През декември всички овощни видове вече са преминали в естествен покой. Независимо от това и през студените месеци може да се работи в градината. Особено важните практики, ако сте ги пропуснали. Разбира се, трябва да изберете тих и слънчев зимен ден, за да ви е приятно да работите. А ето и какво може да свършите:

  • Засадете дръвчета. Може да се прави докато почвата не е замръзнала, за да могат да се вкоренят фиданките.

Ако вече сте купили дръвчета, но не успеете да ги засадите, трябва да се погрижите за тях. Ще ги запазите без проблем в градината. Изберете закътано място и изкопайте ямка с подходящи размери, които ще определите в зависимост от броя на дръвчетата. Засадете ги временно в нея, всички заедно.

  • Остържете старата и напукана кора на ствола и по-дебелите клонки на дърветата. Това е мярка срещу зимуващите под кората неприятели. В никакъв случай не отлагайте тази работа за пролетта, тъй като тогава част от вредителите вече ще са станали активни.
  • Намажете с варно мляко стволовете и дебелите клони на дърветата. Прави се при всички овощни видове. При младите дръвчета е препоръчително да се използва по-разредена каша.

За пролетно присаждане

Сега е подходящо време да се вземат калеми за пролетно присаждане на овощни дръвчета. Може и по-късно, повечето овощари го правят през януари.

Не бива обаче да се закъснява много, тъй като ако през пролетта затоплянето настъпи по-рано, сокодвижението ще започне, а тогава вече не е подходящо за събиране на калеми.

Окопаване на почвата

Обработката на почвата около стволовете на единичните дръвчета в двора или в редовете, ако има обособена овощна градина, е една от най-важните есенни грижи за овощаря. Имайте предвид, че пролетната обработка е отделна грижа и не заменя есенната такава.

Късно третиране

Пръскането с 2%-ов разтвор срещу къдравост по прасковата, сачмянка, ранно кафяво гниене и други гъбни болести по костилковите овощни видове може да бъде извършено и през декември, ако по някаква причина това не е направено в най-подходящия момент – към края на листопада.

Важно е температурата на въздуха да е над 5 градуса.

Подготовка за резитбата

Макар че е доста рано за резитба на дръвчетата в любителските градини, може да се подготвите за тази важна практика. Прегледайте всички инструменти, които ще използвате – овощарски ножици, ножици за храсти и по-високи клони, триончета и др. Купете овощарска замазка, която е необходима за замазване на по-големите рани при резитбата. Припомнете си основните правила, както и кои дървета трябва да режете първо.