Създателите на D.R.I.P.S. са американски ученици, победители в международно състезание за енергийни иновации. Уредът им е решение за бедни пустинни райони

D.R.I.P.S. е евтина пластмасова или метална конусовидна фуния с диаметър приблизително колкото голяма чиния за хранене, която събира роса и доставя вода под изпарителния слой за дълбоко кореново напояване.

Проблемът

В сухи райони, където има голяма температурна разлика между деня и нощта, се образува роса. Но тази ценна влага се изпарява през деня, преди да стигне до корените на жадните растения. Ако имаше начин тази вода да се транспортира директно до корените, преди да се изпари, много растения биха могли да виреят в иначе безплодни места. „Измислихме Системата за утаяване с дълбоко кореново напояване (Deep Root Irrigation Precipitation System, съкратено D.R.I.P.S.), за да помогнем за решаването на този проблем“, обясняват Тимоти и Николас Уорби. Те са ученици от професионална гимназия в Сан Франциско – град, известен с честите си мъгли. Заедно със свои преподаватели братята са участвали в международно състезание за енергийно ефективни изобретения EDF Sustainable Design Challenge и са сред осемте победители за 2011 г.

Решението

D.R.I.P.S. е фуния, която насочва водните капки от повърхността под нивото на изпарение, а то е до около 1,5 фута (0,5 метра) в земята. Що се отнася до формата, тя е от съществено значение. D.R.I.P.S. фуниите са плитки и широки в горната част, около 15 инча (40 см), с тънко гърло, което достига на около 2 фута (0,5 метра) в земята. Отвън е с издадени тънки спирални нишки, които позволяват на фунията да бъде завинтена в твърда почва. D.R.I.P.S. събира капчиците вода върху широката повърхност и ги насочва надолу по централната тръба, дълбоко под повърхността, където водата от изпаренията не може да достигне. От вътрешната страна също има малки каналчета, които насочват водата да се стече надолу.

D.R.I.P.S. уредите са лесни и евтини за производство от рециклирана пластмаса или алуминий, лесни за използване (просто се завинтват в земята до дадено растение) и служат за доставяне на ценна вода за растенията без допълнителна човешка намеса или използване на енергия. Целият конус работи като едно цяло без движещи се части и е проектиран така, че да може да влезе едно в друго за лесно подреждане, транспортиране и съхранение.

Предимство

Повечето растения и животни, живеещи в пустинна среда, са еволюирали, за да се възползват от росата - в много случаи тя е техният единствен източник на вода. Но D.R.I.P.S. би позволило на хората, живеещи в пустинни условия, да отгледат плодове и зеленчуци, която не биха могли да направят без напояване, като по този начин подобряват храненето. Водата, която иначе би се изпарила, се запазва като влага под повърхността.

„Вярваме, че D.R.I.P.S. ще помогне на бедните фермери от пустините на Северна Африка. Тези хора имат затруднения с отглеждането на храна поради липса на вода. D.R.I.P.S. може да промени това като позволи да се отгледат нови култури, които иначе не могат да растат в тези райони“, допълват момчетата. След като прототипът е готов, D.R.I.P.S. е лесен за масово производство и може да струва стотинки. Без движещи се части, електричество или сложна технология, D.R.I.P.S. просто ще работи.

Още варианти

Ефективни са различни материали – глина, метал, пластмаса. Пластмасата е евтина и може да бъде рециклирана. Но по-трудно задържа вода при ниски температури. Глината е тежка и пореста. Металът е по-скъп, но също рециклируем.

За над земята има различни изследвания за варианти как се събира вода при резки промени в температурата. Някои кондензират вода от въздуха, други събират вода от мъглата.

Различните райони по света имат нужда от свои научни разработки какъв вид събиране на вода е подходящ. Производителите по света могат да адаптират продукта според локалните специфики и/или да го направят от устойчиви материали.

Червената линия показва предела, до който росата може да навлезе в земята; зелената линия показва нивото, на което стига водата през фунията – там, където корените на растенията ще търсят вода.
Червената линия показва предела, до който росата може да навлезе в земята; зелената линия показва нивото, на което стига водата през фунията – там, където корените на растенията ще търсят вода.
Тим и Ник Уорби (в средата) по време на наградите на EDF, 2011 г.
Тим и Ник Уорби (в средата) по време на наградите на EDF, 2011 г.
Керамичен пръстен е вариант, който би имал подобен ефект
Керамичен пръстен е вариант, който би имал подобен ефект