Прозрачни соларни панели, създадени от изследователи от Еврейския университет в Йерусалим, позволяват само необходимото количество светлина да премине към растенията, а останалата се преобразува в електричество, което може да се използва за други цели

Тъй като светът е обсебен от темата за енергията, нейната цена, опазването и въздействието върху околната среда, изследователи от Еврейския университет в Йерусалим са разработили екологична соларна технология, за която се твърди, че ще "промени правилата на играта", когато става въпрос за селското стопанство.

Създателите на новите соларни клетки, проф. д-р Хаим Рабинович от Катедрата по земеделие, храни и околна среда на университета и проф. д-р Лиоз Етгар от Института по химия, твърдят, че новият метод ще намали разходите за енергия в Израел със 75% и може да се използва по цялата планета.

Новоразработените соларни клетки са направени от перовскитни кристали вместо от традиционния силиций, описани като "сравнително прост процес, при който се използват евтини и лесно достъпни материали".

Панелите се произвеждат така, че да станат прозрачни за светлината, необходима за фотосинтезата (процес, чрез който растенията превръщат светлината в енергия), като същевременно произвеждат зелена електроенергия от светлината, която растенията не използват.

"От много години е очевидно, че по-голямата част от светлинната енергия в селскостопанските оранжерии се губи, тъй като растенията използват само част от енергията на слънчевата светлина, а останалата се излъчва обратно в атмосферата", казва професор Етгар. "Нашето решение максимизира производството на слънчева енергия в земеделските земи с до 300%."
Етгар разказва пред The Media Line, че работи повече от десетилетие с перовскит - много по-екологичен минерал от силициевия металоид. "Дори не съм си помислял да работя със силиций", казва той.
Използването на полупрозрачен материал е ключът към съхраняването на електроенергията от новите слънчеви клетки, според проф. д-р Рабинович.

"Растенията се нуждаят само от 10% от цялата светлинна енергия за фотосинтеза, останалата част преминава като топлина", казва той. „Защо не мога да използвам тази енергия за производство на електричество? Не мога да направя това със силиций, защото не мога да направя силиция полупрозрачен, затова отворих прозорец [в клетката], така че той да поглъща цялата светлина, освен тази, която ми е необходима за фотосинтезата."

Тази излишна енергия вече не се превръща в топлина, което е обичайно за оранжериите, въпреки че растенията не се нуждаят от високи температури, за да растат, и това създава по-добри условия за отглеждане на културите.

"Растенията са "студенокръвни", така че температурата между +15°С и +25°С е подходяща", обяснява Рабинович. "Те правят всичко възможно, за да понижат тази температура, за да оцелеят в горещото време".

Благодарение на прозрачния си характер панелите могат да покрият изцяло площта, използвана за земеделие, като например полета и оранжерии, без да закриват растенията под тях, да нарушават естествената среда или да нанасят щети на околната среда.

Етгар казва, че иновативните панели могат дори да дадат приоритет на производството на електроенергия, което ги прави подходящи за употреба, различна от селското стопанство.

Рабинович смята, че технологията може да доведе до революция в по-бедните страни, където населението страда от липса на вода и електричество, но има много слънчева светлина.

"Те могат да обезсоляват вода, използвайки слънчева енергия", казва той. "Помислете за пустинята Сахара, която всъщност е океан от солена вода. Ако можете да изградите ферма с това оборудване, можете да изпомпвате солена вода от подпочвените води, да я обезсолявате, да я използвате за отглеждане на култури и все пак да произвеждате необходимото електричество."

Според Рабинович новата технология означава, че "превръщането на пустинята в райска градина не е само фраза".

Прозрачният червен квадрат е новосъздадена соларна клетка, която позволява на светлината да навлиза в растенията, като същевременно съхранява излишната енергия за използване като електричество.
(Снимка: проф. Лиоз Етгар)
Прозрачният червен квадрат е новосъздадена соларна клетка, която позволява на светлината да навлиза в растенията, като същевременно съхранява излишната енергия за използване като електричество. (Снимка: проф. Лиоз Етгар)