Какъв петел ще си изберете на пазара, зависи от вас. Може да изберете и възрастен - на 5-6 месеца. Запомнете - важен признак е теглото и телосложението. В никакъв случай не взимайте птица видимо изтощена, с дефект или с признаци на заболяване.

Важно! Обърнете специално внимание на състоянието на краката. Липсата на постеля, влагата и мръсотията в мястото на отглеждане допринасят за образуване на микропукнатини по краката, което рязко намалява способността на мъжките да се чифтосват и води до увеличаване на броя на неоплодените яйца.

Следете поведението му дори на пазара - добре развитата птица е активна - винаги в движение.

Петелът трябва да има добре изразени вторични полови белези: голям яркочервен гребен и обеци, добре развити плитки на опашката. Не трябва да бъде едновременно плах и заядлив.

Един добър петел има следното поведение:

Контролира дисциплината в кокошарника, кокошките носачки се държат по-спокойно с него;

  • Никога няма да покаже агресия към кокошките носачки, а агресивният петел е заплаха за женските и трябва да бъде отстранен;

Добрият петел ще се погрижи за носачите - в двора търси храна (червеи, корени и т.н.) и винаги ще им даде всички лакомства.

• Може да пуснете петел в кокошарника само ако вече е полово зрял и с правилните маниери. Трябва да сте сигурни, че такъв петел няма да се бие с кокошките носачки, но в същото време бързо ще постави нещата в ред в кокошарника.