Френската мека пшеница остана без промяна през седмицата - на най-доброто си ниво от поне десетилетие, показаха данни от земеделската служба на FranceAgriMer в петък.

Приблизително 93% от меката пшеница е в добро до отлично състояние, без промяна спрямо предходната седмица, според седмичния доклад на службата по зърното.

Тази цифра е по-висока от 69%, регистрирани година по-рано, и е най-високият процент за този период от годината според данни на FranceAgriMer за 2011 г.

От март във Франция има редовни дъждовни бури, които повишиха влажността на почвата след сушата миналото лято и необичайно сухата зима.

Очаква се слънчевото и топло време тази седмица да подпомогне реколтата в ключовите северни равнини след влажното и студено начало на май, въпреки че търговците се опасяват от нова суша.

Резултатите добри/отлични за зимния и пролетния ечемик също останаха непроменени спрямо предходната седмица съответно на 90% и 95%.

В първото класиране на тазгодишната реколта от царевица за зърно FranceAgriMer изчисли, че 94% от реколтата е в добро до отлично състояние, в сравнение с 90% година по-рано.

Земеделските производители са към края на засаждането на царевица, като бяха засети 95% от очакваните площи. Сеитбата, възпрепятствана от дъждовното хладно време, остава под средното ниво от последните пет години - 97%.