12 лесни рецепти на тиган

Картофите по селски се приготвят перфектно не само на фурна, но и на тиган. И точно тези рецепти ще разгледаме по-подробно днес. Те са малко по-различни от обикновените пържени картофи и това трябва да се има предвид. Например, можете да оставите кората - просто я измийте добре с четка!

1. Домашни 

Меки отвътре и хрупкави отвън.

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 3 суп. лъж. растително масло, по 1/2 ч. лъж. червен пипер и куркума, сол, подправки на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте добре картофите, без да ги белите. Нарежете ги на филийки и ги смесете със солта и подправките. Запържете ги за около 20-25 минути в тиган на среден огън, докато омекнат, като разбърквате на всеки 3 минути.

2. С чесън 

Благодарение на пресния чесън картофите стават много по-ароматни.

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 3 суп. лъж. растително масло, 10 г чесън, 5 г червен пипер, сол и подправки.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват старателно и се нарязват на шайби, заедно с кората. Овкусете ги със солта и подправките и ги запържете половин час на слаб огън в олио, като се разбърква от време на време. Прибавете смачкания чесън и пържете картофи още 5 минути.

3. С червен пипер и копър 

Бърза рецепта, която всяка домакиня ще оцени.

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 1 ч. лъж. червен пипер, сол, подправки, 10 г копър.

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на филийки и се смесват с подправките. Запържете на слаб огън около половин час, като разбърквате от време на време. Добавете нарязания копър и пържете картофите още 5-7 минути.

4. С гъби на тиган 

Съветваме ви да поръсите готовото ястие със счукан чесън или наситнен зелен лук.

Необходими са: 1 кг картофи, 300 г гъби, 1 глава лук, подправки.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на полумесеци, а гъбите - на филийки. Запържват се в тиган до омекване. Отделно картофите се нарязват на филийки, смесват се с подправките и се запържват 25-30 минути на тих огън, като се разбъркват от време на време. Добавете гъбите и пържете заедно още 5 минути.

5. С лук 

Тайната е, че лукът се добавя към края на готвенето.

Необходими са ви: 1 кг картофи, 2 глави лук, подправки и сол.

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на филийки, смесват се с подправките и се запържват на среден огън за 15 минути. Добавете наситнения лук и пържете още 15 минути, като разбърквате от време на време.

6. Със свинско 

Свинското месо е много подходящо за тази рецепта. Месото не трябва да е прекалено сухо.

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 300 г свинско месо, половин връзка зелени подправки, 1 глава лук, подправки на вкус.

Начин на приготвяне: Свинското месо се нарязва на ивици и се запържва в тиган до златиста коричка. Добавете нарязания лук и доведете месото до готовност. Картофите се нарязват на филийки, смесват се с подправките и се пържат 20 минути на умерен огън, като се разбъркват от време на време. Добавете месото и нарязаните зелени подправки и пържете още 7 минути.

7. Пресни картофи на тиган 

Малките млади картофи може да се готвят цели!

Необходими са ви: 600 г пресни картофи, 2-3 скилидки чесън, половин връзка копър, подправки.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват и се запържват в тиган за 7-10 минути, като се разбъркват от време на време. Добавете подправките и гответе под капак на слаб огън още 15 минути. Няколко минути преди края, добавете пресован чесън и нарязан копър.

8. С пиле 

Много вкусно и засищащо основно ястие за семейната вечеря.

Необходими са ви: 4 картофа, 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, подправки.

Приготвяне: Нарежете лука и го запържете за няколко минути. Добавете ситно нарязаните моркови и пилето и продължете да пържите почти до готовност. Добавете нарязаните картофи, подправете и продължете да пържите на среден огън до готовност на картофите.

9. С кайма 

Можете да приготвяте картофи с плънка по ваш вкус!

Ще ви трябват: 5 картофа, 250 г кайма, 1 глава лук, 1 морков, половин връзка билки, подправки.

Начин на приготвяне: Лукът и морковите се нарязват на ситно, запържват се с каймата до готовност и се подправят. Картофите се нарязват на филийки, овалват се в подправките и се пържат 20 минути на умерен огън, като се разбъркват от време на време. Прибавете каймата към картофите и продължете да пържите още 10 минути.

10. С домати 

Не съвсем стандартна рецепта, но много вкусна.

Ще ви трябват: 5 картофа, 2 домата, 2 глави лук, половин връзка билки, подправки.

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на филийки, овалват се в подправките и се запържват за 15 минути в тиган на умерен огън, като се разбъркват от време на време. Нарежете лука на полумесеци, а доматите - на тънки филийки. Добавете ги към картофите и гответе под капак за около 15 минути. В края добавете нарязаните зелени подправки.

11. С пилешки крилца 

Лесно ястие, приготвено от евтини съставки!

Необходими са ви: 5 пилешки крилца, 600 г картофи, подправки.

Приготвяне: Оваляйте пилешките крилца в подправките и ги оставете да се мариноват за половин час. Нарежете картофите на филийки и също ги оваляйте в подправките. Запържете крилцата до златистокафяво от всички страни, на среден огън. Отделно запържете картофите по същия начин. Обединете всичко в един тиган и гответе още 15-20 минути, под капак на слаб огън, до готовност.

12. Със сметана на тиган 

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 2 глави лук, 100 мл сметана, подправки, 3 скилидки чесън, половин връзка билки.

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на филийки, овалват се в подправките и се пържат 15 минути на умерен огън, като се разбъркват от време на време. Добавете наситнения лук и запържете още 10 минути. Добавете заквасената сметана и нарязаните зелени подправки и чесън. Гответе всичко до готовност, още 5-7 минути, под капак на слаб огън.