По пътя от овощните градини до магазините и пазарите плодовете поскъпват с над 200%, а печалбата отива в джобовете на прекупвачите. Това коментира наскоро Борис Иванов - земеделски производител от силистренското село Нова черна. Той стопанисва 220 дка с кайсии, праскови и ябълки. Цялата миналогодишна реколта от ябълки обаче още отлежава в хладилното помещение, защото търговците предлагат обидно ниска цена - много под себестойността на плодовете.

Иванов е решил да дари на социални заведения и домове за възрастни хора 30 тона ябълки от миналогодишната реколта. Ябълките на пазара са целогодишно по 1 лев - 1,50 лв. на мен ми дават 30 ст. - 50 ст. Аз не мога да продавам на такава цена и се отказвам да им ги продам, разказва Борис Иванов.

Така производителят протестира срещу порочната практика земеделската продукция да се изкупува за жълти стотинки от прекупвачи, които работят изцяло в сивата икономика.
90 на сто от прекупвачите на плодове и зеленчуци са в сивата икономика и печелят на гърба на производителите, твърди Борис Иванов.

Според него прекупвачите трябва да се обхванат в някаква регистрация и от тях да се изисква да са регистрирани, смята производителят. В същото време производителите си плащат ДДС-то, защото търговецът категорично отказва да го прави, добавя Иванов.
Според него сега, при брането на черешите, е моментът държавата да затегне контрола и да извади на светло търговците-менте. Така и производителите ще работят по-спокойно, и потребителите ще купуват плодове на нормални цени, смята още производителят.