Чакълът е евтин и достъпен материал, който не се поврежда под въздействието на външните фактори на околната среда. Ето защо днес той намира широко приложение в градините, където се използва при изграждането на различни конструкции и при организацията на пространството.

Основното предимство на чакъла е неговата екологичност. Правилно положен той никога няма да попречи на почвата да абсорбира вода и да "диша". Корените на растенията под него не губят своята жизнеспособност.

Чакълът е не само отличен фон за повечето растения, използвани в алпинеумите, но и отличен материал за мулчиране - благодарение на способността му да охлажда почвата в горещите дни.

Финият чакъл служи като отличен „бакпулвер“ за тежки глинести почви, което прави възможно засаждането на всякакви растения върху тях.

Този материал може да служи и като чудесен заместител на затревена морава или настилка на двор. Благодарение на стабилния си декоративен ефект, този уникален естествен материал перфектно ще подчертае красотата на различни градински растения.

Градинският пейзаж с чакъл не е подвластен на капризите на времето, което означава, че винаги ще изглежда еднакво добре: както след силен дъжд, така и след градушка.

Декоративността на чакъла ви позволява да подредите красива композиция, където засаждането на различни декоративни растения не работи или е просто невъзможно - на бедни почви и скалисти терени, във влажни зони и в сух климат.

Има и специален декоративен чакъл, който може да бъде в различни цветове: червен, бял, златен, черен, лилав, син, зелен, оранжев, розов и др.

Красотата на чакъла се крие и в неговия размер. Така че, за да създадете градина с чакъл, можете едновременно да използвате както много малък (около 8 mm в диаметър), така и доста голям (около 75 mm в диаметър) чакъл.

Друго неоспоримо предимство на чакъла е неговата съвместимост с различни растения и други декоративни материали. Еднакво добре се комбинира с огромни камъни и дърво, стъкло и метал, мъхове и бетон, което прави възможно създаването на необичайни и невероятни композиции с него.

С помощта на чакъл можете лесно да подредите различни проблемни зони в градинския парцел: неудобно разположени хълмове или кухини с неправилна, сложна форма, които винаги създават неудобство. Проблемът е, че възможността за засаждане на такива места е много ограничена.

Сенчестите зони също са подходящи за чакъл. А това означава, че всяка, дори и най-грозната част от вашата градина може да се превърне в уникален "акцент". Така например, използвайки чакъл и сенколюбиви растения (папрати, мъхове), можете да създадете ярка и изразителна композиция в сянката.

Чакълната градина е неизискваща грижи - ще трябва да работите усилено само веднъж - в процеса на нейното създаване.

Градински пътеки 

Чакълът е икономичен и функционален материал за градински пътеки, осигуряващ бързо оттичане на водата. Покритието, базирано на него, не се поврежда под въздействието на зимна слана или пролетно наводнение, както се случва с каменната или паважната повърхност.

Пътеките от чакъл се изграждат лесно: просто трябва да изкопаете дупка с височина няколко сантиметра и да я напълните с материал. В райони с мека, рохкава почва първо се създава основа от плътно натъпкана смес от 2 cm камъни и каменен прах. Това ще придаде необходимата структура и стабилност.

Чакълът е подвижен материал, така че ръбовете на пътеките трябва да са изработени от устойчиви материали - тухла, дърво, пластмаса.

Изкуствен водоем 

Чакълът, смесен с камъни, се използва като полезно покритие за вдлъбнатините на изкуствените резервоари. Материалът помага за задържане на утайки и насърчава растежа на определени видове бактерии, които усвояват отпадъците от риба и насекоми. Поради това често се използва при създаването на водна екосистема в градините.

Освен това материалът има отлични декоративни качества и се предлага в различни цветове. Тъмният чакъл е особено красив: той контрастира и подчертава тучната зеленина.

Цветна градина 

Чакълът често се използва като декоративно запълване при организиране на цветни лехи.

Популярността му се дължи не само на естетиката, но и на няколко полезни качества: такъв материал не се срутва под въздействието на факторите на околната среда и предпазва почвата от ерозия.

Дребният чакъл действа като мулч: помага за регулиране на влажността и температурата на почвата. Полага се върху почвата на тънък слой с дебелина около 3 см, като се оставя свободно място в основата на растенията. Този мулч се използва главно в градини с малко вода и кактуси, но работи добре в райони с традиционни насаждения.

Огнище 

Чакълът се използва за облицоване на открити огнища. Позволява ви да създадете красиво равномерно покритие, което не се запалва при контакт с горещи въглища и искри. Съчетава се добре с каменни или метални ями.

Чакълът не може да се използва като запълване на яма, поради високата вероятност от експлозия. Камъните имат много пори и кухини, в които се натрупва вода. Под въздействието на висока температура влагата се изпарява, създавайки силен натиск и риск от опасно разрушаване на скалата.

Основа 

Чакълът се използва широко при изграждането на основи за различни конструкции: навеси, беседки и др. В същото време той служи не само като пълнител за бетонов разтвор, но и в чист вид. Неговата популярност в строителството се дължи на способността за бързо отстраняване на влагата и равномерно разпределяне на теглото на сградите по цялата повърхност на рамката, върху която е монтирана конструкцията.

При изграждането на основи се използва материал от големи фракции. Преди употреба се почиства от малки частици, които допринасят за появата на капилярен ефект или запушване на дренажни тръби.

Стълбищни стъпала 

Здрав и издръжлив, чакълът е добър материал за градински стъпала.

Рамката на стълбите е изработена от метал или дърво, след което е напълнена с камъни от малки и средни фракции. Внимателно се уплътнява, така че повърхността да стане равна и стабилна.

Подова настилка в кокошарника 

Поради ниската си цена и наличност чакълът често е предпочитаната подова настилка за кокошарници.

Но такъв материал има остри ръбове, които могат да наранят птиците. Поради това се смесва с пясък и се уплътнява плътно.

Хранителен компонент за домашни птици 

Като задължителна храна за птици се използва фин чакъл. Той изпълнява функцията на воденични камъни и смила храната, като допринася за по-доброто й усвояване.

Чакълът се добавя към хранилките 2 пъти седмично. Камъни с диаметър от 4 до 7 мм се използват за възрастни пилета, от 1 до 2 мм в диаметър за малки.