Лесен и евтин начин за рециклиране на остатъци от кухнята и градината

Преди да обясним как се прави, ще е хубаво да кажем и защо. Ето кои са предимствата:

  •  Скрито е под земята.
  •  Използва наличните червеи във вашия двор.
  •  Създава среда за размножаването им.
  •  Ако забравите да сложите храна, червеите няма да умрат, те просто си тръгват.

Ако времето е много горещо или студено, червеите могат да мигрират по-ниско под земята, както биха направили в дивата природа.

  •  Евтино, използвате това, което имате в къщата.

И най-важното!

  •  Земните червеи превръщат почвата в хумус, което подобрява структурата й.

Има различни варианти на подобна подземна ферма за червеи, някои системи използват дълга PVC тръба, вкопана дълбоко в земята. Идеята тук е за по-мързеливите.

Консумативи: пробивна машина, най-добре със свредло приблизително 2 см в диаметър; голям цилиндричен съд – в случая е стара кофа; лопата и капак.

Ако нямате търпение, можете да закупите червеи от специализиран магазин.

Идеята за кофа или саксия в почвата е да бъде цилиндричен съд, който е по-широк в горната си част, отколкото в долната, така че да може лесно да се извади от земята, след като се напълни.

Продупчване

С бормашината направете голям брой дупки в съда
Както може да се види на снимката, приблизително разпределени са, така че 8 да могат да се поберат около ръба и следващите са на всеки 2 см надолу. Ще трябва да премахнете дъното на саксията

Изберете подходящо място в градината

Уверете се, че там, където копаете, няма подпочвени води. Другият фактор, който трябва да имате предвид, е бърз достъп от дома.

Изкопайте дупката в размер да може саксията/ кофата да се побере. Внимателно засипете около нея.

Напълнете с храна

Може да сложите малко пръст на дъното и след това малко остатъци от храна. След това кора от някаква вестникарска/месарска хартия, за да е на тъмно.
Първоначално не претоварвайте с храна, тъй като малкото червеи в началото няма да могат да изядат всичко и храната просто ще изгние.

Покритие

Веднъж поставена, можете да покриете фермата за червеи с нещо просто като плоча или непотребен капак. Когато фермата за червеи е пълна, може да извадите саксията, да я заровите на ново място и да започнете отново.

Защо са ни помощници?

Земните червеи помагат за създаването на хумус - тъмнокафяво-черна почва, която съдържа основни хранителни вещества, използвана от растенията за растеж, цъфтеж и плододаване. Освен това земните червеи помагат за формиране на добра структура на почвата, техните дупки отварят тази почва и правят аерационни и дренажни канали. Те позволяват на водата да напои по-добре и по-лесно да проникне в почвата.

Тунелите им също позволяват на въздуха да стигне до корените на растенията. Плътната твърда почва често е негостоприемна за корените на растенията и земните червеи я разрушават, което спомага за бързото развитие на корена. Те също могат да се заровят в почвата на дълбочина до 2 метра.

Екскрементите им пък са богати на калий, фосфор и азот (от 5 до 11 пъти повече от това, което са погълнали), които са от основните минерали, необходими за развитието на растенията. Не случайно има много ферми за биохумус от червени калифорнийски червеи. Освен това, биохумусът от земни червеи подпомага свързването на сярата, желязото и калция с почвените частици и минерали, които също играят важна роля в развитието на растението.

Добавянето на животински тор, полуугнил компост, окосена трева и нарязани листа ще насърчат земните червеи да бъдат активни в двора ви, както и периодичното навлажняване на почвата.
След смъртта им техните богати на протеини тела връщат азотен тор в почвата, ако не ги изяде нещо друго преди това.