Първото нещо, което трябва да направите, след като си купите цветe от цветарския магазин, е да го пресадите в нова, по-голяма саксия. Ако сте си купили цвете, но все още не сте го пресадили, следващите редове са за вас. В тях ще научите тънкостите, с чиято помощ ще запазите растенията си живи и в добро състояние след пресаждането.

Запазете етикета на растението

Голяма част от растенията в цветарските магазини се продават с етикети. В тях се съдържа важна информация за това колко голямо ще стане растението, колко често трябва да се полива, от колко светлина има нужда, кога и как трябва да се тори, дали е едногодишно, или многогодишно. Напредналите цветари нямат нужда от тази информация, но за начинаещите тя е наистина важна. Така че не изхвърляйте етикета, а го запазете, докато свикнете с начина, по който трябва да се грижите за растението. Ако ви е по-лесно, можете просто да го оставите в пръстта така, както сте го взели от магазина.

Сложете повече почва

Възможно е да ви посъветват да смесите почвата за цветята си с най-различни неща, например фъстъчени черупки. Но колкото повече чиста почва има във вашите саксии, толкова повече вода ще задържат те, а това е прекрасно за домашните растения. Повечето влага ще ви осигури по-голям толеранс, докато свикнете с това как правилно да поливате растението.

Осигурете добър дренаж

Новата ви саксия трябва да има достатъчно голяма дупка (или няколко) за оттичане на излишната вода. Огледайте новата си саксия – възможно е дупките да са маркирани, но да не са докрай отворени. Прорежете ги и, ако ви се сторят малко, добавете още няколко. Някои цветари слагат камъчета на дъното, но това не премахва нуждата от дупки, особено за начинаещите градинари.

Подхранете растението

Ако използвате градинска пръст, непременно трябва да добавите хранителни вещества за растенията. В готовите пакети обикновено има добавена тор, но тя невинаги е достатъчна. Затова освен със саксия е добре предварително да се снабдите и с тор с бавно освобождаване. Прочетете инструкциите на производителя на торта, за да научите как да я използвате. След това при поливане може да подхранвате растението и с течна тор. Правете го на всеки 1-2 седмици.

Аклиматизирайте растението

Повечето растения не обичат резките промени в светлината, температурата и влагата. Помнете, че преди да пристигнат в магазина, всички те са расли при перфектни условия в оранжериите. Можете да попитате продавачите при какви условия са отглеждани и да се опитате да му осигурите подобни на тях в началото. Премествайте новото си цвете за няколко часа на мястото, на което искате трайно да остане, като постепенно увеличавате този период, докато растението се аклиматизира и свикне с условията в дома ви.