Декоративните огради могат да помогнат за облагородяването на цветните лехи и да придадат на композициите завършен вид.

Няма граници за човешкото въображение при подреждането им.

Не мислете, че оградата за лехата е просто само декоративен елемент. Има и напълно функционална роля. Ако цветната градина е разположена на равна площ и целта на нейното ограждане е просто да зонирате територията, тогава е напълно възможно да се справите с леки конструкции с ниска височина.

Съвсем различен е въпросът, когато "мястото на пребиваване" на цветната леха е хълм от различен вид. Тук оградите ще трябва да са по-здрави - да задържат почвата, да я предпазват от разпадане и ерозия от дъждовната вода. Ще трябва да укрепите, цветните лехи с огради от бетон, камъни или тухли.

Друга задача, която градинарите често решават с бордюри, е да блокират прекомерния растеж на многогодишните корени. В този случай защитната система трябва да бъде направена от синтетични материали или метал. Те също могат да станат защитни граници за градински пътеки и да ги спасят от унищожение.

Височината

Ако оградата за цветната леха служи и като бордюр за градински пътеки, тогава нейната височина трябва да се увеличи до най-малко 10 см. Този параметър на оградата също се избира в съответствие с натоварването, върху нея. Като изключително декоративен елемент, предназначен да очертае границата на цветна градина, може да се използва дизайн с височина 5-7 cм.

Ако цветната леха е оградена със защитна цел, така че животните или децата да не могат да влизат там, тогава височината на защитната конструкция автоматично се увеличава до 40 сантиметра.

В допълнение към функционалното натоварване, изборът на височината на оградата за цветната леха също ще повлияе на сортовете цветя, растящи в нея. Ниска граница просто ще се загуби на фона на високи рози и разпръснати далии. Подобно решение ще изглежда нелепо и в близост до миксбордери.

За градински оградки можете да използвате и наглед най-неподходящите материали. Предлагаме ви различни дизайни, някои от които може да ви харесат.

Плетен

В случая използвате силно декоративен и естествен материал. Може да не е много лесно да създадете такава ограда сами, но за усилията ще бъдете адекватно възнаградени.

Най-важното е, че не е нужно да купувате нищо... Няма недостиг на материала за заострени колчета в една селска къща. А с върбови клонки в достатъчно количестви можете да се снабдите на брега на близкото езерце или друг естествен водоем.

Трябва да осигурите суровините в началото на пролетта. През този сезон ще бъде по-лесно да премахнете от пръчките кората и те ще имат приятен светъл цвят.

Клонките, събрани за оградката, трябва да се подготвят за употреба, като се отстрани кората от тях и се нарежат на еднаква дължина.

Процесът на създаване на ограда за цветни лехи и градински пътеки започва с инсталирането на колчета около периметъра на избраната зона. Не се опитвайте да ги оставите на значително разстояние. Колкото по-близо са едно до друго, толкова по-здрава ще бъде плетката.

Необходимо е да оплетете колчетата според правилата за плетене на кошници, т.е. оставете върбовите клонки да преминат пред опорния кол, след това зад него. След като направите няколко реда, те трябва да бъдат уплътнени чрез почукване с чук. Това е задължително действие - така вашата оградка няма да се разхлаби след изсъхване.

За да направите оградата по-естетична, можете допълнително да фиксирате краищата на прътите, като ги заковете към колчетата.

Дървени трупчета

Това е по-просто решение за декориране на цветните лехи. Ще са необходими трупчета с приблизително еднакъв диаметър. Елементите са заровени в земята на дълбочина около 20 см, така че първоначално ги добавете към определената височина на оградата. Подготвителният етап включва почистване на трупите от кортикалния слой и обработката им със защитен антисептичен разтвор.

Ако искате ръчно изработената ограда за цветна леха да издържи възможно най-дълго, защитете допълнително дървото, като увиете долната част на всеки детайл от бъдещата граница с парче покривен материал.

Процесът на сглобяване на оградата е прост. По контура на цветното легло се изкопава тесен жлеб, в който се поставят трупи в плътен ред. След това изкопаната почва се връща на мястото й с внимателно трамбоване.

Необработени корчове

Тъй като дървото е естествен материал, то изглежда перфектно в цветните лехи, дори и под формата на необработени корчове. Особено интересно е това решение за декориране на цветни лехи и огради за градински пътеки там, където в ландшафтния дизайн са използвани дървени пейки, селски битови предмети и дърворезби.

Изпълнението на идеята е възможно най-просто. По периметъра на цветната градина са разположени усукани стволове на дървета или дебели клони с причудлива конфигурация. Предварително ги почистете от остатъците от кората и ги импрегнирайте със защитен антисептик.

При този вариант първо трябва да поставите самата ограда и едва тогава оформяте това, което ще бъде вътре в нея.

Работа с камъни

Не е много трудно да се направи каменна ограда. Тя изглежда благородно и наистина преобразява мястото. Бордюрът може да бъде изработен във всякаква форма и да се използват камъни с различни размери.

Ако решите да облагородите цветна градина, разположена на хълм, не забравяйте да закрепите зидарията с циментов разтвор, тогава камъчетата няма да се пръскат под натиска на почвата.

Големите камъни трябва да бъдат пресовани в предварително направена бетонна подложка, а по-малките фрагменти трябва да са фиксирани отделно към бетоновия разтвор. За по-голяма издържливост към последния може да се добави лепило.

По този начин се създават обемни граници за цветните лехи с изпъкнала заоблена стена.

Високите цветни лехи могат да бъдат облицовани и с плоски камъни. Ще изглежда не по-малко оригинално.

Светеща ограда

Най-новото са светещите камъни в дизайна на огради за градински пътеки и цветни лехи. Ще се изненадате колко лесно е да ги направите сами. Всичко, от което се нуждаете е да се запасите с луминисцентна боя.

Бордюрите, покрити с нея, ще акумулират слънчевата енергия през деня и ще я отдадат вечер, като леко ще подчертават контурите на пътеки и цветни лехи. Дискретната приглушена светлина ще създаде известна мистерия в градината и ще я изпълни с приказна атмосфера.

Импровизирани материали

За ограда за цветни лехи или граници на градински пътеки можете да използвате каквото ви попадне под ръка - въпрос на въображение!

  •  Предлагат се пластмасови огради в различни конфигурации - просто трябва да ги закопаете в земята. За да улесните и без това не твърде трудната задача, сглобете или разположете пластмасова конструкция и я оставете да постои на слънце. Тя ще стане по-мека и по-гъвкава и ще бъде по-лесно да се инсталира. Докато оградата се затопля, започнете да копаете жлеб около зоната, която ще бъде изолирана.

Разгънете лентата и закрепете краищата с телбод. Така че получавате еднакво платно. Сложете бордюрната лента в подготвената вдлъбнатина и зарийте с пръст. Утъпчете добре повърхността. Оградата за цветното легло е готова!

Декорирането на ръба на бордюра с малки камъчета, чакъл, нарязана кора или други естествени материали ще ви помогне да направите пейзажа по-естествен.

  •  Не сте готови да харчите пари за фабрични модели на граници за градински пътеки и цветни лехи - използвайте пластмасата, която винаги се натрупва в изобилие в бараката - говорим за бутилки. Ограда от този тип не струва нищо. Можете да й придадете произволна форма и да изберете цветова схема за нея по ваш вкус. Една многоцветна ограда ще ви помогне да създадете радостно настроение.

За да получите желаната граница, трябва да закопаете пластмасови бутилки с еднакъв размер с гърлото надолу и да ги боядисате с всички налични бои.

За ограда за малка цветна леха са необходими средно 15-25 контейнера, в идеалния случай с еднаква форма. За да придадете на структурата по-голяма здравина, струва си да напълните бутилките с фин чакъл, пясък, черупки или просто с пръст. Ако нямате желание да рисувате бутилките, напълнете ги с декоративни стъклени или пластмасови топки.

Пластмасовата бутилка не е много издръжлив продукт. Наистина е лесно да го повредите или деформирате, но не по-малко лесно е да го замените, така че този недостатък може да бъде пренебрегнат.

Между другото, често се използват и стъклени бутилки, така че ако желаете, можете да ги опитате като граници.

  •  Много е лесно да монтирате ограда за цветна леха и ограда за градински пътеки от винилови плочи или DVD дискове. В почти всяка къща можете да намерите много неизползваеми предмети от този вид. Ако и децата участват в събирането на суровини за декора на двора, тогава те със сигурност ще намерят планини от такъв боклук.

Дисковете свържете във верига. Във всяка от тях трябва да има 6 елемента. Ако се опитате да направите веригата по-дълга, тя просто ще увисне. Готовите секции са прикрепени към предварително забити колчета около цветната градина или по пътеката. Колко такива редове да направите - решете сами.

  •  С грамофонните плочи всичко е много по-лесно. Ограда от тях може да се направи много бързо. Конструктивните елементи се закопават в един ред на подходяща дълбочина.
  •  Достойна алтернатива ще бъдат порцелановите чинии, оцелели от сервизите.

Зелена граница

Ако сте голям почитател на градинския дизайн, знаете много за растенията и как да ги използвате. Не трябва да търсите по-добро решение от зелените граници.

Начинаещите в градинарството също могат да се опитат да отгледат ограда за цветна леха. За да направите това, ще трябва да закупите маломерни храсти, например: чемшир, берберис, cotoneaster. Те образуват жива ограда по ясен контур. Разсадът се засажда с интервал от най-малко 20 см. Докато растат, храстите се подрязват, като им се придава желаната форма.