Corteva Agriscience™ търси решения и създава нови продукти, които осигуряват ефективна защита и са с добър екологичен профил, щадящи полезните видове и природата

Ваня ВЕЛИНСКА

Отлично сътрудничество и то от години е създадено между Corteva Agriscience и Институтът по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив. Голяма част от продуктите за растителна защита, които мултинационалната компания предлага, се изпитват от научните работници от института в прецизна среда, а получените резултати са от голяма полза в практиката.

На традиционната среща на Corteva Agriscience със земеделски производители, които отглеждат зеленчуци, овощни култури и лозя, специалисти от ИЗК „Марица“ представиха някои резултати от проведени от тях опити.

Ще ви представя някои резултати от биологичното изпитване на продуктите Екзалт™ 25 СК и Клоузър™ 120 СК, които проведохме в института, каза доц. Винелина Янкова. Продуктите са ви познати, предполагам, че ги ползвате в стопанствата си и сте се убедили в качествата им. Затова искам са ви кажа нещо ново и по-различно. А именно, че тези продукти

са запазили своята биологична активност

на достатъчно високо ниво, няма

регистрирана резистентност,

могат успешно да се ползват за контрол на различни неприятели. Защо наблягам на този факт? Знаете, че по принцип има сериозен проблем с неприятелите – едновременно се появяват трипсове, въшки, листогризещи гъсеници и т.н. Затова борбата е много трудна. С тези продукти обаче бихте могли да спестите 1-2 третирания, ако атакувате вредителите в подходящия момент.

Продуктът Екзалт 25 СК в доза 240 мл/дка се прилага срещу трипсове, които са сред основните неприятели по зеленчуковите култури. Това са ентомофаги, които създават сериозни проблеми, тъй като са преносители на бронзовостта.

В ИЗК „Марица“ действието на продукта е изпитано при краставици и пипер, като още през първите дни се наблюдава ефикасност над 80%, след това има слабо понижаване, като в интервала 3-7 дни се отчита отлично действие.

Екзалт 25 СК се прилага срещу доматения миниращ молец, който през последните 10-12 години създава изключително сериозни проблеми. Инвазивният вид навлезе както в оранжериите, така и на полето, като минира изцяло вегетативната маса – листа, стъбла и плодовете. Картината от пораженията на миниращия молец е ясна на всеки производител на домати, а щетите може да достигнат значителни размери.

Срещу неприятеля има сравнително ограничен набор от ефективни продукти, казва доц. Янкова. Виждаме обаче, че Екзалт 25 СК показва много добра ефикасност. След третирането се наблюдава над 75%, а след 14 дни – достига до и над 81%.

Други сериозни неприятели при зеленчуците

са листогризещите гъсеници

Обикновено те се наблюдават през няколко години, тъй като имат циклично развитие. Например през 2014-2016 памуковата нощенка създаде сериозни проблеми, а загубите достигнаха 60-70% при някои производители. Срещу вредителя нямаше много продукти. И тук Екзалт 25 СК решава в голяма степен проблема с памуковата нощенка. Проучванията показват, че ефикасността е над 84%. Същите резултати се наблюдават и при сребристоточковата нощенка – 14 дни след третирането ефикасността достига 90%.

Другият инсектицид Клоузър 120 СК действа срещу няколко важни неприятели. С много добра ефикасност е срещу листни въшки. В ИЗК „Марица“ е изпитван при домати, пипер, краставици в оранжерии, при които неприятелят нанася сериозни щети.

Опитите показват, че 7 дни след третиране ефикасността на продукта достига 97%, разяснява доц. Янкова. Срещу памуковата листна въшка, срещу белокрилката също се е доказал – има добра ефикасност срещу възрастните дори в ниската доза 20 мл. На 5-ия ден след третирането достига ефикасност над 80%, а с високата доза - над 89%. Установена е добра ефикасност и срещу ларвите, като при по-ниската концентрация могат да се проведат две третирания в интервал от 7 дни, като се започне при по-ниска популационна плътност. Ефикасността е над 70%, а с високата доза на 14-ия ден има над 80%. Инсектицидът е регистрирани при голям набор от неприятели и култури – домати, пипер, краставици, зеле, броколи, карфиол.

В ИЗК „Марица“ са изпитвали и новия фунгицид Зорвек Винабел, на който предстои регистрация при някои зеленчуци. Новото активно вещество – зорвек показва много добри резултати.

Продуктът ще се използва срещу мана по

картофи на полето и по домати в оранжерии

А проучванията са обнадеждаващи – след второто третиране ефикасността е над 76%, а след 1 седмица е над 85%. Очакванията са продуктът да бъде приет много добре от производителите.

Портфолиото от инсектициди на Corteva Agriscience при специалните култури за сезон 2023 е същото като през миналия, разяснява Пепа Василева от екипа на фирмата. Ние все пак сме благодарни, тъй като имаме продукти, предвид проблема с рестрикциите и изваждането на много от препаратите от разрешителните списъци и излизането им от употреба, което създава сериозни проблеми. Инсектицидът Клоузър 120 СК въведохме през 2018 г. Молекулата беше представена в световен мащаб, като спечели наградата за зелена химия. Оттогава Corteva Agriscience го предлага в целия свят, включително в България. Клоузър 120 СК е типичен афицид – използва се срещу листни въшки, белокрилка, щитоносна въшка, като има регистрации при много култури. Прилага се в доза 20-40 мл, в зависимост от културата.

Това е изключително добро решение, което Corteva Agriscience предлага за контрол на неприятели, които са със смучещ апарат. Може да се използва и в резервоарна смес с други инсектициди, показват опити, направени в практика.

Групата на спинозидите и спинеторамите включва три продукта Синеис, Делегат и Екзалт, пояснява Пепа Василева. Синеис 480 СК е от съвсем скоро в практиката. Продуктът получи и

регистрация за биологичен инсектицид,

тъй като отговаря на най-новите изисквания

на ЕС

Делегат 250 ВГ и Екзалт 25 СК са конвенционални инсектициди, но много близки до Синеис 480 СК. Реално те са химически модифицирани спинозиди, които стават спинеторами. Знаем всички за естествения произход на Синеис – открит от спори. Имаме и друг подобен продукт, тъй че Corteva Agriscience все повече се доближава до природата, за да бъдем възможно най-близо до продукти с добър екологичен профил, щадящи и полезните видове. Разбира се, може да се прилага и в конвенционалното производство.

Предимството и на трите инсектицида са кратките карантинни срокове, които се определят от метаболизма на растението и са между 1-7 дни, при някои и до 14. При зеленчуците обаче са кратки - 1-3 дни. И трите продукта работят срещу яйца, ларви и всички възрасти на неприятеля. Те имат много регистрации, използват се и в различни дози според вредителите.

Препоръката за всички инсектициди, която дават специалистите от фирмата,

е да се използва голямо количество

работен разтвор

Например за Синеис® 480 СК 120 литра, за Клоузър® 120 СК – 150 литра. И докато при хербицидите и фунгицидите може да се използват дронове, тъй като разтворите са с малки обеми на декар, при инсектицидите е важно да се работи с повече вода.

Делегат® 250 ВГ е с регистрация основно при овощни насаждения. Има контрол за всички плодови червеи – ябълков, източен, а също молци, крушова бълха също, както и дрозофила, калифорнийски трипс и много други. Всички те са икономически важни неприятели, които могат да компрометират реколтата и да доведат до 10% червясване на плодовете, обезлистване и т.н. Така че е важно да се предприемат съответните мерки. Решение срещу тези неприятели, което предлагат специалистите на Corteva Agriscience, е Делегат в доза 30 грама на декар.

Екзалт 25 СК е най-новият в групата, който е от 4 г. на пазара. Инсектицидът е решение за зеленчукопроизводители за борба с изключително опасни неприятели. Формулацията му е суспензионен концентрат. А отличната му работа се дължи и на прилепителите и т. нар. добавени вещества, които засилват действието му. По-висока доза 200-240 мл е подходяща за трипс и нощенки, които компрометират реколтата.

Към инсектицидната листа на компанията са

включени и инсекто-нематоцидите

–Видейт® 10 Г и Видейт® 10 Л. Активното вещество е едно и също, но се предлагат две формулации. Единият продукт е гранулиран, който традиционно се използва при картофи и други зеленчуци, също в оранжерии, като се внася преди и по време на разсаждането на културите. Другият продукт е течен. Освен че осигурява сигурността срещу нематодите Видейт 10 Г защитава и от други почвени неприятели. Продуктът е включен в програмата на картофопроизводителите в борбата срещу телените червеи. Прилага се 2 кг при засаждане в браздите, а когато се използва като нематоцид - 4-5 кг, при домати, патладжан, моркови и др.

Важно е какви продукти за растителна защита използваме  Производители на зеленчуци, плодове и грозде от различни райони на страната изслушаха с интерес презентациите на специалистите
Снимки: Ваня Велинска

Производители на зеленчуци, плодове и грозде от различни райони на страната изслушаха с интерес презентациите на специалистите Снимки: Ваня Велинска

Категоричен е Калин Илиев,

директор на Градините на „Дерони“

Изключително важно е какви продукти се използват в градинарството, за да се защитят културите от вредители, казва Калин Илиев, директор на Градините на „Дерони“. Консуматорите трябва да са спокойни, че всички производители, които не правят компромис с качеството на зеленчуците, наистина прилагат само проверени продукти. В Градините на „Дерони“ използваме много от продуктите на Corteva Agriscience, като Фонтелис, Клоузър, Екзалт и други. Много сме доволни от ефекта, който постигаме, съответно остатъчните количества от пестициди са ниски и бързо се разграждат, което е от изключително значение, както и кратките карантинни срокове, които имат.

Прилагаме фунгицидите и инсектицидите при всички зеленчуци, които отглеждаме – домат, пипер, корнишон, патладжан.

Избрали сме тези продукти, тъй като всички те са нови, от последните 2-3 години. Това са едни изключително безопасни продукти. Затова още веднъж подчертавам, че потребителите няма защо да се притесняват от тях. Те са продукти от ново поколение, с кратки карантинни срокове от порядъка на 1-2 дни, така че няма опасност за остатъчни количества в зеленчуците. Те нямат нищо общо със старата химия, която остава в почвата и в реколтата. Някои от тях дори не са на химична основа.

Нашата компания се съобразява със световни тенденции за безопасност не само за консуматора, но и за опазване на околната среда, казва Калин Илиев.

Пепа Василева
Снимка: Ваня Велинска
Пепа Василева Снимка: Ваня Велинска
Калин Илиев, директор на Градините на „Дерони“
Снимка: Ваня Велинска
Калин Илиев, директор на Градините на „Дерони“ Снимка: Ваня Велинска