Наличието на тераса на покрива на къщата осигурява много предимства: спестяване на пространство, красива гледка, чист въздух, слънце и релакс. Но такова решение е свързано с редица технически и дизайнерски трудности - уединеният ъгъл трябва хармонично да се вписва в архитектурния ансамбъл, да бъде безопасен и удобен. Нека да разберем най-лесния начин да постигнем това.

На база таванско помещение 

Повечето селски имоти са издържани в класически стил и изискват подходяща покривна конструкция, а за тераса е необходима равна повърхност. Стилистичният конфликт кара много собственици да се откажат от тази идея, въпреки че има компромис - да отворят част от тавана. Ще се получи хибрид на балкон и тераса, където семейството може да се забавлява в хубавите дни.

Можете да подчертаете единството на концепцията, като поставите същата подова настилка на верандата и терасата или като инсталирате същата ограда, като тази около къщата.

Със стълба 

Когато решите да използвате цялата площ на покрива за отдих, възниква първият въпрос: как ще се стигна до там? Има само два отговора: със стълба вътре в къщата или навън.

Първият вариант изглежда за предпочитане, особено ако терасата е добре скрита от любопитни очи и можете да се чувствате свободни там, да излизате в домашни дрехи и да правите слънчеви бани през лятото.

Вторият вариант има своите предимства: по-лесно е да прикрепите стъпала към къщата, отколкото да направите стълби от стаята до покрива и да защитите тази зона от лошо време и загуба на енергия.

Уличен вход към терасата е особено удобен, ако там има градина - можете да се грижите за растенията на горния етаж и около къщата, като използвате общо оборудване и без да разпръсквате мръсотия из стаите.

Със зелен килим 

Не всички собственици използват покрива за собственото си свободно време. Някой е готов да даде тази огромна територия на милостта на природата, за да се възхищава на внимателно отглежданите билки и храсти всеки ден, гледайки през прозореца. Зелен килим от цъфтящи трайни насаждения, иглолистни дървета и почвопокривни култури може да е "постлан" върху покрива на пристройка, гараж, веранда. Да запазите почвата от вятъра, и в същото време да украсите насажденията, позволява мулчирането с живописни камъчета.

По-правилно е такова архитектурно решение да се нарича не тераса, а експлоатиран покрив. Той трябва да има наклон от 1-2%, за да предпази плаващата градина от застояла вода и здрава основа, която да поддържа тежестта на градинаря, земната възглавница и растенията.

Скатен покрив 

Нека да преминем от дизайна на терасите към видовете навеси. Собствениците рядко се отказват напълно от подслон. Поне частта, където има маса за хранене или кът за сядане, е скрита от дъжд и палещо слънце. И много хора предпочитат солидна стационарна защита, например под формата на скатен покрив, така че мястото да придобие традиционен уютен вид. За да се запази ефирността позволява използването на закалено стъкло или поликарбонат като покривен материал.

Такива покрити тераси имат международно име - ruf patio. Те са много популярни в САЩ, Централна и Южна Европа и Средиземноморието.

Пергола 

Нека продължим темата и да помислим за перголи. Те не покриват напълно небето, а само създават ажурна сянка, но при благоприятен климат това е достатъчно за комфортен престой. Козирка от греди е лесна за комбиниране със същата ограда по периметъра на терасата, с дървен под и с ратанови мебели. Ако желаете, можете да получите остров от Испания или Италия на покрива си.

На такива тераси живите растения в контейнери изглеждат чудесно - имат и за какво да се придържат, благодарение на перголата.

Тента 

Фиксираният подслон има два очевидни недостатъка: не може да бъде премахнат, когато е необходимо, и е скъп за поставяне. По-лесно е да инсталирате опори и да използвате текстилна тента. В продажба има издръжливи, леки и ефектни материали, които пропускат слънчева светлина, но не и вода, така че дори майска гръмотевична буря или августовски дъжд няма да бъдат проблем.

Тенти и сенници изглеждат особено добре на тераси, декорирани в морски стил, тъй като те са свързани с платна.

Чадър 

Нека завършим прегледа на балдахините с най-простото и достъпно решение - огромен плажен чадър. Можете да го поставите където пожелаете, да го местите с малко усилия и да промените ъгъла, така че слънцето да не грее в очите ви.

Настилката е важна 

Изборът на подходяща настилка за покривната тераса е важен. Естественото дърво, дори и с използването на защита от влага и слънце, има ограничен експлоатационен живот при такива екстремни условия. Почти вечните плочки са скъпи и тежат много, а това е допълнително натоварване за покрива. Най-добрият избор би бил лек и издръжлив дървесно-полимерен композит.