7 оригинални рецепти за празничното меню

Буженина е любимо ястие в руския императорски двор, което е привнесено от Австрийската империя по време на Наполеоновите войни.

Това е почти универсално ястие, което се приготвя от всички части на прасето – шол, плешка, врат или бут. Парчето трябва да е цяло, маринова се в продължение поне на 6-8 часа и се посипва с различни билки и подправки, след което се пече.

Всяка домакиня в Русия има своя рецепта за приготвянето му. В интерес на истината, може да открието рецепти за буженина с агнешко или пуешко. Важното е да ви допада и да го хапвате с удоволствие.

1. Със соев сос 

Крехко свинско месо, комбинирано с пикантен азиатски соев сос е нещо, което всяка домакиня определено трябва да опита да приготви.

Продукти: 1 кг свинско месо, 7 скилидки чесън, 2 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер.

Приготвяне: Чесънът се обелва, нарязва се на скилидки и се наситнява. Изплакнете месото под вода и подсушете с домакинска хартия. Направете малки джобчета с нож и ги натъпчете с чесън. Поръсете със сол и черен пипер и полейте със соевия сос. Намажете повърхността с мед и поставете на студено за един час. Намажете формата с мазнина и разпределете месото. Поставете във фурната за един час при 220 градуса. На всеки двадесет минути обливайте месото със сока от формата.

2. С вино 

Месото във винена марината, особено когато става дума за домашно печено свинско месо, спокойно може да съперничи на любимото на всички барбекю.

Продукти: 2,5 кг свинско месо, 5 скилидки чесън, 250 мл бяло сухо вино, 5 суп. лъж. сос от нар, 2 суп. лъж. кориандър, 1 суп. лъж. индийско орехче, сол и черен пипер.

Приготвяне: Обелете чесъна и го прекарайте през преса. Поставете го в дълбока купа и го залейте с вино и сос от нар. Добавете подправките и разбъркайте. Измийте месото и го подсушете. Сложете го в купа и залейте с приготвената чеснова смес. Затворете плътно с капак и поставете на студено за един ден. Периодично, през няколко часа, обръщайте месото.

Поставете месото, заедно със соса, в плик за печене и завържете краищата плътно. Прехвърлете във форма за печене и сложете във фурната за два часа на 200 градуса. Отворете плика, намалете фурната и оставете за още около десет минути.

3. С мандарини 

Ако имате под ръка цитрусови плодове, по-специално зрели и вкусни мандарини, трябва да опитате да приготвите с тях месото. Получава се оригинално и вкусно ястие с ярък вкус.

Продукти: 1 кг свинско месо, 1 л вода, 2 мандарини, 5 ч. лъж. сол, 4 стръка мащерка, 6 зърна бахар, 3 дафинови листа, 5 скилидки чесън, по 1 ч. лъж. черен пипер, кориандър, смес от пипери и синапено семе.

Приготвяне: Сипете водата в тенджера, добавете сол, черен пипер, дафинов лист и мащерка. Обелете една мандарина и изцедете сока във водата. Нарежете плода на парченца, като махнете семките. Прибавете го в тенджерата. Оставете сместа да заври и след това изчакайте да изстине.

Предварително измитото месо поставете в топла смес и плътно затворете с капак. Оставете на студено за половин ден.

Обелете чесъна и част от него прекарайте през преса. Добавете го към насипните подправки, Прибавете и сока от останалата мандарина.

Извадете месото и го подсушете с домакинска хартия. Останалият чесън се нарязва на малки кубчета и с него се шпикова месото. Отгоре намажете обилно с получения сос от подправки. Завийте във фолио и сложете във фурната. Пече се два часа на 160 градуса. Извадете от фурната и оставете за половин час, след което отстранете фолиото.

4. С кориандър 

За готвене на свинско можете да използвате не само фурната, както в класическите рецепти, но и да опитате да го приготвите във вкусен бульон, направо на печката!

Продукти: 1 кг свинско месо, 1,5 л вода, морков, глава лук, 5 скилидки чесън, дафинов лист, 2 ч. лъж. сол, по 5 зърна бахар и черен пипер, 1/2 ч. лъж. кориандър, по 1/2 ч. лъж. млян черен и червен пипер.

Приготвяне: Сипете водата в тенджера и я оставете да заври. Измийте морковите и ги пуснете във водата, след това сложете и лука. След като водата отново заври, прибавете месото в тенджерата. Варете четиридесет минути, като се уверите, че водата покрива месото. Добавете сол и черен пипер на зърна, дафинов лист и кориандър. Гответе още двадесет минути, след което свалете от огъня и покрийте с капак. Оставете да престои в бульона до пълното му охлаждане.

Чесънът се обелва и се пресова. Смесете с останалите подправки. Извадете месото от бульона и с получената смес щедро го намажете. Завийте във фолио и оставете в хладилника за половин денонощие.

5. С джинджифил 

Друг интересен вариант за готвене на свинско у дома е добавянето на азиатски соев сос и парченца ароматен корен от джинджифил към месото.

Продукти: 800 г свинско месо, корен от джинджифил, 3 скилидки чесън, стръкче розмарин, 5 суп. лъж. соев сос, 3 суп. лъж. зехтин, ябълка, 2 ч. лъж. синап на зърна, сол и черен пипер, растително масло.

Приготвяне: Обелете и нарежете джинджифила. Обелете чесъна и нарежете. Измийте розмарина и накъсайте листата от клонката. Соевият сос, олиото, черния пипер и нарязания джинджифил се смесват и разбъркват. Направете в месото разрези и поставете в тях парченца чесън и листа розмарин. Прехвърлете месото в купа или плик, залейте със соса, така че да го покрие изцяло. Затворете с капак и оставете за половин ден на студено. Извадете месото и го подсушете.

Обелете ябълката и я настържете на ситно ренде. Добавете горчицата и останалия сос.

В тиган сипете олио и леко запържете месото до златисто. Извадете го и го оставете настрана да изстине. Намажете с приготвения сос и сложете в плик за печене. Поставете във фурната за един час при 200 градуса. Изключете фурната и оставете да престои около двадесет минути.

6. С бира 

Имате ли бутилка бира под ръка? Тогава не пропускайте да опитате тази рецепта, която ще ви позволи да приготвите месо, което ще се хареса на всички.

Продукти: 1 кг свинско месо, 160 мл светла бира, 160 мл сайдер, 3 суп. лъж. горчица, 1 суп. лъж. захар, 3 зърна карамфил, 2 дафинови листа, сол и черен пипер.

Приготвяне: Към горчицата се прибавя захарта, добавя се черния пипер и се разбърква. Натрийте месото с тази смес. Намазнете формата и поставете месото в нея. Полейте отгоре с бирата и сайдера. Добавете карамфила и дафиновия лист. Поставете във фурната за един час при 200 градуса. Поливайте на всеки двадесет минути с отделения сок. Покрийте с фолио и гответе още двадесет минути.

7. С квас 

Ако искате свинското месо да придобие уникален и несравним вкус и аромат, не забравяйте да го мариновате в квас с добавяне на стръкове мента за аромат.

Продукти: 1 кг свинско месо, 750 мл квас, глава лук, 7 скилидки чесън, стръкче мента, дафинов лист, 1 ч. лъж. оцет, сол и черен пипер, подправка за месо.

Приготвяне: Лукът и чесънът се обелват и нарязват. Измийте и подсушете месото. Направете разрези и шпиковайте с парчета лук и чесън. Поръсете със сол, черен пипер и подправки. Прехвърлете в купа и залейте с квас, така че да покрие изцяло месото. Добавете останалите зелени подправки. Завийте с фолио и поставете на студено за половин ден. Поставете във форма и печете час на 200 градуса.

Преди сервиране нарежете на филийки, сервирайте студено.