В този месец дейностите по резитба включват и преприсаждане на стари дървета. Все още, в северните, полупланинските и планински райони могат да се извършат тези дейности.

Технологията на присаждане

Скелетните клони се съкращават обикновено непосредствено над вторите скелетни разклонения, а водачът – малко над нивото на скелетните клони. По-дебелите скелетни разклонения се използват за преприсаждане, като се съкращават в зависимост от мястото на израстването им – по-ниско разположените се оставят по-дълги, а по-високо разположените – по-къси.

Много добри резултати се получават, когато се присажда на кози крак.

За привързване се използва рафия, а раните се покриват с овощарска замазка. За предпазване от отчесване при кацане на птици върху присаденото място се привързва извита пръчка.

Как да си приготвите овощарска замазка?

Чрез замазката се предпазва раненото място от навлизане на вода, изсушаване и вредни микроорганизми. Овощарската замазка трябва да има добра консистенция, да се задържа здраво върху раненото място, да не се разтопява от слънцето, да се маже лесно и да прилепва добре върху раната.

Овощарска замазка
Овощарска замазка

Утвърдени са три вида замазки - от колофон, пчелен восък и животинска мазнина.

Съществуват два типа – мека и твърда.

Мека замазкаПриготвя се от четири части ситно счукан колофон, две части пчелен восък и една част лой.

В подходящ съд най-напред се стопява лойта, след това се слага восъкът и след стопяването му се прибавя колофонът. Сместа се вари на слаб огън и периодично се разбърква. Готовата смес се излива в съд със студена вода, след което се изважда и се мачка с намаслени ръце, докато стане еластична. Замазката може да се запази продължително време, ако се завие добре в намаслена хартия.

Твърда замазкаПриготвя се от седем части колофон, две части восък и една част лой.

Редът на поставяне на отделните съставки в съда е както при приготвяне на мека замазка. След стопяването сместта се изсипва в съд със студена вода. Втърденият материал се накъсва на парчета и се съхранява. При употреба замазката се стопява на водна баня.

Замазка от колофон или борова смола, говежда лой или мас, добре пресята дървесна пепел и спирт за горене

Приготвя се от 800 г колофон или 1 кг борова смола, 200 г говежда лой или мас, 1 -2 лъжици дървесна пепел и спирт. На слаб огън се стопява първо лойта, след което се прибавят колофонът или боровата смола и пепелта, като периодично се разбърква. Приготвената смес се отстранява от огъня, изчаква се да изстине и към нея на капки се прибавя спирт, като същевременно се разбърква. Спиртът се добавя докато замазката започне да се маже добре. Съхранява се в добре затворени съдове. Замазването се извършва с четка.

Замазка от битум (асфалт) и животинска мазнина

На 1 кг битум се поставя 200 г мазнина. Разбърква се добре. Най- добре е замазката да се приготви в момента на присаждане, като сместа се загрява до завиране. Тогава замазването е успешно.

След замазване за опазване от слънчевите лъчи, ако се налага, може да направите следното :

  • Обвиване на раната с хартия
  • Похлупване на калемите с чисти кофички от кисело мляко
  • Връзване на черни пластмасови торбички