В дигиталното земеделие сеитбите се ориентират в посока комбинирани XXL машини - с едно минаване тройна работа и преодолян времеви прозорец

Екип на в.“Български фермер“, медиен

партньор на световното изложение

Иновативното издание SIMA 2022 беше фокусирано върху бъдещето на земеделието с идеята да се решават практически предизвикателствата от кризи, пандемии, пазарни врътки и прочее пречки пред фермерите. Живата SIMA 2022 даде многобройни идеи, решения и технологии за високоефективно и устойчиво земеделие. Специалното издание за стогодишнината на изложението демонстрира по внушителен начин значението си за бизнеса и международните мрежи, за иновациите и влиянието на играчите в аграрната общност на световно ниво.

Професионалисти от цял свят дойдоха тук, за да срещнат своите проекти, с което да съизмерят ръста на постигнатото през годините на пандемичния застой. През петте дни на събитието бяха проведени повече от 1000 бизнес срещи между изложители и посетители. За първи път в историята си SIMA проведе кампания за набиране на най-добри международни купувачи. Повече от 100 вземащи решения инвеститори

от 17 държави

(Австрия, България, Канада, Чехия, Германия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Кот д'Ивоар, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Южна Африка, Англия и САЩ) успяха да се възползват от програма за посещение по поръчка, посочи в коментара си за журналисти Лаура Санчес, директор Комуникации на SIMA. И добави, че като световен пазар SIMA предостави възможност на много изложители да предложат международна визуализация на своите нови модели.

За огромния успех на изложението говорят недвусмислено и мненията на професионали, участвали в световния форум. „Нашият щанд беше много добре посетен и екипите ни бяха силно ангажирани, поддържайки през цялото време високо темпо. Бяхме свидетели и на многобройни контакти с високо качество и конкретни инвестиционни проекти“, обяснява Жан-Кристоф Хаас, комуникационен мениджър на бранда Kuhn. „Създадохме нови контакти с перспективи във Франция и извън Франция, както и с потенциални доставчици. Това бе страхотно издание!“ коментира Флавиен Русел, мениджър Маркетинг в робофирмата Naïo Technologies.

SIMA 2022 потвърди визията си на новаторско събитие в дълбокия смисъл на думата, като

въведе и нов тип конкурс

състезание за наградите SIMA Farming Awards между фермери, с акцент върху устойчивото земеделие и способността им да прилагат успешно икономически подходи, както и да управляват въздействието върху околната среда.

В основния модул на изложението SIMA TECH беше включено с голям успех Start-up селище със 70 участници с конкретни решения за редица агропроблеми. Другият модул беше Agricultural Robotics Village, който показа енергичното развитие на роботиката в земеделието. Важни бяха и другите два панела: SIMA TALKS и TECH & BIO. Доказателство за това бяха пълните зали за 34-те разговора и кръгли маси по широк кръг от теми, между които и проблемите около органичното земеделие.

В репортажа за SIMA 2022 в предния брой на вестника отбелязахме една от особеностите на изложението: наличие на над 650 нови продукта, поради които във всички изложбени халета най-често срещаните думи бяха NOUVEAU и NEW. А много често с тях бяха означени мощни, многоредови и интелигентни, компактни, универсални сеялки, XXL размер. Думата ни е за големия акцент: машини, които правят сеитбата по-продуктивна, по-скоростна, по-устойчива на бързите климатични промени.

Всички те по същество са нова глава в конвенционалното и No Till земеделие. Такива са директните сеялки от серията Avatar SD с варианти от 3.16 до 8.16 SD на световния бранд HORSCH. Здрави и прецизни, те могат да се използват директно и конвенционално. Работят с голям еднодисков изсяващ ботуш SingleDisc. Предимства: натиск с 350 кг на семе и автоконтрол върху дълбочината на проникване. Натискът може да се регулира механично или електрически чрез терминал. Затварящите колела се регулират по оптимален начин за най-различни условия на нивата.

Технологията SingleDisc

отговаря на нарастващите изисквания в засяването на основните и междинните култури, особено в региони с устойчиви плевели. Комбинацията от прихващащ валяк и звездообразно затварящо колело се е утвърдила като оптимално решение за сеитба и при сухи, и при влажни условия.

Еднодисковият индивидуален изсяващ ботуш SD на Avatar с контролирана дълбочина се адаптира към най-различни видове сеитба: директна, мулчирана, конвенционална, в междинни култури, в каменисти и тежки почви. Взаимодействието на ботуша SingleDisc и уплътнителя за семената гарантира безопасно отваряне на браздата. Благодарение на страничния наклон от 6° и подреза от 3° на ботуша SingleDisc семената се поставят под повърхността под наклон. Ъгълът на затварящото колело може да се регулира и да бъде:

- агресивен за директна сеитба и тежък терен;

- пасивен за култивирани или много леки почви.

Avatar работи както с едро, дълбоко

поставено, едновременно с тор, така и с

дребно семе, засято на плитко с пелети за подхранване на почвата. Големите й гуми щадят почвата дори при пълен бункер, намаляват коловозите и изискването за конски сили. Двойният бункер е стандартно оборудване. Във втория бункер на Avatar 6.15 и 8.16 SD може да се интегрира трети бункер със стандартно дозиращо устройство за семена или микрогранулирани смеси (със съответната вложка за фино дозиране). С активиране на SectionControl цялата система може да бъде автоматизирана. Предвиден е и троен бункер с обем 3 800 л и с преграда 60:10:30. Работната ширина варира от 3 до 8 м, а транспортната е 3 м. Капацитетът на двоен бункер за семена е от 3 800 до 5000 л в различните версии. При тройния бункер е 3 800 л. При всички тези параметри резултатът е оптимален контакт на семена и почва за бързо и безопасно поникване.

Своите полезни качества има и пневматичната XXL прикачна сеялка Efecta CE на чешкия бранд BEDNAR, също направила фурор на SIMA 2022. Тя е с възможност за подготовка на почвата, полагане на семето и подхранване с едно минаване при максимална всекидневна производителност. Тя разполага с функция за прецизно изсяване, реализирано при работна ширина 12 метра в комбинация с висока работна скорост, подсигурявани от тяга 300-450 к.с. Универсалната машина има двукамерен бункер под налягане с вместимост 6000 литра. Тя е съставена от четири вида разпределителни агрегати с предно монтиране пред сеитбените ботуши. Разполага със секционен контрол, система за променливо дозиране, платформа за трансфер на данни и настройки за сеитба.

Efecta CE работи на принципа 3 в 1 - подготвя почвата, сее, а при нужда и тори с едно минаване. Тя осигурява висока работна скорост и ефективност на целия комплект, като гарантира възможност да се тори и да се сеят няколко различни семена едновременно. Дозирането на тора и избраното количество семена са напълно независими едно от друго.

Има капацитет 20 ха/час

След предната подравнителна дъска Crushbar са монтирани изсяващи ботуши тип PROFI, TURBO или FERTI, последните в комбинацията за сеитба и подхранване с минерални торове. Хидравлично управляемата подравнителна дъска Crushbar служи за окончателно изравняване на повърхността пред сеитбените ботуши. Комбинацията от такъв монтаж осигурява точно копиране на терена и поддържане на постоянна дълбочина на засяване по цялата работна ширина.

С първа награда в конкурса за иновации на SIMA 2022 в категория „Почви и култури“ бе отличен новият сеитбен агрегат ValoTerra Ultimate, изцяло електрически, на компанията Monosem. Машината предлага скорости на засяване до 18 км/ч. Микрогранулаторът MicroSmart позволява изсяване на 4 различни места. Предвидена е и възможност за работа с FertiSmart, електрически агрегат за торене, с дебит до 450 кг/ха. С всичко това и редица още иновации ValoTerra задава стандарти в прецизно сеене сред машините от ново поколение с цялостно електрическо задвижване, като същевременно подобрява потенциала и защитата на обработваемата земя.

Добрите добиви зависят от качеството на поникване, което се гарантира от новата сеялка ValoTerra, казват специалистите от бранда. А оперативната ефективност стимулира рентабилността и гарантира възвръщаемостта на инвестициите в съчетание с опазване на околната среда. Със своята нова система за полагане на семена ASG, скоростната ValoTerra Ultimate изключва компромиси с качеството на сеитбата.

Новата 100% електрическа структура

на ValoTerra, преработената дозираща кутия и точността на изсяване осигуряват еднородност, бързо и подобрено поникване. Този ефект нараства с интелигентни решения от рода на MicroSmart и FertiSmart за защита и изхранване на посева. Те, съчетани с Isobus, се грижат и за околната среда. Със система за полагане на посевния материал, базирана на принципа на четката, ValoTerra Ultimate осигурява качество и оптимална дълбочина на сеитба.

Към електрическото задвижване се добавя нова 56 V система, с която се усилва производственият потенциал на сеялката. Чрез специален генератор се получава допълнителна мощност от 5,6 kW. Направените досега тестове потвърждават идеята, че машината е лесна за ползване, смяната на семенните дискове е проста, когато трябва да се премине от един сорт семена към друг, което отнема по-малко от минута на ред. Пневматичното дозиране и двойните гладки дискове на ботушите с големи колела осигуряват максимален избор от семена и култури, както и постоянна дълбочина на засяване. 19 настройки осигуряват стабилност на дозатора за прецизно позициониране и полагане на всяко семе. 

Start-up Village с неговите 70 участници беше извор на идеи за агробизнеса
Start-up Village с неговите 70 участници беше извор на идеи за агробизнеса
Брандът Massеy Ferguson предложи един от най-атрактивните щандове на изложението
Брандът Massеy Ferguson предложи един от най-атрактивните щандове на изложението
Avatar SD на HORSCH осигурява оптимален контакт на семена и почва за бързо и безопасно поникване
Avatar SD на HORSCH осигурява оптимален контакт на семена и почва за бързо и безопасно поникване
Към универсалната сеялка XXL размер на BEDNAR интересът беше траен и през 5-те дни на SIMA
Към универсалната сеялка XXL размер на BEDNAR интересът беше траен и през 5-те дни на SIMA
MONOSEM - златният медалист на конкурса за иновации
MONOSEM - златният медалист на конкурса за иновации
И Kverneland доказа своята съпричастност към high иновациите
И Kverneland доказа своята съпричастност към high иновациите
Mzuri, по-малко позната английска марка, също беше в отбора на XXL размерите
Mzuri, по-малко позната английска марка, също беше в отбора на XXL размерите