Веднага възниква въпросът „защо”? Причината е, че токачките нямат майчин инстинкт и кокошките ще измътят яйцата им.

С изключение на мътенето, токачките имат много други качества. Например те са единствените птици, които могат да издържат температура до минус 55 градуса. Тези птици са много непретенциозни по отношение на отглеждане и хранене. Освен това са много продуктивни – в снасянето.

Възрастните женски токачки тежат 2 кг, а самците достигат 3 кг.

За година една токачка може да снесе 120 яйца

Имат и предимства, за разлика от кокошките - тези птици са с много силен имунитет и не боледуват от типичните за кокошките заболявания. Освен това токачките са много дружелюбни птици и спокойно могат да се отглеждат с кокошки. Те не защитават територията си. А най-добрият вариант е, когато токачките и кокошките се отглеждат съвместно от малки пилета.

Само петли или агресивни кокошки могат да създадат проблеми, когато искат да доминират и нападат. Но тогава токачките достойно се защитават. Когато кокошките побойници се заколят, останалите престават да се държат агресивно и отново настъпва мир.

Но при развъждането на токачките има една особеност -

могат да се чифтосват само навън - на свобода

Затова трябва да им се осигурят продължителни разходки на чист въздух. През лятото през целия ден трябва да са навън. Ако гледате токачки, е добре да знаете, че на един самец трябва да предвидите по 6 самки.

Инкубация при токачките е като

при кокошките и пъдпъдъците

Но тъй като токачките нямат развит майчин инстинкт, при съвместното отглеждане може да се използва кокошка да измъти токачите яйца, тъй като мътенето в инкубатор намалява люпимостта.

И още нещо много важно! Самките са продуктивни само 2 години.