Ако планирате преобразяване на градината, ще търсите идеи за задния двор. Независимо дали искате пълен редизайн, или просто да подобрите това място с някои нови функции, ключът към успешния дизайн е обмислената комбинация от елементи на засаждане, озеленяване и начин на живот.

Когато решавате кои идеи за задния двор да включите, започнете с архитектурата на вашия имот и местния район - това ще е водещото.

Ползвайте идеи за озеленяване на задния двор и правилно засаждане, като следвате изпитани правила за градински дизайн, след което добавете своето собствено уникално усещане, за да придадете на вашето пространство изключителност.

Градинската дизайнерка Кейт Гулд обяснява, че трябва да се вземат предвид редица фактори, включително: лични вкусове, местоположение и дали търсите идеи за задния двор с ограничен бюджет или имате малко повече за харчене.

"Въпреки че едни и същи принципи на проектиране могат да бъдат приложени към всички типове градини, без значение каква е тяхната форма или размер, в крайна сметка, всяка ще бъде неповторима, в зависимост от вкусовете и изискванията на собственика си, както и от уникалното разположение на парцела", казва тя.

"Две малки градини, една до друга, обърнати на една и съща страна, ще се различават значително, поради желанията на техните собственици. Тази индивидуалност прави градинския дизайн много по-интересен".

Можете да намерите вдъхновение от някои идеи за трансформиране на задния ви двор.

1. Разрешаване на функционални проблеми

Редизайнът на градината е шанс не само да се подобри нейната естетическа привлекателност, но и за разрешаване на всякакви практически или функционални проблеми, които могат да бъдат стресиращи и скъпи в крайна сметка.

Първо обърнете внимание на всякакви идеи за озеленяване на задния двор, които могат да разрешат проблеми с естествената топография на градината.

Например Джошуа Сиър, архитект и ландшафтен дизайнер в Barlow & Barlow се справя с потенциално сериозен проблем с наводнение в градината на клиент. "Градината всъщност се спускаше обратно към къщата, което означаваше, че при влажно време наводняваше имота".

За да разреши това, той обмисля различни идеи за наклонен заден двор и решава да "изкопае два фута като цяло и да изравни цялата градина". Това създава подходящ дренаж, така че градината и къщата вече са устойчиви на наводнения, обяснява той.

2. Напълнете с текстура

Когато става въпрос за идеи за малък заден двор, можете да направите истинско въздействие и да създадете усещане за повече пространство, като изпълните района със светлина и текстура чрез внимателно засаждане. Ако се чудите как да добавите лукс към задния си двор, тогава внимателният избор на растения е един от начините.

Например ландшафтният дизайнер Джейн Брокбанк трябва да изпълни задачата на свой клиент за създаване на красива зелена картина, която да бъде постоянният визуален фон на основната семейна кухня/трапезария.

"Беше голямо предизвикателство", спомня си Джейн за пространството в задната част на терасовидната викторианска къща.

Целта на Джейн е да направи пространството пълно с блестяща светлина и текстура, така че тя решава да разкопае цялата градина до ново ниво, включително да подкрепи всички стени и да постави растения в новосъздадени лехи на по-ниски нива.

"Това беше много ограничено място - трябваше да го направим да изглежда по-леко и по-голямо, отколкото беше. Стените са много високи, така че използвахме много контрастни високи вечнозелени храсти и вечнозелени катерачи, за да противодействаме на това",обяснява Джейн.

3. Създайте контраст със светлина и сянка

Засадете различни насаждения в светлите и сенчестите зони, за да се получи градина на контрастите. Има много растения и храсти за сянка, които могат да създадат усещане, доста различно от по-слънчевите зони на градината.

Ландшафтният дизайнер Емили Ерлам е създала своя собствена малка градина от дълго тясно пространство зад къщата, а там е доста сенчесто.

"Високата стена от задната страна прави пространството много лично и затворено, има и доста високи конструкции там, което създава още по-голям контраст между светлина и сянка. В много отношения обаче в това се състои красотата та градината", казва Емили.

Има различни фактори, които трябва да се вземат предвид при проектирането на наклонена градина. "Създадохме повдигнати тераси, за да увеличим максимално възможността да улавяме слънцето и, гледани от сутерена, те също създават усещане за каскада от насаждения", казва Емили.

Тя нарича творението си "градина на еволюцията" и продължава да развива насажденията, в продържение на около осем години. Открива, че определени зони изискват различен подход, за да се възползват максимално от неща като слънчеви места и специални пространства.

4. Поставете жива стена

Когато търсите идеи за задния двор на по-малки градини, тези за живи стени могат да преобразят външното пространство. Те са подходящи за много градини.

Дизайнерът Том Маси работи с Tapestry Vertical Gardens и проектира една от двете високи стени, покрити с вертикално озеленяване за градината на клиент в Лондон.

"Тези стени създават усещане за обгръщаща природа. В случая това създава фокусна точка за зоната за хранене и включва амбиентно осветление за вечерни забавления", казва Том Маси.

Живите стени са сред многото идеи за вертикална градина.

5. Откажете се от моравата

Помислете дали задният ви двор се нуждае от морава. За семейните градини тревата често е важен елемент, позволяващ детските игри, но ако не е, тогава помислете дали да не я замените с част от идеите си за задния двор, особено ако имате малка или тясна градина.

Градинските дизайнери Шарлот Харис и Хюго Бъг от Harris Bugg Studio убедиха клиентите си да махнат моравата в задния двор и ги възнаградиха с насаждения, които създават много повече атмосфера, отколкото окосената трева някога би могла.

"Когато градината е отворена към слънцето, насаждения, подобни на диви цветя, са бели напръстници, Digitalis purpurea "Dalmatian White", ливаден кранесбил, здравец "Brookside" и валериана Valeriana officinalis и др.

Задачата беше да се създаде богато на нектар и храни убежище за хора и животни, което отразява любовта на клиента към храната и готвенето", добавя Хюго.

В градината има много растения за опрашители и идеи за малки зеленчукови лехи. Кантовете от диви ягоди и розмарин осигуряват текстура и почвено покритие, а билки, като градински чай, мащерка, копър и лимонена върбинка, растат на слънчевите места. Маточина и различни сортове мента, които могат да бъдат инвазивни, се отглеждат в саксии. Не липсва и съчуански пипер, Zanthoxylum simulans, засаден най-отзад.

Стъпалата са направени от йоркска каменна настилка, запазена от оригиналната градина и използвана за създаване на криволичеща градинска пътека, която води до "вечерна тераса" на малка поляна в задната част на градината.

6. Смесете и комбинирайте материали

Заповядайте в малък ограден двор с дървени саксии, места за сядане и килим...

Помислете за комбинацията от материали, които можете да включите като част от идеите си за задния двор. Например за градинските стени могат да се използват комбинация от текстури и покрития.

Вниманието към детайла се отплаща и при проектирането на затворена зона за сядане, част от лондонска градина, която е разделена на три нива.

Около външната страна на това оградено пространство има саксии. То е боядисано в светъл нюанс, за да привлече повече светлина, а хоризонталните оградни панели добавят друга текстура.

Растенията омекотяват въздействието на граничните стени. Дизайнерът е избрал комбинация от цъфтящи и вечнозелени растения, включително калина, питоспорум и камелии, плюс жасмин, заради неговите деликатни цветове и вечерен аромат.

Раираният външен килим подхваща темата за вертикалните и хоризонталните линии и изсветлява и омекотява вида на дървения декинг.

Реновиран камък, взет от стара грегорианска къща, е избран за фокусна точка на дворната градина. Създава неутрален фон за ярки цветове, които го правят приветливо пространство за забавление.

Джошуа Сиър от Barlow&Barlow избира комбинация от твърди повърхности, за да завърши пространството, включително варовик Trusloe за основната настилка на терасата и регенерирано каменно корито с преграда и облицовка от йоркски камък.