10 рецепти, които всяка домакиня ще оцени

1. С лук и майонеза 

Продукти: 1 кг картофи, 600-700 г свинско месо (ребра или шол), 2-3 глави лук, 4-5 супени лъжици майонеза, сол и черен пипер на вкус, 1 суп. лъж. растително масло, 100 г твърдо сирене.

Приготвяне: Нарежете картофите и месото на малки парчета, а лука - на полумесеци. Смесете всичко с майонезата, подправете със сол и черен пипер.
Прехвърлете в намаслена тава и печете 40-45 минути във фурната на 180°C. Преди сервиране поръсете с настърган кашкавал и оставете за 5 минути на стайна температура.

2. С лук и сос бешамел 

Продукти: 5 големи картофа, 2 глави лук, 150 г твърдо сирене, 650-700 г свинско филе, 1 суп. лъж. растително масло, 3 суп. лъж. масло, 3 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. Сол, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер, 1/2 ч. лъж. сушена мащерка, 1/2 ч. лъж. сушен градински чай, 750 мл прясно мляко.

Приготвяне: Нарежете картофите на тънки филийки, а лука - на половин пръстени. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

Нарежете филето на филийки с дебелина около 0,5 см и го запържете в растително масло за минута-две от всяка страна.

Разтопете маслото в дълбок тиган на слаб огън. Смесете брашно, сол, черен пипер, мащерка и градински чай и ги сипете в тигана. Постепенно прибавете прясното мляко, на тънка струйка, като се бърка непрекъснато, за да не останат бучки. Дръпнете от огъня и разбъркайте, заедно с картофите и лука.
Поставете свинското в тава за печене. Отгоре покрийте със сместа от картофи и лук. Покрийте с фолио и печете 30 минути на 180°C. Отстранете фолиото, разбъркайте и оставете за още 30 минути. Поръсете с кашкавал 5-10 минути преди готовност.

3. Със сметана и розмарин 

Продукти: 1 кг картофи, 1 кг свински шол, 4 глави лук, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, 1/2 ч. лъж. захар, 1 суп. лъж. масло, сол и черен пипер - на вкус, 1 ч. лъж. розмарин, 420 мл пилешки бульон или вода, 120 мл сметана.

Приготвяне: Нарежете картофите и свинското месо на малки парчета, лука - на пръстени или полумесеци. Нарежете чесъна или го прекарайте през преса.
Загрейте растително масло в тиган на среден огън. Запържете в него за 2-3 минути свинското месо и го прехвърлете в чиния. В същия тиган запържете лука със захарта за 3-5 минути.

Намажете дъното на форма за печене с размекнато масло. Сложете половината картофи, всички лукчета, сол и черен пипер. Добавете свинско месо, сол, черен пипер, розмарин и чесън. Покрийте с останалите картофи. Залейте с бульона, разбъркан със сметаната. Покрийте с фолио и печете 30 минути на 200°C. Махнете фолиото и гответе още приблизително същото количество.

4. С кашкавал и френска сметана 

Продукти: 350-400 г свински шол, 3-4 големи картофа, глава лук, 200 г кашкавал, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус, 150-200 мл сметана.

Приготвяне: Нарежете свинското месо на тънки ивици, картофите - на тънки филийки, а лука - на полумесеци. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

Намажете форма за печене с масло. Поставете месото и лука в него, подправете със сол и черен пипер. Отгоре се слагат картофите, посоляват се още малко, заливат се със сметаната и се поръсват с кашкавал. Покрийте с фолио.

Печете във фурната на 180°C за около 50-60 минути. Отстранете фолиото 5 минути преди готовност.

5. С царевица във фолио 

Продукти: 400 г свински шол, 5-6 картофа, 1 морков, 2 глави лук,1 консерва царевица (може да се замени със 100-150 г замразена), 2 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус, подправки по желание.

Приготвяне: Нарежете свинското месо на четири еднакви филийки, картофите - на средни парчета, а моркова и лука на ситно. Ако използвате замразена царевица, предварително я размразете.

Вземете четири парчета фолио. Върху всяко се сипва малко олио. Разпределете всички подготвени съставки върху листове фолио. Подправете със сол и черен пипер, добавете подправки. Увийте фолиото така, че вътре да остане малко свободно място. Наредете в тава и печете във фурната на 180°C за около 40-50 минути.

6. С лук и чесън 

Продукти: 3-4 големи картофа, сол на вкус, 1 суп. лъж. масло, 100-120 мл прясно мляко, 2 моркова, 1-2 скилидки чесън, 3-4 стръка магданоз, 1 глава лук, 1 суп. лъж. растително масло, 450 г свинска кайма, черен пипер на вкус, 240 мл телешки бульон или вода, 2 суп. лъж. брашно.

Приготвяне: Сварете картофите до омекване в подсолена вода, за около 20 минути. Смесете с масло и мляко, за да направите пюре.

Настържете морковите на едро ренде. Нарежете чесъна или го прекарайте през преса. Накълцайте зелените подправки.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в растително масло на среден огън за 2-3 минути. Смесва се с каймата и чесъна. Гответе още 3-5 минути. Посолете, поръсете с черен пипер, залейте с бульон, поръсете с брашно и магданоз. При непрекъснато бъркане се оставя на котлона за 6-8 минути.

Сложете готовата плънка в тава за печене. Добавете моркови, отгоре намажете с картофено пюре. Покрийте с фолио и печете 30-35 минути на 200°C. Отстранете фолиото 10-15 минути преди готовност.

7. Със сметана и горчичен сос 

Продукти: 650-700 г малки картофи, 400-500 г свински шол, 1 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. сух риган, 1/2 ч. лъж. лют пипер, 1/2 ч. лъж. нарязан сух лук, 1/2 ч. лъж. чесън на прах, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер, 1/4 ч. лъж. сол, 60-70 мл заквасена сметана, 2 суп. лъж. дижонска горчица, 1 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Сварете картофите, докато омекнат, около 20-25 минути. Прехвърлете ги в чиния.

Нарежете свинското на 4-5 шницела. В малка купа смесете червения пипер, ригана, чилито, лука, чесъна на прах, половината черен пипер и сол. Отделно смесете заквасената сметана с горчицата и останалия черен пипер.

Застелете тава с фолио и намажете с масло. Наредете месото, до него сложете картофите и го намачкайте с опакото на лъжица. Поръсете със смес от подправки. Печете около 20-25 минути на 200°C. Преди сервиране залейте със сметаново-горчичния сос и оставете на стайна температура за 3-5 минути.

8. С гъби и доматен сос 

Продукти: 600 г свински шол, 4-6 големи картофа, 5-6 големи гъби, 1 глава лук, 100 г моцарела, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус, 700 мл доматен сос.

Приготвяне: Нарежете месото на филии с дебелина около половин сантиметър, картофите - на големи парчета, гъбите - на средни парчета, а лука - на полумесеци. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
Намажете форма за печене с масло. Наредете свинското месо, лука, гъбите и картофите. Подправете със сол и черен пипер. Залейте със соса и покрийте плътно с фолио.

Пече се 45 минути на 180°C. След това отстранете фолиото, поръсете с кашкавал и гответе още 15 минути. Оставете за 5 минути на стайна температура преди сервиране.

9. С кашкавал в гювеч 

Продукти: 600 г картофи, 400-500 г свински шол, 100 г кашкавал, 1 морков, глава лук, 40 г масло, 150 мл прясно мляко или вода, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете картофите и свинското месо на малки парченца. Настържете кашкавала и морковите на едро ренде. Накълцайте лука.

На дъното на гювеча се слага месо, отгоре картофи, масло, лук и моркови. Налейте мляко, смесено със сол и черен пипер. Покрийте, поставете във фурната и печете 50-60 минути на 200°C. След това поръсете с кашкавал, не затваряйте капака и оставете да се запече още 10-15 минути.

10. С домати и сирене на фурна 

Продукти: 6 картофа, 5-6 малки домата, 4 суп. лъж. масло, 150-200 г моцарела или друго сирене, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 3-5 стръка магданоз или други билки, 1,5 ч. лъж. растително масло, 450 г свинска кайма, сол и черен пипер на вкус, всякакви подправки за месо - по желание, 3 суп. лъж. сметана с масленост 10-18%.

Приготвяне: Нарежете картофите и доматите на тънки филийки, а маслото - на ситно. Кашкавалът се настъргва на средно ренде. Нарежете лука, прекарайте чесъна през преса. Накълцайте зелените подправки.

Загрейте 1 чаена лъжичка растително масло в тиган на среден огън. Запържете лука за 2-3 минути. Добавете каймата и гответе още 4-5 минути при непрекъснато бъркане. Подправете със сол и черен пипер, поръсете с подправки и чесън, залейте със сметана. Разбъркайте.

Намажете формата за печене с останалото растително масло. Поставете слой картофи със сол и черен пипер, отгоре - кайма с парченца масло, след това – домати. Поръсете със сирене. Покрива се с фолио и се слага във фурна, предварително загрята на 200°C. Печете 35-40 минути, след което махнете фолиото и гответе още 3-5 минути.

Гарнирайте с билки преди сервиране.