Препоръчва се да се съобрази според вида на почвата

Черешата е сред овощните видове, които са най-застъпени в любителските градини. Много е важно при купуване на нови дръвчета градинарите да се съобразят със сортовете, които избират. Не по-малко важно е обаче да подберат и подходящи подложки.

Затова, когато купувате ново черешово дръвче, поинтересувайте са на каква подложка е присадено.

За да знаете

Подложката е изключително важна, за да може дървото да расте и да се развива правилно. Тя трябва да се избере в зависимост от свойствата на почвата – механичен състав, влагозапасеност, киселинност, дълбочина на плодородния слой, ново на подпочвени води и др.

Най-общо подложките могат да се разделят на семенни и клонкови.

  • Дръвчетата, присадени на семенни подложки, имат по-силен растеж. Тези подложки развиват много мощна коренова система, която осигурява добра устойчивост на дървото и приспособяване към почвените условия.
  • Клонкови подложки водят до по-слаб растеж на присадените дръвчета. Започват да дават плодове по-рано, но овошките са по чувствителни на стресови условия.

Видове

В практиката за подложки на череша най-често се използват семеначета от махалебка, диви череши, както и от някои културни сортове.

  • Подложка от махалебка се препоръчва за варовити почви. Не понася високи подпочвени води, тежки, сбити, влажни и кисели почви. Дръвчетата, присадени на махалебка, имат добра студо- и сухоустойчивост. Така че може да се отглеждат в райони с по-малко валежи, на леки почви, на склонове и при неполивни условия.
  • Подложка от дива череша е подходяща за по-тежки и дълбоки почви, водопропускливи. Става и на глинесто-песъчливи, по-лошо аерирани, с неутрални до слабо кисела реакция.
  • Клоновите подложки се използват по-рядко от любителите, тъй като са „по-капризни“. Тези дръвчета трябва да се отглеждат при поливни условия и при много добра агротехника, както в професионалните овощни градини.