Разработването на реагиращи на стимули полимери доведе до изобилие от материали и тяхното прилагане в следващо поколение малки, безжично управлявани роботи с меко тяло. От известно време инженери използват тези меки материали, за да направят малки роботи, които ходят, плуват и скачат, но не могат да летят.
През септември 2021 обаче, изследователи от университета в Тампере започват проект - Flying Aero-robots based on Light Responsive Materials Assembly (FAIRY), по създаване на робот, който може и да лети. Така учените успяват да разработят робот, едноименно наречен на проекта, сглобен от полимери, който се управлява от светлината и лети от вятъра.

FAIRY е вдъхновен от семената на глухарче. Тези семена са в състояние да изминат десет, а понякога дори сто километра в горещи, сухи и ветровити условия, благодарение на гениалната си конструкция. Така, без да са необходими батерии или директен източник на енергия, тези миниатюрни машини биха могли да опрашват стотици растения за много кратко време.

Според Хао Зенг – един от участниците в разработката, технологията има потенциал за още по-значими приложения. След успеха на проекта, учените ще се съсредоточат върху подобряване на чувствителността на материала и увеличаване мащаба на структурата – за да може да носи микроелектронни устройства (GPS, сензори) и биохимични съединения.

Проектът ще продължи до август 2026 г.

Какво представлява роботът?

Изработен е от четинести нишки, като отделните влакна са с дебелина едва 14 микрона. Мекият задвижващ механизъм е изработен от течнокристален еластомер, който предизвиква действия на отваряне или затваряне на четините при възбуждане с видима светлина.

Миниботът притежава висока порьозност (0,95) и е изключително лек (1,2 mg), като формата му може да се регулира според вятъра. Така той, с помощта на вятъра, може лесно да се носи във въздуха, да упражнява известен контрол над въздушната струя, а стабилното генериране на разделени вихрови пръстени позволява пътуване на дълги разстояния.

"FAIRY може да бъде управляван –при излитане и кацане от източник на светлина, като например лазерен лъч или светодиод", обяснява Зенг. Това означава, че светлината също може да се използва за промяна на формата на миниатюрната структура.

Какви биха могли да са ползите и как ще се усъвършенства роботът в бъдеще?

След като ги тестват във въздушни тунели и под лазерно осветление, изследователите си представят милиони такива изкуствени "семена", които носят прашец, а светлината се използва за насочването им към дърветата, които трябва да бъдат опрашени.

"Това би имало огромно въздействие върху селското стопанство в световен мащаб, тъй като загубата на опрашители, вследствие на глобалното затопляне се превърна в сериозна заплаха за биоразнообразието и производството на храни", изтъква ученият.

Изкуственото “семенце” обаче се нуждае от подобрения. Така изследователите търсят начини за по-прецизен контрол на мястото, на което се приземяват тези FAIRY ботове и обмислят как те могат да бъдат направени биоразградими.