. Освен това изварата насърчава образуването на хемоглобин в кръвта и укрепва сърцето.

За да приготвите чийзкейк, смачкайте 100 г извара през сито, смесете го с яйце, 2 супени лъжици овесени ядки, 3-4 ч. лъж. брашно и разбъркайте добре. Омесете и оформете на руло и нарежете. Оформете питките и изпържете в растително масло от двете страни. Сервирайте с кисело мляко, конфитюр или сладък сос.

Плодове в сусамово тесто 

Не можете да откажете тази закуска! Поглезете учениците с ябълки и банани в тесто.

Тестото се приготвя много бързо - за целта смесете 100 г брашно, 2 суп. лъж. сусам, щипка сол, 1 суп. лъж. зехтин, 5 суп. лъж. прясно мляко и същото количество вода. Смесете всички съставки до гладкост и оставете тестото настрана.

Ябълката се нарязва на дебели парчета, бананът се разполовява и след това се разрязва по дължина. Полейте плодовете с лимонов сок, за да не покафенеят.

Лимоновият сок ще придаде приятна пикантност на ябълката и банана.

Разбийте 2 белтъка и ги прибавете към тестото.

Разбъркайте добре. Пуснете плодовете в тестото, оваляйте добре, след което ги пуснете в горещата мазнина и ги пържете до златистокафяво.

Резултатът е пухкави, леки и ефирни понички, които се топят в устата! Поставете ги върху салфетка, за да премахнете излишната мазнина, а след това сервирайте за закуска, леко поръсени с пудра захар.

Овесена каша със стафиди 

Сред рецептите за закуска за ученици зърнените храни заемат водеща позиция. Вярно е, че децата, които ядат овесени ядки за закуска, лесно и бързо им омръзва! Опитайте се да сготвите вкусна каша, която е по-различна, облекчава депресията и хроничната умора, подобрява храносмилането, укрепва костите, зъбите и нервната система.

Вземете чаша просо, изплакнете я добре, сипете в малка тенджерка и допълнете с малко вода, оставете да заври, след което оставете кашата да къкри на слаб огън около 20 минути под капак. Изцедете водата от тенджерата, залейте сварената зърнена закуска с 1,5 чаши горещо прясно мляко и добавете щипка сол, 1 суп. лъж. захар и 50 г масло. Варете още 15 минути под капак. Дръпнете от котлона и добавете 150 г накиснати в топла вода стафиди.

Пърженки с моркови 

Знаете ли, че от моркови се приготвят вкусни палачинки? Освен това, морковите подобряват зрението, укрепват имунната система и повишават устойчивостта на дихателната система към инфекции.

Разбийте 1 яйце, 1 белтък и 30 г брашно. Пшеничното брашно може да се замени с оризово брашно, ръжено брашно или каквото ви харесва. Не забравяйте да посолите, за да подчертаете вкуса на морковите. Към тестото добавете 50 г настърган пармезан и 50 мл нискомаслена сметана, разбъркайте с настърганите моркови и изпържете палачинките в зехтина до зачервяване.

Омлет със зеленчуци 

По някаква причина яйцата за закуска никога не омръзват, защото са източник на серотонин, хормона на удоволствието. Освен това яйцата съдържат лецитин, който подхранва мозъка и укрепва паметта, както и витамин Е, който премахва умората. Учениците имат нужда от такива закуски!

Ако решите да приготвяте омлет със зеленчуци, можете да направите това ястие по-засищащо и здравословно. Нарежете 2 варени картофа на филийки, половин тиквичка и 2 домата на кубчета. Запържете тиквичката, докато омекне и добавете картофите и доматите. Запържете за още 5 минути.

Разбийте 4 яйца и 60 мл прясно мляко, сол и черен пипер. Сипете, заедно със зеленчуците в тава. Гответе омлета на слаб огън под капак. Поръсете с 50 г настъргано сирене и ситно нарязани зеленчуци.

Сандвич с пържола 

Сандвичът е перфектната здравословна закуска, когато е приготвен с телешка пържола, предварително изпечена на грил тиган, и ароматна италианска чабата, леко препечена и полята със зехтин.

В един сандвич трябва да има нещо меко и мазничко. Може да е масло, майонеза или авокадо, но авокадото, разбира се, е много по-здравословно. Нарежете домат на филийки, смесете го със салата по ваш вкус и овкусете със сока от половин лимон и 2 суп. лъж. зехтин.

Върху единия резен чабата сложете авокадото, доматите и салатата, а върху втория - пържолата, нарязана на кубчета. Балансираната комбинация от протеини, въглехидрати и фибри ще тонизира организма и ще повиши ефективността на работата на ученика за целия ден!

Завийте закуската на руло 

Тънко руло от арабска питка с пълнеж е кулинарно изобретение за всички поводи. Можете да го приготвите за закуска на детето или да го поставите в чантата си, на път за работа. Завийте в лаваша всякакви пълнежи, в зависимост от вашия вкус. Така детето ще изяде всичко, което трябва, без възражения.

Нарежете пилешко филе на малки парчета и го запържете в растително масло, със сол и подправки, до златистокафяво. Нарежете половин глава червен лук, домат, краставица и стрък целина на филийки. Накъсайте 2-3 листа зелена салата и покрийте с тях арабската питка. Отгоре разпределете парчетата пилешко филе и зеленчуците, посолете на вкус и добавете няколко стръка магданоз. Залейте всичко със соса от 2 суп. лъж. кисело мляко, 1 ч. лъж. дижонска горчица и 1 ч. лъж. лимонов сос.

Навийте лаваша, заедно с пълнежа, на стегнато руло и го завийте във фолио. Така рулото няма да се разпадне и няма да има време да се овлажни.

Катми с креативен привкус 

Детето ви обича ли сирене? Пригответе му вкусни катми със сирене и лук, за да ги занесе на училище. Можете да ги приготвите от вечерта, а на сутринта ще са още по-вкусни.

В чаша леко затоплено кисело мляко разтворете 1 ч. лъж. мая и 1 суп. лъж. захар. Оставете на топло място за половин час. Когато сместа шупне, прибавете още чаша кисело мляко и 2 суп. лъж. растително масло. Добавете 2 суп. лъж. сушени подправко по ваш вкус. Прибавете 500 г пресято брашно, заедно с 1 ч. лъж. сол. Омесете меко еластично тесто.

Нарежете на ситно 2 големи глави лук, добавете 1 ч. лъж. едра сол и претрийте с пръсти, отцедете отделилия се сок. Смесете лука със 100 г настъргано твърдо сирене. За аромат можете да поставите ароматни билки. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 0,5–0,7 см, намажете с масло и разпределете пълнежа от лук и сирене, оставяйки 2–3 см от краищата. Навийте на руло и нарежете на порции. Оформете с ръце плоски питки и ги намажете с яйце. Печете 20 минути във фурната на 200°C.

Пълнен сандвич 

Ако стандартните сандвичи с шунка и сирене са ви омръзнали, пригответе за детето закуска под формата на пълнена франзела. Можете да експериментирате с пълнежите, както искате.

Вземете консерва риба тон, отцедете течността и добре намачкайте с вилица филето. Настържете на ситно ренде малка зелена ябълка, заедно с кората и я прибавете към рибата тон.

За дресинга нарежете 2-3 стръка зелен лук, 3-4 стръка копър и ги смесете с 1 ч. лъж. горчица и 2 суп. лъж. зехтин. Посолете и подправете с черен пипер на вкус, ако искате подправете допълнително със соса от консервата и разбъркайте добре. Разрежете мини-франзелата напречно и издълбайте едната половина. Наредете там зелената салата и краставицата и напълнете с приготвената плънка. Оригиналната комбинация ще разнообрази познатата вкусова гама от ежедневното меню. Ако решите да предложите сандвича на детето си за училище, покрийте го с другата половина на багетата и го увийте в стреч фолио.

Есенни палачинки 

Рецептите за закуска за ученици винаги включват палачинки. Идеални са. А това, което ви предлагаме днес - комбинацията от сладка тиква и меко, леко солено сирене, със сигурност ще се хареса на децата.

Разбийте 2 яйца и 200 мл кисело мляко със стайна температура. Добавете на малки порции 150 г пшенично брашно и 80 г царевично брашно. Добавете щипка сол, 1 ч. лъж. сладък червен пипер и залейте с 2 суп. лъж. гореща вода. Омесете тестото.

Настържете на ситно ренде 100 г тиква и изцедете излишната течност. Натрошете 100 г бяло сирене и смесете с тиква. Малко по малко добавете плънката към тестото, добавете шепа пресни билки и омесете добре.
Загрейте тиган с олио, оформете с лъжица палачинките и ги пържете от двете страни до златистокафяво. Ако сте любител на сладкото и предпочитате вариант за десерт, вместо сирене, добавете ябълки и стафиди и малко мед.

Тиквените палачинки са вкусни във всякакви комбинации.

Мобилна запеканка 

За засищаща закуска можете да предложите на детето си порция картофена запеканка със спанак.

Сварете 500–600 г обелени картофи до пълното им омекване, смачкайте с преса, добавете 30 г масло, сол и черен пипер на вкус. Прибавете и 100 г твърдо настъргано сирене по ваш вкус. Омесете добре.

Бланширайте 400 г пресен спанак в гореща вода, само за няколко минути. Прехвърлете в гевгир, изчакайте да се отцеди и нарежете възможно най-ситно. Към спанака може да добавите няколко стръка зелен лук и шепа пресен магданоз.

Намажете форма за печене с масло, поръсете с галета и сипете половината от картофената смес. Притиснете добре към стените. Отгоре сипете целия спанак и покрийте с втората половина от картофите. Гювечът се намазва обилно със сметана и се слага в предварително загрята на 180°C фурна за 20-25 минути. Може да използвате и порционни форми.

Моркови вместо бонбони 

Правилният десерт ще направи всяка закуска по-добра. Морковите са само още една идея. Сварете 3 средно големи моркова, в неподсолена вода, до омекване. Охладете и пасирайте в блендер. Добавете 100 г размекнато масло, 2 жълтъка, 3 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. кокосови стърготини, 1 ч. лъж. куркума и щипка сол. Омесете тестото до хомогенна смес, оформете топка, увийте я в стреч фолио и я приберете в хладилника за 30-40 минути.

Разточете тестото на пласт с дебелина 0,5 мм и изрежете бисквитки, наредете в тава и печете във фурната на 220°C за 20-25 минути. По желание можете да украсите готовите сладки с глазура.

За нея ще трябва да разбиете белтъка с 4 суп. лъж. пудра захар и 1 суп. лъж. лимонов сок. Това домашно лакомство е чудесен заместител на нездравословните сладки от училищната лавка.