В следродилния период е важно да помогнете на кравата да възстанови силата си, да поддържа здравето си и това на телето. В този период имунната система на животното се нуждае от витаминни добавки. Необходимо е да се натрупат и възстановяват всички витамини, тъй като преди и след раждането, заедно с млякото, те се изразходват много бързо, млякото (особено коластрата) „отнема“ витамини от тялото на майката.

Затова не забравяйте да включите в диетата витамини А, Е, както и витамини от група D.

Но родилата крава се нуждае и от минерали, и то не по-малко от витамините. Ето защо осигурете и добавки към диетата - те ще помогнат за запълване на дефицита на основни витамини и минерали.

Най-високото ниво на хранене се изисква през периода на доене. Кравата трябва да получи допълнително (!) количество хранителни вещества, като особено необходими са фуражите на млечна основа. Това са:
тикви;
• тиквички;
• краставици;
• фуражни дини;
• кореноплодни култури - цвекло, моркови, ряпа и др.

Така че, ако имате градина, не се колебайте, а засаждайте всичко изброено, ще ви трябва. Защото за да е здрава кравата, няма как да избегнете фуражите на млечна основа. 

Най-добре е всички тези млечни култури да се дават на кравата след отелване, когато млечната жлеза (вимето) се възстанови, подуването изчезва - средно след 5-6 дни. Започнете да давате 1-2 кг на ден, като постепенно увеличавате количеството храна през седмицата.

Дневните норми:
• на тиква е 10-15 кг на крава- около тон е необходим за зимно-пролетния период;
• млечни кратуни и големи кореноплодни култури се дават в натрошена форма;
• добавят се и зелеви листа за употреба.

Трапезната сол на ден е най-малко 100 г

към храната, особено зърнена и концентрирана (концентратите имат мек вкус).

А сеното трябва да е прясно и без плесен.

В никакъв случай не трябва да се замразяват картофи и други видове храни, за да не се предизвика хипотермия на корема (белег в корема на кравата граничи с матката).