За целта ви трябват най-добритe зелени фуражи, и то за свине. Съветите на специалистите по хранене са:
Първо,
заместете зелените фуражи
със сочноплоди и кореноплоди
И второ, използването на силажи при храненето на свинете има предимства. Едно е, че с тях може да се замени част от концентрираните фуражи с обемисти.
Освен това с доброкачествения специален силаж животните получават:
- достатъчно витамини;
- минерални вещества и
- органични киселини.
Те от своя страна подобряват смилането и оползотворяването и на останалите фуражи от дажбата.
Обикновено силаж се използва в студените месеци от годината, защото е главният източник на витамини за свинете. А каротинът от зелените фуражи не само се запазва, но се увеличава малко при силажирането. Така че спокойно може да го давате и сега, ако ви е останал.
Защото правилото при изхранване на свинете е
да се дава само доброкачествен силаж
А най-добритe зелени фуражи за свинете са и най-добрите суровини за приготвяне на силаж за тях.
Следователно могат да се използват:
- люцерна;
- детелина;
- соя;
- тикви;
- цвекло;
- моркови;
- картофи и др.
По-малко подходящи са царевицата:
- слънчогледът;
- суданката;
- захарната метла и др.
Приготвят се и специални силажи, които в единица тегло съдържат много повече хранителни единици, отколкото сочните фуражи. Освен това те са не само диетични и лесно смилаеми, но и доста концентрирани.
Такива специални силажи се
приготвят от зелена люцерна в стадия напъпване
- и 10-15% брашно от зърнени фуражи;
- тикви или цвекло с брашно от витаминно люцерново сено в съотношение 3:1;
- царевични мамули в млечно-восъчна зрялост. Този силаж е едностранчив въглехидратен фураж, който не се изяжда напълно от младите свине заради обвивните листа на мамулите.
Добър силаж се получава и от:
царевични мамули (64%) и моркови с листата (36%).
Хранителността му е 0,6 кръмни единици и 18 г смилаем протеин на един килограм. Подобен по хранителност е силажът от 70% царевични мамули в млечно-восъчна зрялост и 30% тикви.

Коментари