Честит празник на всички носещи името Анна и производни на него! Живи, здрави, дейни и обичани да сте!

По стар обичай Света Анна се е почитала в деня на зимното слънцестоене и именно на този празник се отбелязвал моментът, в който денят започва да нараства с размерите на просено зърно. В днешни дни традицията за честване името на майката на Дева Мария и баба на Христос е леко изменена, но тя все още се счита за пазителка на семейството и покровителка на брака, майчинството, бременните жени и девиците, вдовиците. Раждането и новото начало са преплетени във всеки един обичай на този ден.

Повечето ритуали са свързани с плодородие и предпазване от зли магии. Девиците и бабите имат особено важна роля в тях. Днес не се работи, за да са здрави децата и животните в оборите, жените да раждат по-лесно. Мъжете пък не бива да излизат от селото, за да не срещнат самодиви. Следи се и кой ще е полазник. По него се гадае какви животни ще се раждат и дали ще е успешна следващата година.

Едно от многото поверия свързани с днешния празник гласи, че млади девойки слагали житни зърна и клонки от вишна и ябълка в гърне с вода. Ако клонките се разлистят, а семената поникнат, идната година ще бъде благосклонна и успешна към тях, ще се задомят.
В същия дух ние ви предлагаме да си отрежете клонки и от японска дюля, върба, цитисус, дрян, слива или друго растение, което знаете, че ще разцъфти бързо при домашни условия.

Дали е на женитба или просто ще внесете така чаканата пролет в дома си, е отделен въпрос.

Дълго се чудехме кое цвете да предложим за подарък на Анна. Всички те са прелестни, но нито едно не се свързва с името ѝ пряко в минали и настоящи дни.

Мисълта за ново начало, раждане на нов живот, семейство, светлина, нарастване на дена и т. н. обаче все се свързват с пролетни цветя – кокиче, дрян, върба, но и аспидистра, спатифилум, както и червено мушкато. Нека се обосновем:

  • Кокичето е предвестник на пролетта и дава начало на събуждането за нов живот. Точно, както раждането на дете с чисто и светло бъдеще. В този ред, все още не е късно да подарите или засадите луковички (температурите позволяват работа с почвата). В търговската мрежа ще намерите засадени, а най-вероятно и украсени в зимна тематика разнообразни луковични цветя с пролетен цъфтеж.
  • Дрянът е първият, който цъфти и последният, който плододава. Клонката се свързва със здравина, с якост. Точно такова трябва да е и семейството. За да се сдобиете с дрян ще се наложи да се разходите в гората (което би било прекрасно семейно приключение) или да изчакате наближанването на новата година (когато клонките ще се продават буквално на тротоарите и площадите).
  • Върбата се огъва, но не се чупи, което можем да свържем с женската сила и енергия. Нейните „котенца“ са любими на малки и големи. И въпреки че върбовото венче е традиционно за Цветница, няма да сбъркате, ако потопите клонки във вода и сега.
  • В някои други народности аспидистрата е наречена семейно щастие. Смята се, че ако цветето се чувства добре в нечий дом, то щастието и разбирателството присъстват в семейството.
  • За спатифилумът пък се твърди, че ако се подари на неомъжена жена, то ще помогне за намирането на правилния мъж. Ако пък дамата вече е омъжена, спатифилумът ще улесни зачеването на дете. Де да ставаше така, нали? Все пак не пречи да пробвате.
  • За червеното мушкато всички знаем, че пази дома и семейството от зли очи и уроки. То винаги намира място в българския дом и бит. Трудно ще намерите цъфнало мушкато през декември и все пак… няма друго цвете, което толкова да говори за дом.

Доста избягахме от коледно - зимната тема. Още в следващия брой ще се поправим. Очаквайте зимна приказка с орхидеи и как да се грижите за тези красавици през сезона.

Още веднъж, честит празник!