Лесни рецепти за добро утро

Закуската, дори ако сте притиснати от времето, може да се превърне в място за прости и вдъхновяващи ритуали, които ще ви заредят с добро настроение за целия ден. Закуската е добра възможност за организиране на 20 минути грижа за себе си. Не просто да хапнете „на бегом“, но да получите ястия, които радват окото. Поставете на масата памучни, а не хартиени салфетки, пригответе прости, но вдъхновяващи ястия, излезте на балкона и посрещнете сутринта под лъчите на изгряващото слънце. И вече имате сили да прекарате продуктивно новия ден!

Как да подредим масата за закуска

Можете да направите закуската си елегантна и привлекателна. Ето няколко лесни стъпки, за да създадете красива атмосфера на масата.

1. Изберете красива посуда. Трябва да подхожда на ястията, които сервирате за закуска: плоски чинии за бъркани яйца, купички за кисело мляко, дори дървените дъски са подходящи за сервиране на някои ястия. И, разбира се, не можете без „вашата“ чаша за кафе или чай. Нека предметите хармонично се комбинират помежду си по цвят и текстура.

2. Добавете декоративни елементи. Поставете букет цветя, плодове или свещи. Не забравяйте памучните салфетки. Вземете предмети, които ще ви зарадват: дори ако са просто чаши за яйца. Или може би винаги сте мечтали за пръстени за салфетки?

3. Отстранете излишното. След като сервирате закуската, уверете се, че масата е чиста. Оставете само основните елементи, които допълват общата картина.

Така обикновената закуска вече ще се превърне в повод за добро настроение. А ние ще ви предложим рецепти за бързи, но засищащи и красиви ястия, които можете да приготвите сутрин и да превърнете балкона или кухнята си в малък ресторант за кратко време.

Авокадо-тост с поширано яйце 

За да направите закуската красива, не е необходимо да влагате много усилия за нея. Все пак, докато овладеете техниката за поширане на яйцето, най-добре е да тренирате през уикенда, когато имате повече време за експерименти.

Продукти: 2 яйца, 2 пълнозърнести земела (малки хлебчета), 1 авокадо, 1 ч. лъж. зехтин, 1 ч. лъж оцет, лимонов сок на вкус, сол на вкус, зелени подправки.

Приготвяне: Сложете тенджера с вода на средно силен котлон и изчакайте да заври (трябва да ври леко). Чукнете всяко яйце поотделно в цедка и оставете излишната течност да се отцеди. Към врящата вода добавете оцет и внимателно пуснете яйцата (едно по едно). Оставете да поври 2 минути, след което извадете с решетъчна лъжица. Повторете и със следващото яйце.

Запечете хляба в сух тиган. Върху него сложете нарязаното авокадо. Отгоре внимателно добавете пошираните яйца. Полейте със зехтин и лимонов сок и поръсете със сол (и червен пипер или смлян черен пипер по желание). Украсете с нарязани билки.

Бананови палачинки 

Това е много лесна рецепта, когато искате нещо бързо и ефектно. Тестото се приготвя направо в блендера - остава само да се изпекат златистите палачинки в тигана.

Продукти: 150 г брашно, 100 мл прясно мляко, 1 яйце, 1 банан, 1 суп. лъж. Захар, 1/2 ч лъж. бакпулвер, сол - на върха на ножа.

Приготвяне: Сложете половината брашно, солта, захарта и бакпулвера в блендер. Сипете прясното мляко и добавете яйцето. Разбийте до гладка смес.

Прибавете нарязания банан и останалото брашно и пасирайте отново.

С помощта на голяма лъжица, сипвайте от сместа в сгорещен тиган, предварително намазан с мазнина, оформете малки палачинки. Пържете всяка палачинка от двете страни. Сервирайте с мед, горски плодове или натрошени ядки.

Кроасан със сьомга и извара 

Разбира се, кроасаните се свързват със сутрините в Париж. Организирайте си закуска-пътуване. Налейте ароматно кафе, сложете закуската в красиви чинии и поставете букет цветя – Bon Apetit!

Продукти: 120 г леко осолена сьомга, 1 кроасан, 40 г извара, спанак и рукола на вкус, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разрежете кроасана на две, но не стигайте до края, т.е. оставете една част неразрязана. Намажете долната част с извара. Можете сами да си приготвите сместа от извара, заквасена сметана и зелени подправки, но можете и да си я вземете готова. Покрийте сиренето с листа от спанак и рукола и отгоре наредете резените сьомга. Поръсете със сол и смлян пипер по желание.

Шакшука с домати 

Това необичайно, но обичано от мнозина ястие, ще бъде добра алтернатива на ежедневните бъркани яйца.

Продукти: 4 яйца, 3 суп. лъж. доматено пюре, 3 домата, малка глава червен лук, 1 чушка, скилидка чесън, 1 суп лъж. зехтин, сол и червен пипер на вкус, пресни зелени подправки.

Приготвяне: Накълцайте лука и чесъна. Загрейте зехтина и задушете двата лука, докато станат прозрачни. Нарежете чушката и доматите. Първо в тигана се слага чушката и се запържва за 3-4 минути. След това добавете доматите и доматеното пюре. Поръсете със сол и червен пипер, разбъркайте добре и оставете да къкри 5-7 минути.

В доматената смес направете кладенце и там чукнете по едно яйца Покрийте с капак и гответе на умерен огън, докато белтъците стегнат, а жълтъците останат течни. Гарнирайте с билки и сервирайте директно в тигана.

По желание добавете малко люта чушка при сервирането и не забравяйте ароматния хляб или пита.

Чийзкейк от оризово брашно с рикота 

Друг начин да добавите разнообразие към сутрешната си рутина е да опитате вариант на любимото си ястие с необичайни съставки.

Продукти: 200 г рикота, 1 яйце, 3 суп. лъж. оризово брашно, мед или сироп от топинамбур на вкус.

Приготвяне: Такива чийзкейкове се приготвят по същия начин като класическите. Не добавяйте захар към тестото. Когато сладкишите са готови, можете да полеете със сироп.

Смесете рикота, яйца и брашно в дълбока купа, омесете добре и разбъркайте до гладкост. Загрейте тигана, поставете на дъното парче масло и с лъжица оформете чийзкейка, Пържете от двете страни до готовност. Полейте със сироп и гарнирайте с любимите си горски плодове.

Гофрети от тиквички 

Вафлите ще украсят всяка сутрин и, разбира се, ще зададат тон за нов ден. Освен това са много вкусни! Не забравяйте да добавите сироп и ги хапвайте още топли.

Продукти: 2 яйца, тиквичка (средно голяма), 200 г брашно, 70 мл сметана, смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Настържете тиквичката и я изцедете. Ако е млада, може и да не я белите. След това прехвърлете в дълбока купа. Добавете яйцата, сметаната, брашното и подправките. Разбъркайте добре, докато тестото стане хомогенно.

Загрейте гофретника и го намажете с растително масло. Сипете от тестото, затворете с капака и печете до готовност.

Кафе айс-лате 

Ако обичате кафе, тогава каква закуска ще е без любимата ободряваща нотка? За лятото изберете ледено лате.

Продукти: 30 мл еспресо, 100 мл прясно мляко, кленов сироп на вкус, лед.

Приготвяне: Напълнете чаша с лед. Оставете малко натрошен лед за украса. Добавете прясно мляко и сипете чаша еспресо (или просто силно кафе) отгоре. Можете внимателно да разбъркате напитката с капка кленов сироп за сладост.