Машините са по-ефективни и скоростни, намаляват разходите за работна ръка
Днешните машини за автоматизирано бране на праскови събират плода внимателно и прецизно, запазвайки неговата цялост и качество, както за прясна консумация, така и за преработка. Те се състоят от рама, която се монтира на задната част на трактор или друга селскостопанска машина. Върху нея са оставени въртящи се механизми, транспортни ленти, прецизни шнекове, метални тави или роботизирани ръце, оборудвани със специални грипери за
всмукване или хващане на плодовете
Когато „комбайнът“ се придвижва по редовете тези приспособления нежно хващат и отделят плодовете и ги полагат на специалните ленти, които ги отнасят в контейнери или касети, за да се транспортират по предназначение - едни за директна консумация, други - за преработка. Въпреки качествата им за опазване на плодовете праскокомбайните прибират продукция предимно за консервация, докато за прясната консумация се използва основно ръчен труд. Разбира се, когато има в наличност достатъчно работна ръка. Проблем, който с времето се задълбочава...
Механизираните берачи са по-ефективни и по-скоростни в сравнение с ръчното бране. Те могат да обработват големи площи за кратко време и да намалят разходите за работна сила. Освен това, могат да бъдат бързо пренастройвани да действат в различни условия и да се справят с различни сортове, така че да няма повреди на плодовете, по-чувствителни към механичния процес на бране.
От друга страна, машините за праскови имат и някои ограничения. За тях са нужни определени условия на терена и равномерно разположение на редовете в насаждението. Няколко са вариантите на устройствата за бране на праскови и някои други плодове, като сливи, кайсии, череши, бадеми, маслини и др.
С двойно предназначение
са съоръженията с вакуумна система - и за пазара, и за преработка. Машината се придвижва близо до дървото, а вакуумът се използва, за да отделят прасковите от клоните и да бъдат подадени в контейнер или касети.
Друг вид са праскоберачите с роботизирани ръце, програмирани да хващат праскови от клоните. Роборъцете работят с гриперите, които могат да хващат плодовете, движат се точно и ги откъсват, без да ги наранят. В тази условна листа на трето място се нареждат механичните тръскачи или вибрационни системи, които разтърсват дървото. Когато тръскането или вибрациите се приложат върху клоните, плодовете падат в събиращия платнен контейнер или в мрежа и „заминават“ в разпределителните полеви центрове.
Технологиите за прецизно бране постоянно се развиват. Разработват се нови модели и подобрения, които увеличават ефективността и точността на прибирането на прасковената реколта, ако се е опазила читава от болести и измръзване. В това направление усилено работи и холандската фирма MUNCKHOF. Нейният иновативен комбайн Pluk-O-Trak е доказан помощник за бране на ябълки, круши, праскови, нектарини, сливи и портокали. Използват го по целия свят за
ефективна и спестяваща труд
плодова „жътва“. Комбайнът успешно подпомага и резитба, и прореждане на корони на овощните дървета. Има две или четири тави (платформи), така че работниците могат да достигат до всички нива, без да използват стълби. Pluk-O-Trak се предлага в две основни версии: Senior и Junior.
Pluk-O-Trak Senior е подходящ за бране от дървета на отстояние едно от друго между 3,50 до 5,00 метра и височина до 4,00 м. Операцията се извършва със скорост от 4 км/ч. Дължината му е 4,7 м, ширината - до 3,4 м за различните варианти. Височината е от 2,10 до 2,80 м. Теглото му е 1,4 т. Ефективен е и при хълмисти, пясъчни и скалисти условия. Обслужва се от 6 до 8 работници, които действат на четири платна и 6 транспортни ленти с до 16 щайги или каси. Повдигането на пълните каси става без усилие, ръчно или с електрически механизъм.
Pluk-O-Trak Junior е по-лек: има тегло 840 кг, дължината му е 3,3 м, ширината е до 2,7 м, височината - до 2,80 м. Работи със скорост до 4 км/ч. Останалите параметри не се различават от тези на Senior-а. Той е подчертано рентабилен за по-малки овощни масиви, което го прави подходящ за градините на доста български овощари.
Когато решат да правят своя избор нашите овощари могат да сравняват и с друг универсален прикачен комбайн: M12 - COROLLA на френската фирма SOMAREF. И той бере безпроблемно праскови, кайсии, сливи, ябълки, бадеми, череши, маслини и др. С него се оптимизира прибирането на плодовете, запазвайки тяхното високо качество и възможности за преработка. Могат да бъдат обрани до 3 дървета на минута в зависимост от плодородието, като се запазва целостта на дървесните стволове и на плодовете. Неговото многопосочно, мощно вибриращо устройство с променлива честота и скорост прави възможно
бране на високи темпове
с оглед скъсяването на работните времеви прозорци и оптимално съхранение на продукцията, без значение за какво ще бъде използвана. Благодарение на своите механични коректори за наклони, M12 - COROLLA се адаптира лесно към различните видове овощни градини и сортове в тях. Това става благодарение на оптимално управление на работните процеси и на палетоносеща система, тип „вилици“ и коригиращо съоръжение за работа по наклони. Тегличът може да бъде изместен, за да поддържа трактора в една линия с реда. Монтирани са и допълнителни хидравлични агрегати с една помпа за движение и една за транспортните ленти и вентилационната система. Транспортните ленти са с променлива скорост на повдигане. Операторът управлява директно включване/изключване на транспортните ленти за пълнене на бокс палети. Вибрационните системи и механизми с различна мощност изискват: тяга 60 к.с. за прибиране на праскови, сливи, кайсии. За череши, бадеми и маслини тягата трябва да е минимум 100 коня.
В последните години в овощните градини в Европа все по-често се виждат и дронове. Такъв автономен, роботизиран берач на праскови, сливи, ябълки е дронът FAR на израелския стартъп Tevel Aerobotics Technologies. Според профила му той излита от базова станция, избира и прибира прецизно и нежно плодова реколта и успешно решава проблема с липсата на работна ръка при овощарите. Летящият дрон-робот FAR бере само зрели плодове и внимателно ги пуска върху транспортните ленти или в палети.
Рободроновете работят на газ и електричество. Те са привързани, така че не е необходимо да кацат, за да бъдат презаредени. Всеки FAR е оборудван с усъвършенстван изкуствен интелект (AI), който му помага да определи дали даден плод е готов за бране. То става с усукване, откъсване и обръщане на плода от клона с еднометрова механична ръка. Той преценява дали има петна, които правят някои от прасковите негодни за продажба и следователно трябва да се изхвърлят.
Роботите са оборудвани със сензори и камери, казва Янив Маор, изпълнителен директор на Tevel. Ние събираме цялата информация, извършваме интегриране на данни, след което ги пускаме през нашите алгоритми за машинно обучение, за да изчислим какъв е плодът, годен или не. Изчисляваме най-добрия и пряк път за достъп до него. Всичко това се прави автономно, автоматично и в реално време. Фермерите определят параметрите за това какви плодове искат да берат, какъв е цветът им (зрялост), какво е желаното тегло и размер. След това роботите следват „указанията“, обяснява Маор. Роботите се управляват чрез приложение на мобилно устройство, което анализира и довежда събраните данни до знанието на фермерите. Един робот може да покрие един хектар в хода на сезона за прибиране на реколтата.
ДОПЪЛНЕНИЕ
Машините за бране на праскови в голям мащаб се използват главно в държави, където тази култура е силно разпространена и е важен селскостопански продукт. Сред най-известните между тях е: Китай, най-големият производител на праскови в света. Неговите овощари използват широко машини за беритбата им. Високият обем на производство в Китай налага необходимостта от механизация, за да се справят производителите с големите масиви от различни овощни култури. След него се нарежда Италия. И тук машините за праскови са широко разпространени и се използват за ефективно събиране на плодовете от градините.
Прасковите са важен селскостопански продукт в редица щати в САЩ, включително Калифорния, Южна Каролина и Джорджия. И в тези региони широко се използват машини за бране, които помагат на овощарите да събират големи количества плодове. Испания също е сред водещите производители на праскови, особено в района на Арагон. Тук овощарите активно използват машини за механизирано бране, които заместват намаляващата работна ръка, намерила реализация по хотели на морския бряг.
Въпреки, че тези държави използват праскокомбайни в голям мащаб, високотехнологичните решения за автоматизирано събиране на плодове се използват и в други региони по света, където прасковите са икономически важен селскостопански продукт.






Коментари