Предотвратяването на негативните атмосферни влияния става по-лесно с навременното прогнозиране

Агрометеорологията разглежда взаимодействието между метеорологичните и хидрологичните фактори и селското стопанство. Целта е да се проучат и дефинират взаимодействия, които да се избягват или поощряват чрез прилагане на различни условия, техника и материали, извличайки полза от природата и атмосферата (или попречвайки ѝ при негативните въздействия) за успешното производство.

С течение на годините прецизното земеделие, което практикуват фермерите, напредва до такава степен, че да предлага техника за правилно планиране на различните агрометеорологични мероприятия. Колекцията от селскостопански метеостанции на пазара за аграрна техника превръща влияещите на добива климатични условия в напълно управляем и предвидим фактор, което предотвратява много загуби и пести излишни разходи.

Точните в прогнозите си метеостанции на първо място помагат за точно и прецизно планиране на засяването на културите. Почвеният термометър върши същата операция, но използването му изисква излишен разход на време и човешки труд.

Станциите са оборудвани със сензор за външна температура и могат с точност да определят температурната стойност на земната маса. Някои модели имат дори опция за предупреждение, с което земеделците се известяват, че условията за засяване са или лоши, или подходящи. Качествените метеостанции помагат за планиране не само на сеитбите, но на всички земеделски операции. С получаване на точни прогнози в реално време производителите могат да следват стриктно графиците за торене, борба с плевелите и вредителите и добавянето на фертилизатори в най-подходящия за това момент. Възможността да се предотвратят големи щети, нанесени от вятър, градушки и слани е възможна с добре разработени метеостанции, използвани на място. Прогнозите за времето, излъчвани по медиите не могат да обхванат конкретни, по-малки географски райони. Персоналната метеостанция има задачата да информира за скоростта на вятъра, за предстоящи валежи, включително за тяхното количество на квадратен метър, както и за възможни застудявания, създаващи риск от слани. През пролетта, когато времето е променливо много производители могат да се възползват от чувствителните сензори и манометри на технологията. Станциите са оборудвани с удобен за четене и работа цифров дисплей и панел за управление.

Моделът Meteobot Pro е професионална станция, която включва сензор за дъжд, за температура и влажност на почвата и въздуха, за скорост на вятъра, за атмосферното налягане, соларен панел, батерия, вградена SIM карта с безплатен едногодишен достъп и абонаментен план за споделяне на данни от производителя.

Мини версията Meteobot Mini включва сензор за дъжд, за температура на почвата, соларен панел, батерия и фабричните абонаментни планове. Meteobot Micro е друг компактен модел, който пък разполага с 2 батерии, сензор за дъжд с точност 0,25 л/кв.м, вграден GPS.

Неговите предимства са, че е висок едва 30 см, което го прави подходящ за поставяне на полето, издържа и в най-суровите условия, без да се пукне, да замръзне или да прелее, като дори при силен дъжд или снеговалеж осигурява достъп до данните през приложението. Измерва с точност валежите, дава прецизна локална агропрогноза от точката, в която е поставен, изпраща известие, когато завали, натрупва и сумира информация за количеството валежи, местоположението му може да бъде проследено посредством вградената навигационна система и се зарежда със стандартно зарядно за телефон. Неговият отвор е с 50% по-широк от този на най-често използваните дъждомери. Благодарение на по-голямата му повърхност той измерва по-голяма „извадка“ от дъждовните капки, което прави показанията му по-точни.

Прецизността на отчитане е 0,2 л/кв.м, а по заявка може да се калибрира от производителя и за 0,1 л/кв.м. Измерващата лъжичка е двойна – тя продължава да отчита дори и при много интензивни валежи – над 2 л/кв.м в минута (120 л на час). Устройството има обтекаема аеродинамична форма, подобна на пясъчен часовник. Благодарение на нея, когато е ветровито, дъждовните капки не се завихрят, а падат по права линия в измерващия отвор. Това обезпечава максимално точно отчитане. Металните шипове около ръба на фунията не позволяват на нея да кацат птици. Така се избягва събирането на замърсявания в нея и се повишава надеждността на сензора. За точното измерване е важно горният отвор на дъждомера да е хоризонтален. Ето защо в основата му има вграден нивелир. С негова помощ инсталирането става лесно и прецизно, дори и без допълнителни инструменти. След отчитане водата изтича през отвори в основата, в които е поставена неръждаема защитна мрежа. Тя предпазва измервателната част на устройството от насекоми – напр. гнезда на оси.

Дъждомерът е съвместим с всички метеостанции, включително и от други производители. Основната му насоченост е да допълни гамата от дъждомери, като специализира в обхващането на по-отдалечени полета и за проследяване на пълната картина от валежи – най-променливият параметър на кратко разстояние. Благодарение на надеждната му локална информация за валежите могат по-успешно да бъдат прилагани променливите норми на сеитба и торене. Това е най-новият дъждомер на марката и е използван от над 220 производители у нас.

Към първите два модела могат да се добавят допълнителни сензори за листна влага, за слънчево нагряване, за посока и скорост на вятъра, за влага на почвата в по-голяма дълбочина (3 сензора, за 30, 60 и 90 см навътре в почвата). По този начин се следи информацията не само за повърхностния, но и в дълбоките почвени слоеве. Това е отлична модификация за управление на напояването, особено при предстоящи сухи и горещи лета.

Meteobot Mini на панаира „Дни на полето“ 2022 г.
Meteobot Mini на панаира „Дни на полето“ 2022 г.
Дъждомер Meteobot Micro
Дъждомер Meteobot Micro