7 прости рецепти

Природата вече ни дарява с полезните си и вкусни плодове. Любимите пресни зеленчуци, които толкова ни липсваха през зимата, вече редовно присъстват на трапезата. Най-доброто нещо, което можете да приготвите от тях за цялото семейство, са пролетните супи

От киселец 

Зелената супа с киселец е самото въплъщение на пролетта - ярка, сочна и ароматна. Вариациите са много, но супата от киселец с яйце си остава класика. Това ястие има два варианта на приготвяне: суровите яйца могат да се разбият и да се изсипят в бульона или да се сварят отделно и да се добавят при сервирането. Кой вариант ще предпочетете зависи от вас и от вкусовете на семейството.

Продукти: 2 л бульон, 1 връзка киселец, 3 картофа, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус, 4 клонки пресни зелени подправки.

Приготвяне: Сгответе предварително бульона. Той може да е пилешки, месен и зеленчуков. По желание оставете месото, което се е варило в бульона и го добавете към супата по-късно. Нарежете обелените картофи на кубчета и ги пуснете в горещия бульон. Варете до полуготовност. Киселецът се нарязва на ивици и се прибавя към почти сварените картофи. Сега е моментът, ако искате да прибавите останалото месо към бульона.

Оставете супата да заври, подправете със сол и черен пипер на вкус и дръпнете от огъня. Ястието трябва да се задуши за 5-7 минути и сервирайте, гарнирано с варено яйце, зелени подправки и кисело мляко.

Крем-супа от тиквички 

Първите пролетни тиквички радват със свеж вкус и букет от витамини. Освен това са идеални за деликатни крем супи. Дори и най-взискателните гастрономи няма да устоят на такова ястие. И ако сервирате супата с пържени гъби, парчета пиле или скариди, ще получите не само вкусно, но и достатъчно хранително ястие.

Продукти: 3 тиквички, 3 картофа, 1,5 л бульон, 50 г орехи, щипка смляно индийско орехче, 200 мл сметана - 20%, сол на вкус.

Приготвяне: Тиквичката се нарязва на филийки и се запържва в олиото до леко зачервяване.

Оставете бульона да заври, добавете нарязани картофи и запържените тиквички. Гответе 30 минути. Разбийте с блендер до получаването на гладка смес. Добавете счуканите орехи и отново пасирайте. Сипете затоплената сметана, посолете на вкус, върнете на огъня и оставете да заври.

Гарнирайте супата на вкус и сервирайте.

Студена супа от ревен 

Още от април пресният сочен ревен е в разцвета си. Ако обичате „странни и необичайни“ супи, той е точно за вас. В крайна сметка най-вкусните супи от него са необичайни за нас. С ревен можете да направите вкусна чорбичка или студено ястие с бяла или червена риба. Предлагаме ви рецепта за последното.

Продукти: 500 г риба, 1,5 л вода, 300 г ревен, 2 картофа, 2 яйца, краставица, сол и захар на вкус.

Приготвяне: Дръжките на ревена се нарязват на ивици, заливат се с гореща вода и се попарват 3-4 минути. Растението не трябва да се вари. Махнете отварата от огъня и я оставете да престои под похлупак 2 часа. Подсладете и посолете на вкус.

Сварете отделно картофите и яйцата и ги нарежете произволно. Нарежете краставицата на полумесеци. Сварете или задушете рибата по желание.
В чиниите се нареждат нарязани картофи, яйца и краставица, добавят се парчета риба и всичко се заливат с бульон от ревен.

Гарнирайте с пресни зелени подправки по желание и сервирайте със заквасена сметана.

С грах 

Съгласете се, зимни супи, приготвени от сух боб или леща, вече са ни омръзнали. Пролетната крем-супа от зелен грах ще бъде свежо предизвикателство. Преди сервиране украсете чиниите със супа с пресни зелени подправки. Като експеримент можете да вземете листа от мента. Такъв натюрморт ще зарадва окото с ярки цветове, а тялото с букет от витамини.

Продукти: 550 г зелен грах, 50 г бекон, глава лук, скилидка чесън, 100 мл сметана - 20%, 500 мл зеленчуков бульон, сол на вкус.

Приготвяне: Беконът се нарязва на едри парчета и се запържва до хрупкавост. Прехвърлете в чиста купа. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват до златисто в същия тиган, в който се е готвил беконът. Към златистия лук с чесън добавете замразения грах и оставете да къкри 2-3 минути. Прехвърлете във вече заврелия бульон и гответе 10 минути. Пюрирайте супата с помощта на блендер. Налейте затоплената сметана и изчакайте супата да кипне.

Разсипете в купички, гарнирайте с бекон и билки и сервирайте.

С ряпа 

Ряпата е прекрасна кореноплодна култура, която узрява точно навреме, пълна с витамини, ензими и етерични масла. Супите от ряпа са изключително вкусни и здравословни. Засищащата селска яхния ще завладее любителите на студените супи. И останалата част от фамилията няма да остане безразлична.

Продукти: 5 картофа, 1 средно голяма ряпа, връзка зелен лук, връзка пресен кориандър, 3-4 суп. лъж. заквасена сметана, 1 л хлебен квас (можете да си го купите от руските магазини или сами да си го приготвите у дома), сол и сметана на вкус.

Приготвяне: Сварете картофите с кората, обелете и нарежете на кубчета. Обелете ряпата и я настържете на средно ренде. Нарежете на ситно зеления лук и кориандъра. Всички съставки прехвърлете в тенджера и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Заготовката се разпределя в чиниите, подправя се със заквасена сметана, залива се с кваса и се поднася.

Бърза зеленчукова супа 

Замразените аспержи могат да бъдат намерени в супермаркетите през цялата година. Но точно сега е свежо, вкусно и здравословно, както никога досега, да опитате нещо ново. Ако сте си поставили за цел да влезете във форма, тази зеленчукова супа ще ви помогне по-бързо да постигнете заветната цел.

Продукти: стрък праз, 2 скилидки чесън, 10 стръка аспержи, 700 мл зеленчуков бульон, 2 картофа, морков, 100 г зелен грах, 3 стръка целина, сол на вкус.

Приготвяне: Празът се нарязва на дребно, чесънът се наситнява и двата лука заедно се запържват в зехтин до златистокафяво. Отстранете жилавите части от дръжките на аспержите и ги нарежете на средни по големина пръчици. Прибавете ги към запържените лук и чесън. Добавете топъл зеленчуков бульон и оставете да къкри 10 минути след като заври.

Нарежете картофите на кубчета, морковите - на едри ивици, а целината - произволно. Добавете зеленчуците, заедно със зеления грах към супата, посолете и оставете да се вари още десетина минути.

Крем супа от спанак 

Спанакът може „да се похвали“ с щедър запас от ценни витамини и елементи, които са ни така нужни през пролетта. Ето защо спаначената супа е толкова полезна за организма. Нежната крем-супа от спанак, гарнирана със скариди, е перфектната комбинация.

Продукти: лук, 4 скилидки чесън, 1 суп. лъж. брашно, 600 г спанак, 500 мл бульон, 500 мл прясно мляко с по-висока масленост (3,2% или повече), 400 г скариди, 2 стръка розмарин, щипка смляно индийско орехче, 6 суп. лъж. олио.

Приготвяне: Лукът и 2 скилидки чесън се нарязват и се запържват в 3 супени лъжици масло. Добавете брашното и нарязания спанак и разбъркайте. Сипете бульона и оставете да къкри 10 минути. Добавете млякото и гответе още 10 минути. Свалете супата от котлона, подправете със солта и индийското орехче. Пасирайте с блендер до получаването на еднородна, кремообразна смес.

Загрейте останалото масло в чист тиган, добавете 2 счукани скилидки чесън и стръкчетата розмарин. Изчакайте, докато маслото поеме аромата на подправките. Извадете запечения чесън с розмарин и в ароматното масло запържете за кратко обелените скариди.

Разсипете супата в купички, гарнирайте със запържени скариди и сервирайте.