Трябва да се гордеем, че живеем на място, където почвата е в изобилие. Почти няма райони, в който почвата у нас е бедна. Но от тук идва и един голям проблем за цветарите. Комерсиализацията, отворените граници и възможността в градините си да отглеждаме почти всяко цвете, което си пожелаем, създава предпоставка за объркване.

Повечето хора, които обичат да отглеждат цветя, било то в градински или балконски условия, се стараят да им осигурят най-добрите грижи, на които са способни. Но не винаги най-доброто според нас, е добро и за самите растения.

Да вземем предвид произходните центрове на повечето нетрадиционни за нашите условия цветя. Няма как да очакваме, че белите мечки ще се чувстват добре на екватора, нали? Или пък рибите извън водата. Ето защо не можем да очакваме, че всички растения, независимо от усилията ни, ще се чувстват добре в нашите ширини.

Има видове, които са свикнали да им е зле, да нямат качествена почва „под краката си“, да имат достъп до вода в ограничени количества или периоди и т.н. Такива цветя, трябва да отглеждаме според техните разбирания.

И оттук идва голямото объркване – ние, като съвестни градинари, даваме всичко от себе си, а те не цъфтят. Какво да правим в такъв случай и с кои цветя да внимаваме?

Едно от най-емблематичните растения, което се отглежда в почти всеки дом у нас, е мушкатото. Когато се стараем да го нахраним според предписанията и препоръките, когато го отглеждаме, както петунията да речем, то спира да цъфти, в което няма нищо чудно.

Многото и редовно подавани вода и храна казват на цветето, че сега е времето да расте, а не да цъфти. Резултатът е силно растение с изгубен фокус.

Как да разберете

дали и други цветя в колекцията ви имат такива особености? Лесно е. Проследете колко внимание им отделяте. Ако се справят с малко грижи (вода, храна, почва, резитби) и все пак се раздават напълно, то тогава може би е по-добре да продължите в този дух. И обратно, ако правите всичко по силите си, а цветето не цъфти, то тогава променете кардинално, но информирано рутината си.

Нека изброим някои други цветя, които наистина се чувстват

по-добре с по-малко

Между другото, оттук можем да изведем и доста полезни изводи. Например, ако искаме дворът на вилата ни да е разкошен, но ходим рядко или харесваме цветята, но нямаме много време за тях, то сред следващите видове може да намерите подходящи и за вас.

Хвалим лантаната доста. Тя е невероятно красиво растение с изключително силен характер. У нас е пригодена само за контейнерни условия, но ако времето продължи да се затопля, най-вероятно ще започне и да зимува.

Та, лантаната е сред онези изключително устойчиви и силни цветя, които няма да ви разочароват, дори и занемарени. Без храна и с малко вода, предвид контейнера, ще имате достоен за корица резултат.

За контейнерни условия е приспособена още една красавица. Тя обаче цъфти еднократно. Доста често минават години преди да видите огнените ѝ цветове, а цъфтежът да е провокиран именно от грижите, които полагате. Случвало се е да ни споделят, че точно в период, в който собственикът има житейски проблеми и е занемарил грижите към цветята, кливията разцъфтява, сякаш за да каже „Спокойно! След всичко лошо идва и хубаво!“

Емблематична и екзотична хубавица е и бугенвилеята. При нея многото грижи, вода и храна имат обратен ефект. Сянката също действа отрицателно на цъфтежа, както и неправилните резитби. Все пак, ако всички други изисквания са изпълнени, но тя все още отказва да цъфти, спрете да подхранвате и да поливате толкова редовно.

В този списък можем да подредим още винката. При нея цветчетата издребняват и почти изчезват, когато осигуряваме много вода и храна.

Следват газанията, и така наречената африканска маргаритка.

От студоустойчивите

китки, подходящи за отглеждане в градината, първо ще обърнем внимание на една тенденциозно налагана през последните години хубавица. Нейните цветчета са подобни на пеперуди или стотици розови, или бели пърхащи митични същества. Гаурата се наложи на пазара през последните години и колкото повече я опознават градинарите, толкова повече я обикват. Обаче внимавайте! Не я глезете много, за да не спре да цъфти.

Гайлардията също толерира неглижиране и то доста впечатляващо. От пролет до есен и дори при първите слани и снегове, нейните цветове ще греят в градината без много усилия. Тя е една от малкото многогодишни цветя, които цъфтят почти през цялата топла част от годината.

За сенчести условия пък препоръчваме винката. С леко пълзяща природа и с неверроятно красиви синьо-лилави или бели цветчета, тя краси и най-забравената градина.