Идеи да приготвите вкусни и интересни ястия

Понякога, при приготвянето на някое ястие, ни е нужен само яйчния жълтък, например при застройването на супата. Какво да правим с останалия белтък? Все пак ще бъде жалко да го хвърлим. Белтъкът има свойството да свързва сухите и течните съставки, а също така придава на сместа пухкава текстура. Тъй като съдържа до 85% вода, той на практика не влияе на вкуса на ястието.

Ето няколко идеи какво да направите от останалите белтъци.

Омлет на фурна 

Най-лесният начин да оползотворите белтъците е да си направите омлет. Ястието може да бъде пържено, на пара или печено. В последния случай не е необходимо да използвате масло. Така ще получите блюдо с високо съдържание на белтъчини и минимално съдържание на мазнини.

Продукти: 4 белтъка, 150 г пуешка шунка, 100 г кашкавал, 100 г спанак, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяене: Разбийте белтъците, докато се образува лека пяна. Сложете спанака в тигана, за да се задуши. Към белтъците добавете настъргания кашкавал,нарязаната шунка и задушения спанак.

Подправете със сол и черен пипер. Разсипете сместа във форми за мъфини и печете 20-25 минути на 180 °C.

Замразени белтъци 

Ако не планирате да ги използвате скоро, по-добре е да замразите остатъците от яйцата. По този начин белтъците могат да бъдат съхранявани доста продължително време.

Поставете продуктът в чист херметически затварящ се съд и затворете плътно. Препоръчително е на капака да поставите бележка с датата на замразяване и количеството белтъци.

Целувки 

Десертът може да бъде приготвен по различни начини. Във френската версия сместа просто се пече, в италианската се разбива с горещ захарен сироп, а в швейцарската се вари на водна баня. Днес ви предлагаме най-простата рецепта.

Продукти: 4 белтъци, 240 г пудра захар, 2 ч. лъж. лимонов сок, щипка сол.

Приготвяне: Белтъците се разбиват със сол на твърд сняг. Постепенно започнете да добавяте пудрата захар на малки порции. Когато сместа стане снежнобяла и гъста, добавете лимонов сок и разбийте отново. Прехвърлете в сладкарски пош (торбичка) и внимателно оформете целувките в тава за печене, предварително покрита с хартия. Поставете във фурната за 1,5–2 часа при 100 °C.

Протеиново тесто 

От тази смес можете да изпечете или изпържите хапки, които са чудесна гарнитура за риба, птици, зеленчуци и дори плодове. По желание можете да добавите различни видове брашно, както и да разнообразите със сухи подправки.

Продукти: 150 мл вода, 2 яйчни белтъка, 50 г брашно, 20 г нишесте, 1/2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Разбийте белтъците със сол до меки връхчета. Постепенно добавете водата, като се разбърква непрекъснато. Внимателно прибавете пресятото брашно с нишесте и разбийте, за да няма бучки. Използвайте тестото, за да направите вашето печиво.

Печени картофи без масло 

Белтъците ще ви помогне да направите по-лека версия на любимата си гарнитура. В рецептата не се използва масло, така че ястието е с по-малко мазнина, но с вкусна коричка. За печене са подходящи картофи с високо или средно съдържание на нишесте.

Продукти: 500 г картофи, 1 белтък, 1 ч. лъж. Сол, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1/2 ч. лъж. сушен чесън, 1/2 ч. лъж. сушен розмарин, 1/2 ч. лъж. сушена мащерка.

Приготвяне: Обелете картофите, нарежете на тънки пръчици и изплакнете добре. Поставете върху кърпа или домакинска хартия, за да отстраните излишната влага. В купа разбийте леко белтъка със сол, добавете червения пипер, чесъна, розмарина и мащерката. Изсипете подсушените картофи в чиста купа, залейте с белтъчната смес и разбъркайте добре. Наредете филийките в тава за печене, покрита с хартия. Важно е да ги редите на разстояние. Печете 150-20 минути на 200 °C.

„Ангелска бисквита“ 

Има няколко трика за приготвянето на въздушна снежнобяла торта. Първо, белтъците трябва да се охладят. Ако ги оставите за 2-3 часа в хладилника, сместа ще бъде по-ефирна. Второ, не пренебрегвайте пудрата захар. Тя придава вкус, но не утежнява тестото. Трето, по-добре е да вземете форма с малък диаметър. Не намаслявайте страните на формата. За да не „падне“ тестото, трябва да се хване добре за стените.

Продукти: 7 яйчни белтъци, 80 г захар, 80 г пудра захар, 80 г брашно, 1/4 лимон.

Приготвяне: В купа разбийте белтъците на пяна. По-добре е да започнете с ниски скорости, като постепенно увеличавате мощността. Прибавете сока от четвърт лимон и малко по малко добавайте захарта. Трябва да получите гъст сняг. Белтъчната смес трябва да запазва формата си добре, да стане лъскава и много лека. Пресейте брашното, заедно с пудрата захар. Добавете ги към разбитите белтъци и леко разбъркайте в една посока.

Изсипете тестото във формата и печете 30 минути на 180 °C. Извадете формата от печката и обърнете върху решетка. Това ще предотврати „спадането“ на тортата, когато изстине.

След като изстине напълно, Внимателно извадете сладкиша и украсете на вкус.

Риба в сол 
Друг начин да използвате останалите белтъци е да направите солена коричка. Така можете да печете не само риба, но и птици или месо. За тази рецепта по-подходяща е по-едрата сол.

Продукти: 1,5 кг сол, 1 риба, 3 яйчни белтъци, 1 лимон, 50 мл вода, 1 суп. лъж. нерафиниран зехтин, 4 стръка копър, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смес от пипери.

Приготвяне: Почистете рибата, измийте добре и подсушете с домакинска хартия. Чесънът и 2 стръка копър се наситняват и се смесват със зехтина. Добавете сместа от смлян пипер. С получената смес натрийте добре рибата отвътре и отвън. Нарежете лимона на едри резени. Поставете половината, заедно с останалия копър в корема на рибата.

Смесете солта с белтъците и водата. За предпочитане е продуктите да са със стайна температура. Солената смес трябва да прилича на рохкав сняг.

В тава за печене, покрита с хартия, сипете част от солта. Поставете рибата върху канапето и покрийте с останалите резени лимон. Отгоре разпределете останалата сол. Важно е рибата да е напълно покрита.

Печете около 20-25 минути на 220 °C. Оставете готовото ястие да се охлади и внимателно отстранете слоя сол.

Пилешко суфле 

Струва си да смесите въздушната белтъчна маса с мляно месо, за да получите великолепно пикантно ястие. Към основата на суфлето може да прибавите размразени или варени зеленчуци: зелен грах, зелен фасул, моркови или броколи.

Продукти: 400 г пилешко филе, 100 мл сметана 20%, 1 белтък, 30 г масло, 3 ч. лъж. Брашно, 1/2 връзка зелени подправки, 1 ч. лъж. сол, по 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер и индийско орехче.

Приготвяне: Сварете филето до омекване, охладете и накълцайте в месомелачка или с блендер. Добавете сметаната, мекото масло, брашното, нарязаните билки, подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Омесете каймата.

Белтъкът се разбива на пухкава пяна и се смесва с пилешката кайма. Най-добре е това да става постепенно. Разпределете получената смес в тава за печене. Сложете съда в дълбока тава и налейте вода. Нивото на течността трябва да е 1-2 см. Печете суфлето на 180 °C за 30 минути.

Бисквитки 

Смята се, че жителите на един от големите финансови квартали на Париж особено обичали миниатюрните кексчета. Оттам идва и името на деликатеса – „Финансист“. По традиция лакомството се приготвя с разтопено масло.

Продукти: 4 белтъка, 150 г пудра захар, 100 г бадеми, 100 г масло, 50 г брашно.

Приготвяне: Бадемите се накълцват на ситно и се смесват с останалите сухи съставки (брашното и пудрата захар). Разтопете маслото и оставете на слаб огън напълно да се втечни. Дръпнете настрана докато изстине напълно. Смесете белтъците с ядките и брашното. Прибавете охладеното масло и омесете тестото. По желание на този етап можете да добавите сушени плодове. Прехвърлете тестото във форма и печете на 220 °C за 15 минути. Намалете фурната на 160 °C и оставете сладкишът да се допича още 15 минути. Нарежете в желаната форма.

Глазура 

Белтъчната глазура придава на сладкишите тържествен вид. Плътността на сместа може да се регулира от количеството пудра захар и продължителността на разбиване. Глазурата може да се украси и с горски плодове или плодов сок или течен оцветител.

Продукти: 2 яйчни белтъка, 120 г пудра захар, 2 ч. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Изсипете белтъците и лимоновия сок в пудрата захар. Разбийте с миксер, докато сместа побелее и стане на плътна пяна.
Използвайте готовата глазура, за да украсите сладкишите си.