Продуктите, които се състоят от бактерии, активни органични киселини и разтворени минерали, се предлагат ексклузивно от фирма „Лидер Консултинг“

Ваня ВЕЛИНСКА

Към богатото си портфолиото от семена фирма „Лидер Консултинг“ отскоро добави и биостимулатори.

Имахме късмета да сключим ексклузивен договор с немската компания EKOLIVE и вече ще предлагаме техните биостимулатори, разяснява Евелина Маринова. Продуктите са минали през много изследвания, получили са награди, а в някои страни са одобрени и за биологично производство.

През последните години биостимулаторите уверено навлизат в технологиите, а с новите европейски политики съвсем скоро ще станат неотменна част от добрите практики при отглеждането на културите. У нас се предлагат много и разнообразни продукти при различни култури и за отделни фази от вегетацията им. Безспорно качествените продукти, показва практиката, оказват влияние на производствените резултати.

Биостимулаторите, които засега сме избрали да предлагаме в България, са два – EKOFERTILE PLANT и MICROFERTILE PLANT, притежават уникални качества, казва Евелина Маринова. Целта на продуктите е да подпомогнат растенията, като, образно казано, активизират техните сили да усвояват по-добре хранителните вещества, да са по-устойчиви на болести. Това не означава, че културите няма да се торят или да се прави растителна защита – няма такова нещо. Идеята е да се намаляват тези практики, а другите, които се правят да са по-ефективни. С биостимулаторите могат да се пръскат и семената, и почвата, и растенията.

Биостимулаторите на EKOLIVE се добиват по органичен метод, който се нарича биологично излугване.

Те се състоят от бактерии, различни активни органични киселини, както и разтворени минерали

Сред предимствата им са:

  • Повишават ефективността на торовете, тъй като подпомагат растенията, които ги усвояват по-лесно.
  • Подпомагат разграждането на елементите до усвоими форми.
  • Подобряват качествените показатели на растенията и добива.
  • Третираните семена имат по-добра кълняема енергия.
  • Културите са с по-висок имунитет и са устойчиви на неблагоприятни условия.

Приложението на биостимулатори е подходящо както за конвенционалното производство, така и за биологичното, допълва агроспециалистът. Бактериите в продукта буквално „изяждат“ пестициди и други отровни вещества, които се намират в почвата и така я почистват. Освен това възобновяват процеса на минералното хранене, като дават възможност растенията сами да се хранят. Бактериите са пробиотични, т.е.

подпомагат имунитета на културите –

те стават по-силни и устойчиви на болести

В тях се съдържат разнообразни органични киселини – млечна, маслена, оцетна и други, които действат биостимулиращо, а също така съдържат и минерали, които допълнително ги обогатяват.

Биостимулаторите на EKOLIVE се тестват в различни райони на света, и може да се прилагат във всички производства. Например, проведени опити в ягоди установяват, че плодовете са с по-високо захарното съдържание. Лехата с контролата, където е внесен класически продукт, видимо се различава от другата, обработена с биостимулатори. Растенията, подпомогнати със стимулатор, са с отличен хабитус, имат много по-добро развитие от другите, включително кореновата им система, която е по-мощна. Опити с дини, картофи и овощни видове показват много по-високи добиви и вкусни плодове.

Тъй като при зеленчуците по-бързо са вижда ефектът от продуктите, първите опити са направени с тях. Изпитани са и при житни треви, ечемик, както и маслодайни култури, при които се отчита повишаване на маслеността им, а при протеиновите култури – на протеина. Имат голямо приложение в оранжерии и на хидропоника.

Интересното при тези биостимулатори е, че може да се произвеждат навсякъде, където има отпадъчни материали от кариери или нискокачествени материали, които може да се подобрят, разяснява Евелина Маринова. Освен това

производството им е евтино,

тъй като не изисква разход на енергия

В условия на повишаващи се суровини земеделските производители трябва да търсят такива, които не са скъпи. Така че тези продукти са и добре работещи, и евтини.

Двата биостимулатора, които фирма „Лидер Консултинг“ предлага, са доста различни като действие, но от крайния им ефект се очаква едно и също. Продуктите съдържат бактерии, различни киселини и хранителни елементи, които са в различно съотношение. Прилагането им може да се съчетае с практикуването на междинните култури, т.е. колкото повече органика има в почвата, толкова по-бързо тя се възстановява.

Бактериите са тези, които „вършат“ работата, като разтварят минералите от почвата, разяснява Евелина Маринова. Така хранителни вещества стават усвоими за културите. Не бива да забравяме и различните киселини, които са допълнителна храна. Виждам голямото им приложение за усвояване на фосфора, който е не само един от най-скъпите, но и лесно се фиксира в почвата. Когато се добави такъв продукт обаче, фосфорът ще може да се усвои максимално от растенията.

Биостимулаторите са между храната и растителната защита. Те не са директни торове, нито пестициди, но ги подпомагат в тяхното действие. Как е в Европа? В Чехия например, думата биостимулатор е въведена официално, в Германия ги наричат подсилващи растежа на растенията вещества, а в други страни – активатори. В България е прието да се използва думата биостимулатор – активира естествените биологични сили на растенията.

Какви са характеристиките на двата биостимулатора:

MICROFERTILE PLANT

Продуктът съдържа една бактерия – Thiobacillus. Той е течен биостимулатор, който е произведен чрез биологично излугване от въглища с естествени бактерии, с рН 8.

В него се съдържат много хуминови и фулвинови киселини, които работят в почвата, за да подпомогнат изграждането на хумуса. В него има също и азот, калий, калций, сяра, магнезий, желязо, цинк, молибден, зелени алги плюс киселините, което го прави една пълноценна храна за културите.

Бактерията спомага за повишаване на студоустойчивостта на растенията и считам, че този продукт ще е особено подходящ за райони, където царевицата се сее късно, препоръчва Евелина Маринова. В този период често има възвратни студове - у нас март, а и април през последните години са студени, което е сериозен стрес за поникващите растения. Затова в такива условия препоръчваме внасяне на MICROFERTILE PLANT. Установено е, че продуктът повишава със 7 градуса студоустойчивостта на растенията. Например в Нидерландия някои оранжерии работят с продукта именно с цел намаляване отоплението на съоръженията. Между другото там този продукт е включен и в списъка за биологично производството. Хубавото и практично при него е, че има 12 месеца срок на годност.

EKOFERTILE PLANT

В продукта има много бактерии – Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus, а също органични киселини – млечна, маслена, оцетна, аминокиселини, а също разтворими железни и манганови окиси и хидроокиси, слюда и фелдшпат.

Този биостимулатор съдържа повече бактерии, които имат за цел да предпазват културите от болести. Като се населят по корените и листата им те ги защитава от патогените, които са в околната среда.

Искам да обърна внимание върху използването на продуктите, по точно за концентрация на разтвора, разяснява Евелина Маринова. При EKOFERTILE PLANT се използва 1-3% разтвор (1-3 литра от продукта на 100 литра вода). При MICROFERTILE PLANT дозата е 5-10% разтвор (5-10 литра от продукта на 100 литра вода). Кога колко да се използва е най-добре да се препоръча от нашите специалисти. Принципът обаче е, че по-младите растения се пръскат с по-ниската концентрация, а по-големите – с по-високата. Целта ни е да разработим схема на приложение при отделните културите. Така те ще могат най-ефективно да се подпомогнат през цялото им развитие. За по-добър ефект се препоръчва по-често третиране с по-ниската доза.