До 28 февруари всички земеделски асоциации в страната, които искат да се включат в Българска аграрна камара, да предложат по двама свои представители за съставяне на учредителен комитет на БАК.

До това решение се стигна след два часа дебат в Биологическия факултет на СУ на първата среща за създаването на обединяваща сектора камара, организирана от академик Атанас Атанасов и производителя на месни изделия Кирил Вътев.

Втората среща, на която ще се съберат, ще е на 10 март, отново в аулата на факултета.

Вътев изтъкна, че няма за цел да оглавява камарата, но трябва да се започне от някъде. А че той и академикът не са успели да изпратят покана на всеки съюз за срещата, не е с цел заговор срещу някого, а по чиста техническа причина (около 40 бяха участниците в аулата).

Поне десетина инициативи за съставяне на общо земеделско обединение са се случвали у нас през годините. България е единствената страна в ЕС, която не членува в европейската асоциация Копа-Коджека, именно защото нямаме подобно представителство. Само една секторна камара или асоциация не може да членува в Копа-Коджека, дори и да могат да платят членския си внос.

Законопроектът за Закон за браншовите асоциации има за цел да сложи ред, но и да уреди национално представителство, а какво правят другите фермери, които няма да бъдат представени, зададе риторичен въпрос Вътев. И изтъкна, че инициативата му е без участието на държавната администрация. В развитите аграрни страни държавниците работят за земеделците, не обратно.

По време на срещата се дадоха много примери за европейски браншови съюзи, успехите им на пазара и в лобизма им на национално и европейско равнище. Всички си го пожелаваме и у нас, но това, което ни отличава от тях, е народопсихологията ни, се изтъкна неведнъж на срещата.

Много от изказалите се посочиха, че приветстват инициативата – никой от тях не каза, че няма да участва в учредяването на БАК, но в същото време се усети и скептицизъм дали ще успеят да се обединят. На събитието не успяха да излъчат асоциация, която първоначално да управлява комуникацията между браншовите съюзи. Затова Кирил Вътев се ангажира с това.

На следващото заседание ще се разглеждат текстовете за устав, етичен кодекс, седалище и т.н. на БАК.

Вижте подробности във видеото.