Котките са много умни и съзнателни същества, затова имат дълъг списък с предпочитания и още по-дълъг списък с неща, които ги притесняват. В повечето случаи обичат неща, които стопаните им също харесват да практикуват, като например прясна храна, дълго сутрешно протягане, уютни места и много забавни дейности. Нещата, които котките намират за интересни, забавни или вълнуващи могат да се променят с напредване на възрастта, както при хората. Всеки стопанин на котка трябва да разпознава кога интересите ѝ се променят, за да я поддържат щастлива, здрава и активна. Въпреки че всяко животно има свои предпочитания, тези 7 са базови.

1. Излежаване

Всеобщ факт е, че мъркащите любимци спят между 12 и 16 часа в денонощието. Тъй като са нощни създания, те прекарват по-голямата част от деня в сън, особено докато са още малки, или твърде възрастни.

Подрастващата млада котка, която е в разцвета на силите си дреме по-малко, но пак повече от хората. Ако се притеснявате, че котката ви спи твърде малко или прекалено много, попитайте ветеринарния си лекар за нормалните нива на сън според породата, възрастта, размера и нивото на активност.

2. Подстригване

Възрастните котки прекарват приблизително половината от будните си 8-12 часа в подстригване на козината си с помощта на езика. Поддръжката на външния вид е важна част от живота на тези любимци и има много причини, които ги карат да посвещават толкова на това да се подстригват. На първо място така се поддържат винаги чисти като премахват мръсотията от себе си. Близането още премахва абсорбираните миризми, което прави котката неоткриваема за враговете си в дивата природа. Редовното подстригване разпръсква естествено произведените от кожата и козината масла, поддържайки ги здрави и хидратирани. Процесът също ги кара да се чувстват спокойни, защото освен всичко за тях, усещането е като да си направи хубав масаж, а кой не го обича ? Друго предимство е, че взаимното подстригване между две котки на труднодостъпни места укрепва връзката помежду им. При тях близането е еквивалентно на кучешкото задъхване или хорско потене в горещините – намокрянето на козината със слюнка им действа разхладително при високи температури. Не всяка котка обича да бъде подстригвана от хора, но ако вашата не се противи може да изчетквате козината ѝ, премахвайки опадалите заклещени косми и правейки релаксиращ масаж на любимеца си.

3. Прясна храна и вода

Остарялата храна не само има лош вкус за котката, но може да развие мухъл или да приеме множество видове бактерии. За разлика от кучетата, които похапват почти всичко, котките биха обърнали гръб без да се поколебаят на вечеря, която не е прясна. Не забравяйте всеки път преди да сервирате да проверявате годността на мократа и сухата храна – той е вашата гаранция, че поднасяте питателно и безопасно ястие.

Котките обичат течащата вода повече от статичната, затова са проектирани специални фонтани за пиене за котки, които винаги да осигуряват хладна и прясна течаща вода. Някои котки обичат не само да я пият, но и да играят във водата, затова може да изпробвате дали вашата не е от тези, като напълните вана или детско басейнче. В горещите дни може да практикувате тази дейност за разхлаждане.

4. Гледане през прозореца

Мъркащите приятели могат да прекарат часове втренчени през прозореца. Те наблюдават концентрирано, сякаш има нещо незримо за човешкия поглед. Освен това тяхното периферно зрение е около 200 градуса – с 20 повече от човешкото. Това им любимо поведение може да се дължи на няколко фактора, например търсене на разнообразие, ако са отегчени или прекарват дълго време сами у дома. Наслаждавайки се на шума и движението на вятър, клони, хора или коли, гледането през прозореца е своеобразно обогатяване на ежедневието. Друг повод за този акт е усещането на различни аромати, ако прозореца е отворен. Котките обичат да „вардят” територията си, държейки под око уличните животни навън, за да са сигурни, че нищо не застрашава тяхното пространство. Ако обичат да седят на слънце, най-вероятно се опитват да уловят топлината. Те не обичат студа и винаги търсят и последните прокрадващи се слънчеви лъчи. А може просто да дебнат птички или насекоми. Макар продължителността на това действие понякога да се струва странна на хората, няма причина за притеснение. Ако това доставя удоволствие на любимеца ви, може да направите дългия му престой на перваза още по- приятен, добавяйки хамак за прозорец или котешко дърво. Не забравяйте да осигурите защита от прекомерното нагряване на слънце, особено ако е със светла или къса козина – хванете ли я на прозореца, прилагайте одобрен от ветеринар слънцезащитен продукт, особено ако възнамерява да седи по обедно време.

5. Острене на ноктите

Един от основните инстинкти на котките е да острят ноктите си, като надраскват различни повърхности. Това също доставя наслада, спомага подмладяването и да се отпуснат. При хората може да се сравни с дълго разтягане при уморени и болящи мускули. Една бърза сесия драскане по котешкото дърво или предназначен за целта стълб може незабавно да събуди уморено коте.

6. Игра

Времето за игра е сериозна работа за котките, по целия път от малки до старост. То е жизненоважна част от тяхното здраве и развитие. Не е нужно много, за да забавлявате котката – тя ще си играе с всичко – от перо или кълбо с прежда до специални котешки играчки. Времето за игра не само напомня за дните им в дивата природа, когато е трябвало да дебнат, ловуват и залавят плячката си, но ги кара да се упражняват, да са ангажирани и щастливи. Има хиляди видове котешки играчки на пазара, но вашата котка може също да обича игри като криеница или редене на котешки пъзели.

7. Време със стопаните си

Не на последно място, мъркащите любимци обичат да прекарват времето си със стопаните. Противно на имиджа им като саможиви животни, те също се нуждаят от любов, внимание и компания и обичат да ги получават от близките си хора, макар да го показват по по-различен начин от тях или от кучетата. Някои признаци на любов и привързаност включват мъркане, полагане на главата върху тялото ви, заспиване в скута или обятията, облизване, обръщане и бутане в лицето ви.